”Minä rakastan sinua, isi”

Jaa artikkeliTilaa Seura

Kun matka mummolaan nyt peruuntui, tuli mieleeni yksi aikaisempi reissu. Olin silloin liikkeellä kahdestaan tuolloin vielä alle kolmevuotiaan esikoisen kanssa.

Istuimme hiljaa junassa, ja katselimme ikkunasta näkyviä metsäisiä maisemia.

– Minä rakastan sinua, isi, tyttö sanoi yllättäen.

En ollut aikaisemmin kuullut noita sanoja. Ainakaan noin täsmällisen selvästi ja oma-aloitteisesti niitä ei oltu minulle ennen lausuttu. En edes yritä kuvailla, miltä minusta tuona hetkenä tuntui.

Kun esikoinen syntyi, monet lapsettomat kyselivät minulta, että miltä tuntuu olla vanhempi – muuttuivatko elämä ja arvot kertaheitolla?

Eivät muuttuneet. Minä olin hyvin hämmentynyt, kun huomasin yhtäkkiä olevani isä. Olin valmistautunut vanhemmuuteen pitkällisesti, mutta tiesin myös, että en minä varsinaisesti tiennyt juuri mitään. Olin valmistautunut ottamaan vastaan sen, mitä tulisi.

En osaa sanoa, missä vaiheessa muutuin ensisijaisesti isäksi. Luultavasti se tapahtui vähän kerrallaan ensimmäisten kuukausien aikana ja viimeistään silloin, kun jäin ensimmäistä kertaa koti-isäksi.

Ehkä se tapahtui jo aivan ensimmäisinä öinä, kun nukutin vauvaa sylissä valssahtelemalla ja laulamalla hiljaa Kultaista nuoruutta, joka oli ainoa valssi, josta muistin edes yhden säkeistön sanat.

Muutos oli kuitenkin tapahtunut, kun nuorempi tyttö syntyi puolitoista vuotta siskonsa jälkeen. Olisin luultavasti joutunut pakokauhuun, jos olisin joutunut noin vain laittamaan vaippaa vastasyntyneelle esikoiselle. Kuopuksen kohdalla oli itsestään selvää, että se oli minun tehtäväni.

Ensimmäiset askeleet, ensimmäiset sanat ja muut vastaavat tuokiot ovat pieniä hetkiä, mutta valtavia muistoja, jotka  rytmittävät kulunutta aikaa ja kasvua isänä. Junassa koettu hetki oli yksi niitä hienoimpia.

Pari päivää junamatkan jälkeen tyttö kertoi rakastavansa myös erästä koivua, naapuritaloa ja isoa kiveä. Mikäpä siinä. Asiat ovat hyvin, jos rakastaa.

Tulkitsen edelleen, että junassa lausutut sanat tarkoittivat juuri sitä, mitä ajattelinkin niiden tarkoittavan.

Lue myös:

Rakkaus voittaa

Juna hyytyi asemalle – seikkailu peruttu

Onko minusta isäksi?

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

X