Lapsilisiä leikataan taas

Jaa artikkeliTilaa Seura
Juha Sipilä. Alkuperäinen kuva: Soppakanuuna / Creative Commons CC BY-SA 3.0

Juha Sipilän johtama keskusta aikoo leikata lapsilisiä. Alkuperäinen kuva: Soppakanuuna / Creative Commons CC BY-SA 3.0Keskusta aikoo leikata lapsilisiä. Pyrkimys käy ilmi puolueen perjantaina julkistamasta listasta toimia, joilla se uskoo katkaisevansa Suomen velkaantumisen.

Juha Sipilän johtaman keskustan perjantaisesta julkaisusta selviää, että puolueen kaavailema leikkaus verhottaisiin indeksikorotusten jäädyttämiseen. Näin perheille tilitettävän lapsilisän arvoa laskettaisiin ilman, että maksettavaa summaa suoranaisesti alennetaan. Käytännössä rahalla saisi entistä vähemmän tuotteita tai palveluita, kun etuisuus ei nousisi samaa vauhtia kuin yleinen hintataso.

Esimerkiksi opintotukeen kuuluvan opintorahan arvoa pienennettiin aikoinaan vastaavalla toimella peräti noin viidenneksellä.

Keskusta olisi valmis korottamaan tulevalla vaalikaudella lapsilisiä maltillisen tuloratkaisun verran, mutta elinkustannusten nousua korotusten ei ole tarkoituskaan seurata. Leikkaus liittyy suurempaan kokonaisuuteen, jolla keskusta aikoo leikata lukuisia etuisuuksia. Kalevan julkaisemassa STT:n jutussa vahvistetaan, että lapsilisä kuuluu  leikattavien etuisuuksien joukkoon.

Kaikkiaan keskusta tavoittelee 2,3 miljardin euron säästöjä tulevan vaalikauden aikana. Summasta noin puolet on tarkoitus saavuttaa indeksikorotusten jäädyttämisiin verhotuilla sosiaalietuisuuksien leikkauksilla, joiden vaikutukset kohdistuisivat merkittävimmin pienituloisiin.

Lapsilisäleikkausta voi pitää todennäköisenä. Keskusta on ollut reilussa johdossa puolueiden kannatuksia mittaavissa mielipidemittauksissa. Juha Sipilä on todennäköisesti seuraava pääministeri. Iltalehden perjantaina julkaisemassa kannatusmittauksessa keskustalla oli noin kuuden prosenttiyksikön kaula kannatuksensa romahduttaneeseen kokoomukseen.

Kepu pettää perheet

Keskusta on esiintynyt perheiden edusta kiinnostuneena puolueena. Se on esimerkiksi vastustanut äänekkäästi pienten lasten hoitoratkaisujen tukiin ehdotettuja muutoksia, kuten kotihoidontuen jakamista isän ja äidin kiintiöihin.

Lapsilisien suhteen puolue tekee täyskäännöksen: vielä syksyllä se vaati edellisten leikkausten perumista.

Keskustan nyt kaavailema lapsilisäleikkaus on myös räikeässä ristiriidassa keskustan vaaliohjelman perheitä syleilevän kielen kanssa. Ohjelmassa mainitaan muun muassa, että Suomi tarvitsee johdonmukaista ja eriarvoistumista vähentävää perhepolitiikkaa. Leikkaamalla lapsilisiä puolue edistäisi eriarvoistumista, sillä lapsilisän merkitys on suurempi pienituloisten perheiden taloudelle.

Kuva: Kansanedustaja Juha Sipilä Alvariumissa, Turussa, 2012. Alkuperäinen kuva: Soppakanuuna / Creative Commons CC BY-SA 3.0.

Lue myös:

Hallitus kasvattaa päivähoitoryhmiä ja leikkaa lapsilisiä
Juha Sipilän hallituksen ohjelmassa on jopa ennakkoarvioita rankempia lapsia ja perheitä koskevia leikkauksia.

Keskusta leikkaamassa kotihoidontukeakin
Lapsilisien lisäksi keskusta aikoo ulottaa säästöt myös kotihoidontukeen. Vielä muutama kuukausi ennen vaaleja puolue vastusti ärhäkkäästi Stubbin hallituksen aikeita leikata tukea.

