Nallekarista rahasampo

Jaa artikkeliTilaa Seura

nallikariElän palvellakseni. Jos blogin lukijat olisivat halunneet nähdä minut bikineissä, olisin kuvat otattanut. Onneksi kovin moni ei sitä näkyä kaivannut. Kun tyttäreni halusi tietää, miksi jalkapalloilija Luis Suárez puree toisia pelaajia, minä kysyin asiaa pureskelijalta. Vastausta toki ei ole vielä kuulunut.

Nyt tuo sama tytär kertoi vakuuttavasti, että hän ei halua Nallikariin uimaan. Hän halusi ennemmin Nallekariin. Siellä on kuulemma hauskaa. Jos kerran näin on, on asialla tehtävä jotain.

Minussakin nalle herättäisi heti myönteisempiä mielleyhtymiä kuin jotensakin sotaisissa tunnelmissa taipuileva nalli. Ottaen huomioon, että eräissä närkästystä aiheuttava Björn Wahlroos rupeaa Ruotsiin paettuaan ajan oloon unohtumaan, uskoisin uuden nimen vetoavan entistä paremmin moniin muihinkin. Pohatalla itsellään olisi myös tässä oivallinen mahdollisuus siloitella ryvettynyttä julkikuvaansa sijoittamalla miljooniaan liikanimeään kantavaan matkailukohteeseen.

Nallikari on Oulun Hietasaaressa sijaitseva alue muutaman kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Useimmille, kuten minullekin, Nallikari on yhtä kuin alueella sijaitseva kilometrin pituinen hiekkaranta, joka on vetänyt väkeä jo 1930-luvun kesistä lähtien. Ranta kunnostettiin viime vuonna. Hellepäivänä sinne voi kerääntyä jopa tuhansia oululaisia.

En tiedä, mistä ranta on saanut nimensä. Asialla ei ole välttämättä mitään tekemistä räjähteiden kanssa. Pohjolan Rivieraksikin kutsutun rannan uudelleennimeäminen Nallekariksi avaisi kuitenkin heti nykyistä mainiompia tapoja edistää matkailuelinkeinon kehittymistä Oulun alueella.

Rannan teemoittaminen nalle-rannaksi toisi Ouluun jatkuvan virran lapsiperheturisteja. Kukapa lapsi nyt ei haluaisi polskia rannalla, jonka pukukopit näyttävät suurilta karhuilta? Entä voisiko joku vastustaa kiusausta poiketa Mesikämmenen kahvilaan maistelemaan hunajapannaria tai popsimaan kupillisen tasan meneviä nallekarkkeja?

Олимпийские игры в Москве - Photo: Boris Babanov / RIA Novosti Archive / Commons:RIA NovostiVenäläisturistien suosima kylpylähotelli Eden rannan vieressä voisi pystyttää aulatiloihinsa näyttävän Miska-karhusta kertovan näyttelyn. Vuoden 1980 Moskovan olympialaisten maskotista on varmasti vielä jossakin tallessa valtava määrä erilaista materiaalia, jota voitaisiin tuottaa Ouluun uteliaiden ihmeteltäväksi. Lapset rakastaisivat herttaista nallea, ja aikuiset voisivat muistella Neuvostoliiton suuruuden päiviä.

Tulevan Nallekarin läheisyyteen on jo pitkään kaavailtu huvipuistoa, jonka on määrä teemoittua Kalevalan ympärille. Hieno ja isänmaallinenkin ajatus, paperilla näyttää ylevältä, mutta eihän se mikään nalle ole. Ei muuta kuin Karhupuisto pystyyn ja kassakone laulaa. Huvipuiston pakolliselle juottolallekin olisi sponsori saman tien tiedossa.

Pystytetään rannalle johtavan tien varteen 30 metriä korkea patsas, joka esittää lempeää karhua. Rakennetaan uusia hotelleja, jotta suosikkimatkakohteeseen halajaville matkustajille on yösijoja. Perustetaan uusia ravintoloita, jotta turistit saavat syödäkseen. Avataan uusia kampaamoja, jotta asiakaspalvelijat näyttävät huolitelluilta.

Kerrannaisvaikutuksineen hanke on vailla vertaa. Työttömyydestä kärsivän Oulun talous singahtaa uuteen nousukiitoon turistien kantaessa euroja, ruplia, kruunuja, puntia, jenejä ja dollareita alueelle. Sitten meillä on niin paljon rahaa, että ydinvoimabisnekseenkään sijoitetut miljoonat eivät tunnu enää missään.

Mahdollisuudet ovat loputtomat. Suunnitelmalla ei voi kuin voittaa.

nalli2Mutta kuinka tästä eteen päin?

Voisin laatia asiasta aloitteen. Kuntalain mukaan minulla on tähän oikeus, ja aloitteen johdosta on myös tehtävä jotain. Voisin ruveta keräämään nimiä aloitteen taakse: jos saisin kasaan kolmisentuhatta allekirjoitusta äänioikeutetuilta oululaisilta, etenisi asia suoraan kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi. Vajaat 18000 allekirjoitusta riittäisi jo sellaiseen vaatimukseen kansanäänestyksestä, että valtuuston olisi viipymättä tehtävä ratkaisu siitä, järjestetäänkö äänestys.

Olisikohan minulla mitään muuta tekemistä kuin ruveta ajamaan tätä asiaa? Mahtaisiko kaupungin byrokraateilla olla tähdellisempiä tehtäviä kuin aloitteeni asianmukainen käsitteleminen?

Ehkä minä aluksi vain kirjoitan ajatuksesta blogiin. Voinpahan sanoa tyttärelle, että jotain sentään olen tehnyt asian eteen.

Lue myös:
Kansa janoaa seksiä – otatanko itsestäni bikinikuvia?
A Letter to Luis Suárez / Kirje Luis Suárezille
Oulu säästää päiväkodeista, sijoittaa ydinvoimaan?

Aiheesta internetissä:
Wikipedia: Miska-karhu
Oulu-lehti: Toteutuuko Kalevala park?

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

Lisää Isän pikajuna Bloggerin lukulistaan käyttämällä osoitetta http://blogit.kaksplus.fi/isanpikajuna/feed

X