Joutuuko se armas aika vai ei

Jaa kaverilleTilaa Seura

Loppuvuosi syödään torstaisin pelkkää pannaria: kansa on sullonut loputkin keittoherneet sieraimiinsa. Joutuuko se armas aika vai ei – kas, siinäpä kysymys.

Maailmassa on kaikki hyvin, jos kummempaa kohistavaa ei löydy kuin Suvivirsi. Asiaa taivastellaan valiokuntien ja oikeuskanslereiden kammioissa. Päättäjät ja muut vaikuttajat antavat valistuneita lausuntoja. Poliitikot yrittävät parhaansa mukaan miellyttää äänestäjiään ja kosiskella uusia.

Kadunmies puolustaa oikeutta ylistää Jumalaa. Kiukuspäissään ja ymmärtämättömyyttään hän tulee siunaillessaan mananneeksi itseään Saatanaa apuun.

Toinen vetoaa perinteisiin: jatkuva muutos hirvittää, ja edes jostakin täytyy pitää kiinni.

Kolmas on suorastaan kauhuissaan. Jos keväinen veisuu lopetetaan, on syksyyn mennessä jo joka pitäjässä ukko tolpan nokassa ulisemassa: kaverin poika on rajalla töissä, kyllä nämä hommat tiedetään.

Suvivirretön kevätjuhla? Ei tule kesää. Ilmastonmuutos on roskapuhetta: ydintalvi pimentää juhannuksen, jos juhlasaleissa eivät niityt vihannoi ja metsät huminoi.

Kuulkaas nyt. Ei se ole kuin laulu. Päissänne hoilotatte kuitenkin Hectorin Juodaan viinaa -rallia tulkiten sen ylistykseksi juopottelulle. Jos edes kappaleen kertosäettä tulisi kuunnelleeksi paria riviä pidemmälle, huomaisi, ettei senkään biisin sanoman ole ihan niin yksiselitteinen.

Ei se ole laulua kummempi vastustajillekaan. Jos viisu ei miellytä, älkää laulako. Tai jos laulatte, niin älkää tarkoittako, mitä sanotte. Raskaaksi kävisi, jos oleskella voisi vain sellaisissa tiloissa, joissa soivan musiikin kaikki mahdolliset tulkinnat voi allekirjoittaa.

Sellaistakin on siellä täällä kokeiltu, että musiikki kielletään kokonaan. Ei ole veisuuongelmia, mutta ei se ole kuulemma oikein hyvä sekään.

Helpointa tietysti olisi, jos lakkaisimme niin kauheasti miettimästä muiden asioita. Suomessa kyllä riittää tilaa. Menkää vaikka metsään, jos toiset ihmiset ahdistavat.

Uskokaa ihan mihin lystäätte, kunhan annatte minun ja muidenkin tehdä samoin. Kunhan muistamme edes alkeelliset käytöstavat, ei siitä pitäisi syntyä suurempia ongelmia, jos joku on eri mieltä.

Kunnioittakaa ihmistä. Se riittää pitkälle.

X