Esinahkamies

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kuva: MGMBill Comics

Kuva: MGMBill Comics

Silpojien uskonnolliseen ja kulttuuriseen taustaan katsomatta on syytä olla varuillaan. Lasten barbaarinen kohtelu on saanut mahtavan vastustajan.

Miles Hastwick on kuin kuka hyvänsä entinen tiedemies, joka on jättänyt uran liiketalouden palveluksessa ja siirtynyt kutsumuksensa pariin. Hänellä on komea toimisto, josta käsin hän järjestää näyttelyitä San Diegossa sijaitsevaan Museum of Genital Integrity -museoon.

Mutta kun hätäkutsu vastaanotetaan, hän muuttuu. Hän vetää jalkaansa plasmasuihkusaappaat ja korskean kokovartalopuvun. Museokuraattorista sukeutuu supersankari, joka taistelee ympäri maailmaa pahoja voimia vastaan.

Hänestä tulee…

ESINAHKAMIES!

Esinahkamies lentää hätiin, kun paha Tohtori Mutilaattori yrittää ympärileikata poikavauvan vastoin lapsen äidin tahtoa. Supersankari lyö luun kurkkuun niille, jotka yrittävät silpoa poikia kulttuuriperinteen tai uskonnon nimissä. Juutalaiset, islamilaiset tai afrikkalaiset syyt eivät kelpaa perusteiksi, kun Esinahkamies varmistaa, että pojilla on kasvettuaan mahdollisuus päättää itse sukuelimiinsä kohdistetuista toimenpiteistä. Tarvittaessa hän yhdistää voimansa tyttöjen silpomista vastaan taistelevan Vulvatytön kanssa.

Kuva: MGMBill ComicsForeskin Man eli Esinahkamies on amerikkalaisen Matthew Hessin luoma supersankari, jonka seikkailuista kertovia sarjakuvia on ilmestynyt kuuden tarinan verran. Hess on kansalaisaktivisti, joka johtaa poikien ei-lääketieteellisin perustein tehtäviä ympärileikkauksia vastustavaa MGMbill.org -järjestöä.

Hess sanoo kiertelemättä, että sarjakuvien tarkoitus on kääntää yleinen mielipide ympärileikkauksia vastaan.

– Sarjakuva on suunnattu tavallisille ihmisille. Asiamme tarvitsee mahdollisimman paljon näkyvyyttä, jotta voisimme saavuttaa tavoitteemme.

Hess kertoo, että hän on ollut supersankarisarjakuvien fani koko ikänsä. Kun hänestä tuli intaktivisti, kuten hän ympärileikkauksia vastustavia aktivisteja kutsuu, hän keksi yhdistää kaksi intohimoansa.

– Ajattelin usein, kuinka hienoa olisi, jos joku loisi supersankarin, joka pelastaa poikia ympärileikkauksilta. Valitettavasti kukaan ei niin tehnyt, joten päätin tehdä sen itse.

Hess on itse käsikirjoittanut kaikki Esinahkamies-tarinat.

– Olen surkea piirtäjä, joten olen palkannut omista säästöistäni joukon ammattilaisia piirtämään, tussaamaan, värittämään ja tekstaamaan sarjakuvat.

Esinahkamies on herättänyt voimakkaita tunteita ympäri maailmaa. Sen on koettu hyökkäävän uskontoja ja kulttuureja vastaan. Sarjan toinen tarina, jossa käsiteltiin juutalaiseen perinteeseen kuuluvia ympärileikkauksia, aiheutti vastalauseiden ryöpyn. Sarjakuvaa syytettiin antisemitismistä, mutta sarjan luoja torjuu näkemyksen.

– Jos sarjakuvia lukee vähääkään, huomaa, että Esinahkamiehen viha kohdistuu vain lapsia väkisin ympärileikkaaviin tahoihin riippumatta heidän kulttuurisesta tai uskonnollisesta taustastaan. Ja mitä järkeä siinä olisi, että antisemitisti näkee hirvittävän vaivan pelastaakseen juutalaisen pojan silpomiselta, kuten toisessa tarinassa tapahtuu? Eikö juutalaisvastainen toimisi juuri päinvastoin?

FMno2panel20largeJuutalaista perinnettä arvosteleva tarina toi Esinahkamiehen nettisivuille niin paljon katselijoita, että sivut kaatuivat.

– Kävijöitä oli muutaman viikon ajan noin 50 000 päivässä. Sen jälkeen serverit antoivat periksi, ja päätimme levittää sarjakuvat saataville useampaan paikkaan. Nyt niitä voi lukea ilmaiseksi esimerkiksi Facebookissa, joten en tiedä tarkalleen, kuinka paljon lukijoita Esinahkamiehellä nykyään on.

Esinahkamiehen jokainen tarina keskittyy yhteen ympärileikkauksia harjoittavaan tahoon. Uusimmassa tarinassa supersankari matkustaa Manilaan pelastamaan pojan filippiiniläiseen perinteeseen kuuluvalta ympärileikkaukselta.

Ensimmäinen Foreskin Man -sarjakuva julkaistiin vuonna 2010. Sarjan viimeisin, kuudes osa ilmestyi toukokuussa.

Foreskin Man -tarinat ovat luettavissa ilmaiseksi esimerkiksi sarjakuvan Facebook-sivuilla. Esinahkamiehen kotisivut löytyvät osoitteesta www.foreskinman.com.

*************

Haastattelin Matthew Hessiä sähköpostitse. Kuvat on julkaistu sarjakuvan julkaisijan MGMBill Comicsin luvalla.

*************

Lue myös:
Lasten sukuelinten silpominen on lopetettava
Luovutan

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

Lisää Isän pikajuna Bloggerin lukulistaan käyttämällä osoitetta http://blogit.kaksplus.fi/isanpikajuna/feed

X