Kuninkaallinen tyyli on ihailun ja kritiikin kohde - muistatko nämä vaatekohut?

Kuninkaalliset naiset ovat kansainvälisiä tyyli-ikoneita, mutta vaatevalintojen tekeminen on toisinaan melkoista nuorallakävelyä. Kuninkaallinen tyyli onkin jatkuva ihailun ja kritiikin kohde, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ruotsin prinsessa Madeleinen tyyliä ihaillaan ja kritisoidaan. Kuvan mekko on Madeleinen suosimalta Valentinolta ja usean tuhannen euron arvoinen.

Kuninkaalliset naiset ovat kansainvälisiä tyyli-ikoneita, mutta vaatevalintojen tekeminen on toisinaan melkoista nuorallakävelyä. Kuninkaallinen tyyli onkin jatkuva ihailun ja kritiikin kohde, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikaela Larsson

Kuninkaallinen edustusrooli edellyttää tilanteeseen sopivaa siistiä pukeutumista, minkä glamourit kuningattaret ja prinsessat taitavat. Kuninkaallinen tyyli myös kiinnostaa kansaa, ja asuvalintoja seurataankin jatkuvasti ympäri maailmaa.

Näyttävät asut ovat kuninkaallisille ikään kuin univormu. Heidän odotetaan erottuvan väkijoukosta, ja lehdet myydään nimenomaan kuninkaallisten naisten kuvilla.

Edustustyö asettaa vaatteille myös vaatimuksia. Kuninkaalliset ovat julkisissa tilaisuuksissa koko ajan esillä ja kuvattavina, joten käytännöllisyydellä on väliä. Huonosti istuvia vaatteita ei voi jatkuvasti nykiä parempaan asentoon, ja asun tulee sopia vierailukohteen olosuhteisiin ja päivän ohjelmaan.

Pukeutumiseen vaikuttaa luonnollisesti oma persoona, mutta samalla vaatteet viestivät myös asemasta, arvovalinnoista ja kunnioituksesta vierailukohteisiin.

Kuninkaallisilta odotetaan moitteetonta ulkoasua joka tilaisuudessa. Kuvassa Ruotsin kruununprinsessapari Suomen valtiovierailun illallisella Tukholman kuninkaanlinnassa. Taustalla prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia. © Jonas Borg/Kungliga Hovstaterna

Kuninkaallinen tyyli puhuttaa

Pukeutuminen on luonteeltaan varsin subjektiivinen aihe, ja kaikilla on sanottavaa kuningattarien ja prinsessojen asuvalinnoista. Tilannetaju ja terve järki ehkäisevät kuitenkin tehokkaasti suurempien vaatekohujen syntymistä.

Julkisuudessa kiitosta saa yleensä kohtuullisista kustannuksista ja kotimaisten merkkien suosimisesta. Moni kuninkaallinen käyttääkin vaikutusvaltaansa erityisesti kotimaansa vaateteollisuuden tukemiseen.

Vaatteiden uudelleenkäyttöön on alettu kiinnittää enemmän huomiota ympäristö- ja kulutustietoisuuden myötä. Moni kuninkaallinen nostaa mielellään myös eettisestä työstään tunnettuja vaatemerkkejä.

Tikunnokkaan puolestaan nostetaan useimmiten korkea hinta ja eettisyys. Toisinaan hintakritiikkiin vaikuttaa se, kuka vaatteet maksaa, eli onko ne ostettu yksityisistä varoista vai meneekö lasku edustuskuluina julkisesta kassasta. Usein näitä kahta on tosin vaikea erotella toisistaan.

Muistatko nämä kuninkaalliset vaatekohut?

Kotimaisuutta ja edullisuutta yleensä kiitellään, mutta asia ei ole aina näin yksinkertainen. Ruotsin kruununprinsessa Victoria mainostaa mielellään ruotsalaista muotia, ja hänet onkin nähty useaan kertaan pikamuotiketju H&M:n luomuksissa.

Kruununprinsessa Victorian kuninkaallinen tyyli on huippumerkkien ja edullisempien merkkien sekoitus. Victoria on käyttänyt usein H&M:n vaatteita julkisuudessa.