Kuulutko sinä heikoimpaan ainekseen?
Lapsilta säästämisen on loputtava nyt

Kuka niitä lapsilisiä edes tarvitsee?
Pohdintaa keväältä 2014, kun lapsilisien edellisistä leikkauksista päätettiin

Aiheesta internetissä / lähteitä:

Suomi kasvuun – Keskustan talous- ja työllisyyslinja

STT / Kaleva: Keskusta pistäisi lap­si­li­sien­kin indeksit jäihin

SYL: Opiskelijajärjestöt: Yksi unohtui – Opintotuki indeksiin 1.1.2012

Keskustan vaaliohjelma

Suomenmaa: Keskusta korottaisi tupakkaveroa lapsilisien pelastamiseksi

Iltalehti: IL:n gallup paljastaa: perussuomalaiset kovassa nosteessa

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

 

 

Jaa artikkeliTilaa Seura

Lisää aiheesta

Lue lisää samalta kirjoittajalta

Yhteistyössä

Kommentointi

en hyväksy enkä tule hyväksymään että lapsiperheiltä viedään leipäsuusta ja vanhemmat eivät pysty viemään lapsia päiväkotiin ja hoitoon eikä paljon muutakaan niin että enkä tule hyväksymään juha sipilää meidän pääministeriksi en ja en ja en ja pitäköön ihonsa ummessa tai muuten kansa suuttuu ja sitten vasta se saaa kuulla kunniansa enkä pidä siittä että meidän suomalaisten rahoja käytetään grikan tukipaketteihin tai portugaliin tai muille no kuitenkin saatana

Eikö tuota koko eduskuntaa saisi vaihdettua ihan kokonaan uusiin naamoihin,jotka osaisivat ajatella muutakin kun omaa persettä. Täällä ollaan niin rasistisia että viedään omilta pienituloisilta viimesetkin pennit ja otetaan lisää kaiken maailman ählämeitä elätettäväksi. Työnnetään niille kaikki maholliset tukiaiset ja hienot kämpät. Voi vittu suorastaan tätä suomen eduskuntaa. Hehkutetaan miten suomi on itsenäinen hyvinvointivaltio,miten kehtaavat edes sanoa ääneen.

Suomen velkakierre? Ja vangeille lisää päivärahaa huh huh…

on se nyt kumma kun kaikki pientuloiset eläkeläiset ym sekä lapsiperheet joutuu taas leikkauslistan alle, eikö tätä voisi jo lopettaa? ottakaa rikkailta enemmän, niillä on varaa maksaa meidän vähäosaisempinkin osuudet tosta leikkauslistasta, hävetkää, ei keskustaa eikä kokoomusta pääministeripuolueeksi missään tapauksessa

kuuleha perkele kohta ei kukaa tee lapsia ku ei täällä tueta niitten kasvatusta vaan päinvastoin sakotetaan… ja sit mietitää iks kaikki suomalsieet muuttaa ulkomaille… nää suomen verot menee ihan överiksi…

voi tätä miksi aina leikkataa lapsilisä kun ne on muutenkin jo pienet miksi hallitus sit korotaisi vangien rahaa ite ´ne sinne haluu valtion täysihoitolaan aina kärsivät pienituloste sieltä ei oteta missä olisi kyllä varaa eli isotukoisilta mietikää perkele hallitus millä kohta pienituloiset elävät vittu että on tyhmät päätäjät

Tämähän on tosiaan osana isompaa pakettia eli indeksikorotuksen jäädytettäisiin lähes kaikista tuista lukuunottamatta eläkkeitä. Ihan järkyttävää politiikkaa ja tuntuu että keskustan lista on vähän ”huitaisten” tehty. Tässä varmaan kosiskelevat jo kokoomusta mahdolliseen yhteiseen hallitukseen kanssaan. Lisien jäädyttäminen näkyy kuntien lompakossa kun toimeentulotukia myönnetään enemmän.ihan sama kun tää naurettava opintotukimuutosyritys.

Säästöä saataisiin sillä kun suurituloisilta otettaisiin lapsilisät kokonaan pois!! Lapsilisien leikkaus ei vaikuttaisi näin ollen niitä tarvitseviin vähätuloisiin. Kyllä nyt kepu menettää äänestäjiä, tässä ainakin yksi sellainen.

Historiasta ei opita mitään, meillä on maailman lyhin poliittinen muisti, valitettavasti!
Kepu on aina pyörtänyt sen mitä on aikasemmin luvannut.

No mitens on, onko joku saanut tässä viime vuosina lapsilisiin indeksikorotuksen? Tässä nyt vaan koetetaan mustamaalataan keskustaa.. Keskustan ansiosta kotihoidon tuki jäi ennalleen. Lyhyt näyttää joidenkin muisti olevan.. Nykyhallituksen linjoilla ei jutun kirjoittaja olisi koti-isä..

Kirjoittaja ei ole muuten koti-isä muillakaan linjoilla. Ei keskustaa tarvitse mustamaalata. Kyllä he tekevät sen aivan itse. Puhuvat oppositiossa kauniita, mutta tosipaikan tullen on toinen ääni kellossa.

Kyllähän tuo mustamaalaamista on, jos otetaan huomioon ettei mitään indeksikorotusta ole luvassa lapsilisään eikä sellaisia ole tehty.

