Nämä kuninkaalliset jalokivet Tanskan kuningatar Mary saa nyt käyttöönsä

Tanskan kuningatar Mary saa nyt käyttöönsä istuvalle kuningattarelle varatut kallisarvoiset perintökorut, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tanskan kuningas Frederik X ja kuningatar Mary Christiansborgin linnan parvekkeella tuoreena hallitsijaparina.

Tanskan kuningatar Mary saa nyt käyttöönsä istuvalle kuningattarelle varatut kallisarvoiset perintökorut, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.
Teksti:
Mikaela Larsson

Tanskassa vaihtui valta viikko sitten, kun kuningatar Margareeta II luopui kruunusta 52-vuotisen valtakauden jälkeen. Nyt hallitsijaparin paikalla istuvat kuningas Frederik X ja hänen vaimonsa kuningatar Mary.

Pitkäaikaisen ja rakastetun hallitsijan hyvästeleminen oli tanskalaisille haikea hetki, mutta uusi kuningaspari on niin ikään hyvin suosittu.

Kuningatar Mary tunnetaan työnsä lisäksi tyylikkäästä pukeutumisestaan, ja kuninkaallisharrastajat ovat olleet erityisen kiinnostuneita siitä, miten Mary nyt alkaa hyödyntää suvun jalokivikokoelmaa. Tanskassa on nimittäin useita istuvalle kuningattarelle varattuja arvokoruja.

Kuningatar Mary on kiinnostunut kuninkaallisista jalokivistä 

Jalokivet selvästi kiinnostavat kuningatar Marya, sillä hän jo kruununprinsessana muokkasi käytössään olleita perintökoruja monikäyttöisemmiksi ja laajensi kokoelmaansa uusilla hankinnoilla. Intohimo koruihin ei ole kuningasperheissäkään aina itsestään selvää.

Kuningatar Mary käytti vallanvaihtopäivänä rubiinisettinsä korvakoruja, hiusneuloja, sormusta ja rintakorua. © Keld Navntoft / Kongehuset

Esimerkiksi Maryn upeaa rubiinisettiä on muokattu niin, että muun muassa kaulakorua ja korvakoruja on nykyisin mahdollista käyttää erikokoisina versioina. Mary on myös hankkinut huutokaupasta yhden uuden tiaran.

Vallanvaihdon juhlallisuuksissa uusi kuningatar käytti vielä rubiinejaan, mutta Maryn odotetaan ottavan hiljalleen käyttöönsä maan istuvalle kuningattarelle varatut korut. Tutustutaan niihin seuraavaksi.

Lue myös: Kuninkaallinen tyyli on ihailun ja kritiikin kohde – muistatko nämä vaatekohut?

Tanskan kruununjalokivet

Tanskan kruununjalokivet sisältävät kruunujen ja miekkojen lisäksi merkittäviä jalokivikoruja. Kruununjalokivet ovat yleisön nähtävillä Rosenborgin linnassa Kööpenhaminassa.

Kuningatar Sofia Magdalena määräsi testamentissaan vuonna 1746, että hänen jalokivensä kulkevat jatkossa suvussa aina kulloisenkin kuningattaren käytössä. Korujen nykymuoto on peräisin kuningatar Karoliina Amalien ajoilta 1840-luvulta.

Istuva kuningatar saa hyödyntää koruja muuten vapaasti, mutta niitä ei saa viedä Tanskan ulkopuolelle.

Tanskan kruunujalokivien smaragdisetin seuraava kantaja on uusi kuningatar Mary.
Tanskan kruununjalokivien smaragdikorut. © Mikaela Larsson

Tiarasta, kaulakorusta, korvakoruista ja rintakorusta koostuva smaragdisetti lienee tunnetuin osa kruununjalokiviä. Espanjan kuningasparin valtiovierailu marraskuussa jäi kuningatar Margareetan viimeiseksi kerraksi smaragdeissa.

Kokoelmaan kuuluu lisäksi muun muassa ruusuhiotuista timanteista koostuvia yksinkertaisia timanttinauhoja ja kookas rintakoru sekä briljanteista koostuva näyttävä kaulakoru, siihen sopivat korvakorut ja kukkakimpun muotoon suunniteltu timanttikoru.