Kruununprinsessa Victoria edusti tässä H&M:n iltapuvussa ensimmäisen kerran veljensä prinssi Carl Philipin häissä vuonna 2015. © Thron Ullberg/Kungliga Hovstaterna

Victorian kansanomaisia valintoja on ylistetty, mutta myös kritisoitu halpaketjujen eettisten ongelmien takia. Victorian H&M -asut ovat olleet pääosin merkin vastuullisemmasta Conscious Collection -kokoelmasta, mutta voiko kruununprinsessa pukeutua hikipajoissa lapsityövoimalla tuotteitaan valmistavan ketjun vaatteisiin?

Prinsessa Madeleinen nuorena saama “luksusprinsessan” maine palaa helposti pinnalle, kun ulkomailla vuosia asunut prinsessa saapuu harvoihin edustustilaisuuksiinsa kansainvälisten huippumerkkien muotiluomuksissa.

Vuonna 2017 Madeleine valitsi veljenpoikansa kastejuhlaan Valentinon asun. Noin 5 000 euron hintainen mekko olisi ehkä saanut synninpäästön, mutta 8 000 euron arvoiseksi arvioitua lammasturkkia paheksuttiin sekä hinnan että materiaalin vuoksi.

Prinsessa Madeleine osallistui veljenpoikansa prinssi Gabrielin kastejuhlaan yhteensä noin 13 000 euron arvoisiksi arvioiduissa Valentinon mekossa ja lammastakissa. © Anders Wiklund/Kungliga Hovstaterna

Asu oli Madeleinen yksityinen hankinta, mutta se ei kohua pysäyttänyt. Lehdistössä taivasteltiin kokonaisuuden hintaa, ja eläinaktivistit älähtivät takin olleen tehty parin päivän ikäisten karitsojen turkista. Hovi tyytyi kommentoimaan takkiin käytettyjen lampaiden olleen vanhempia.

Yksi Sussexin herttuatar Meghanin ensimmäisiä kuninkaallisia asukohuja oli tämän kihlajaiskuvissa nähty Ralph & Russon mekko. Hovin mukaan “yksityisistä varoista” ostettu mekko maksoi yli 60 000 euroa, mikä oli kaikilla mittapuilla suolainen hinta jopa kuninkaallisille – maksoipa sen sitten Meghan itse tai Walesin prinssi Charles.

Vaikka herttuattarella oli omaisuutta jo omasta takaa, niin tyyris kihlajaismekko osoitti huonoa tilannetajua. Mekko näyttäytyi suuren yleisön silmissä yksinkertaisesti liian pröystäilevänä valintana ja muokkasi Meghanin julkikuvaa huonoon suuntaan aivan kuninkaallisen elämän alussa.

View this post on Instagram

A post shared by Duke and Duchess of Cambridge (@dukeandduchessofcambridge)

Asujen uudelleenkäyttö yleistyy kovaa vauhtia

Vaatteita ja asusteita on käytetty uudelleen ennenkin, mutta erityisesti juhlavampien vaatteiden kanssa tuntuu tapahtuneen selvä muutos. Joka tilaisuuteen ei enää odoteta uutta pukua, mikä tuntuu järkevältä, kun miettii, paljonko puvustoa oikeasti kertyy vuosikymmenten uran aikana.

Tänä vuonna 18 vuotta täyttänyt Norjan prinsessa Ingrid Alexandra on nähty jo useaan kertaan äitinsä kruununprinsessa Mette-Maritin vanhoissa puvuissa.

Norjan prinsessa Ingrid Alexandra poseerasi ensimmäisissä tiarapotreteissaan äitinsä vanhassa puvussa. © Ida Bjørvik/Det kongelige hoff

Ruotsissa kruununprinsessa Victoria ja prinsessa Madeleine ovat toisinaan lainanneet kuningatar Silvian vanhoja vaatteita. Kuningasperheen lapsiakin on nähty Victorian, Madeleinen ja prinssi Carl Philipin vanhoissa lastenvaatteissa.

Britanniassa prinsessa Beatrice puolestaan meni naimisiin kesällä 2020 hyvin vähäeleisesti koronapandemian keskellä. Beatricen hääpuku oli kuningatar Elisabetin vanha iltapuku 60-luvulta, eli todellista vintagea! Beatricea varten pukuun oli lisätty pienet puhvihihat.

View this post on Instagram

A post shared by Edo Mapelli Mozzi (@edomapellimozzi)

X