Kruununjalokivien timanttikoruja © Mikaela Larsson

Kruununjalokiviin kuuluu myös helmiä, rubiineja ja timantteja yhdistelevä korusetti, johon kuuluu helmikaulakoru, korvakorut, suuri rintakoru sekä kaksi erilaista lukkoa kaulanauhalle.

Kruununjalokivien rubiinisetti © Mikaela Larsson

Kuninkaallisen säätiön korut

Osa kuningashuoneen koruista kuuluu kuninkaalliselle säätiölle. Nämäkin korut ovat olleet perinteisesti vain istuvan kuningattaren käytössä, muutamaa poikkeustilannetta lukuun ottamatta.

Säätiöitä löytyy myös muista kuningasperheistä. Korut eivät tällöin ole kenenkään yksityisomaisuutta, eikä niitä voi myydä tai pantata. Säätiö on hyvä tapa varmistaa, ettei arvokas irtaimisto häviä vaikkapa perintöjen mukana pois suvun päälinjasta.

Kuningatar Margareeta muotokuvassa vuonna 2020, yllään Tanskan helmikorut.
Nämä helmikorut ja rintapielessä näkyvä timanttikehys siirtyvät nyt kuningatar Maryn käyttöön. © Per Morten Abrahamsen / Kongehuset

Tanskassa säätiön koruihin lukeutuu muun muassa perheen ykköstiarana pidetty kaunis helmitiara vuodelta 1825. Ajan myötä sen ympärille on syntynyt kokonainen korusetti, kuten yllä olevasta kuvasta näkee.

Helmitiara on ollut kuningatar Margareetan suosikkeja, ja hän käytti sitä viimeisen kerran tammikuun alussa emännöidessään uudenvuodenvastaanottoa viimeistä kertaa.

Kuningasperheen kukkatiara on nykyisin kolmessa osassa. © Mikaela Larsson

Säätiöityihin koruihin kuuluu myös kokonaan timanteista koostuva kolmiosainen kukkatiara, jonka ensimmäinen omistaja oli Margareetan isänäidin äiti, syntyjään venäläinen suuriruhtinatar Anastasia Mihailovna.

Lisäksi säätiön kokoelmaan kuuluu useita muita yksittäisiä koruja; esimerkiksi 1700-luvulta peräisin oleva timanttikaulanauha sekä Tanskan kuningattarien käyttämä timanttikehys hallitsijan muotokuvalle. Kehys on peräisin Brasilian keisarinna Amélielta 1800-luvun alkupuolelta.

Kuningatar Mary saa käyttöönsä suurien settien lisäksi myös useita pienempiä yksittäisiä koruja, kuten kuvassa näkyvät rannekorun, rintakorun, korvakorut ja timanttikaulanauhan.
Esimerkkejä kuningasperheen säätiölle kuuluvista koruista, jotka nyt siirtyvät kuningatar Marylle. Oikean alakulman timanttikaulakoru on 1700-luvulta. © Mikaela Larsson

Lue myös: Sano se kukkasin – monet kuninkaalliset jalokivet saavat inspiraationsa luonnosta

Jääkö kuningatar Margareetalle mitään?

Kuulostaako siltä, että kuningatar Margareeta joutuu luopumaan kaikista koruistaan? Ei huolta, sillä Margareeta omistaa myös ison kasan suvussa yksityisomaisuutena kulkeneita koruja, jotka hän tietenkin saa pitää.

Kuningattarena Margareeta hyödynsi korukokoelmaansa hyvin monipuolisesti. Esimerkiksi aiemmin mainitun kukkatiaran hän yhdisteli eri tavoin kampaukseensa. Tiara nähtiin Margareetalla muun muassa hänen valtakautensa 50-vuotisjuhlallisuuksissa toissa vuonna.

Kuningatar Margareeta valtakautensa 50-vuotisjuhlissa. Useat koruista kuuluvat kuninkaalliselle säätiölle. © Keld Navntoft / Kongehuset

Onkin hyvin mielenkiintoista nähdä, miten kuningatar Mary jatkossa käyttää laajentunutta valikoimaansa. Miten Mary stailaa kukkatiaran? Jatkaako hän rubiinisettinsä käyttämistä, vai ottavatko helmikorut nyt ykköspaikan? Lainaako Margareeta yksityisiä korujaan uudelle kuningattarelle? Lähivuosina näemme!

X