Jos tutustuu lapsilisien leikkaushistoriaan, sieltä löytyy kaksi leikkausta. Ensimmäinen oli Lipposen ensimmäisen hallituksen aikana, toinen Stubbin hallituksen aikana. Keskusta ei ole koskaan ollut hallituksessa, joka olisi leikannut lapsilisiä. Toisin on Kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien laita. Emmekä ole nytkään esittäneet lapsilisiin leikkauksia. Keskusta esitti myös ennen viime joulua hallitukselle mallia, jolla lapsilisäleikkaukset olisi voinut estää, mutta se ei kelvannut hallituspuolueille.

Moniko puolue on luvannut tai asettanut tavoitteekseen perua lapsilisäleikkaukset?

”Eihän lapsilisät ole tälläkään hetkellä indeksissä. Eli Vanhanen sai aikoinaan lapsilisät indeksisidonaisiksi. Katainen jäävytti ja Stubb leikkais lapsilisää. Nyt jos Kepu ei lupaa mitään niin se on leikkaamista?”

..vai että ei mustamaalaamista.. voihan sen oman tekstin toki muotoilla miten haluaa.

Keskusta jättää korotukset tekemättä, kuten parjaamansa hallituspuolueetkin, ja antaa lapsilisien arvon laskea. Lapsilisillä saa jatkossa vähemmän vaippoja ja korviketta. Tupakkaveroa puolue aikoo korottaa kolme kertaa ankarammin kuin varjobudjetissaan esitti. Silti tahtoa ei löydy korotuksiin.

Niin ja vielä mm. tämä:

”Varhaiskasvatuslaki uudistetaan lapsen edun näkökulmaa vahvistaen. Jokaiselle alle 6-vuotiaalle mahdollistetaan hoitomuodosta riippumatta osallistuminen avoimen varhaiskasvatuksen palveluihin jopa maksuttomasti.”

Niin, indeksikorotukset tässä vaiheessa jäisi tekemättä, mutta korotusta tulisi leikkauksen peruuttamisella. Sewn lisäksi Keskusta puoltaa mm. lapsiperheille (matalan kynnyksen) kotiavun palauttamista, perheellisten opiskelijoiden huoltajakorotusta, kotihoidontuen saamista kolmeen ikävuoteen saakka riippumatta siitä hoitaako lasta isä, äiti, mummi vai vaari.

Ps. Saanko kysyä, mistä ihmeestä tuo sairaalloinen kepupelko ja asennevammasi kumpuaa?

Kotihoidontuen keston suhteen olin kepun kanssa hyvin samoilla linjoilla. Onneksi se säilyy toistaiseksi entisellään. Onneksi myös varhaiskasvatuslain ensimmäinen vaihe runnottiin läpi. Siinä asiassa riittää kuitenkin tekemistä tulevillekin hallituksille. Noin yleisesti olen yllättävän paljon kepun linjoilla perheasioiden suhteen. Minä en kepua pelkää. Asenteeni on sellainen, että jos tapaan kaksinaamaisia poliitikkoja, en kumartele ja nöyristellen pidä turpaani kiinni. Keskusta löysi valtion tyhjästä kirstusta rahat työ- ja takuueläkkeiden korotuksiin. Tämä kertoo, että rahaa löytyy, jos on tahtoa. Perheitä kohtaan Juha Sipilän keskustalla tahtoa ei ole, vaikka käsittääkseni rivikepulaisten joukossa on toisenlaisiakin ajatuksia. Vuoden 2015 keskusta valitsee linjakseen hyökätä perheiden kukkarolle, vaikka sillä olisi vaihtoehtoja.

Jep, vähän on luettu kuin paholainen raamattua. Mutta kukin taaplaa tyylillään. Huono kirjotus.

Huono se on minunkin mielestäni, mutta lähinnä sen vuoksi, että joudun siinä toteamaan, että keskustan puheet oppositiossa ovat osoittautumassa vain puheiksi.

Lapsilisien indexi-korotukset on jo jäädytetty. Yhdesti se korotus tehtiin ja samalle syksylle 6:ksi vuodeksi jäädytettiin….

Ja nyt Sipilä aikoo jatkaa edeltäjiensä leikkausten linjaa. Näin se hiljalleen menettää arvonsa.

Näinhän se on. Keskusta on itseasiassa viimeinen puolue jota koskaan äänestäisin. Ihme propagandaa aina ”kehua” keskustaa lapsiperheiden ystävänä. Sinä aikana, kun olen ollut aikuinen ja äiti on keskusta syytänyt pelkkää lokaa lapsiperheille. Alkaa olla säästökohteet vähissä. Omillamme, kun on aina koitettu tulla toimeen.

Köyhät kyykkyyn politiikkaa. Älytöntä miksi pitää eniten rokottaa köyhintä? Lapsilisää voisi pienentään niiltä jotka sitä ei tarvitse. Hyvä tuloiselle sillä ei ole sillä tavalla merkitystä, mutta vähän tuloja saava ostaa ruokaa lapsilisällä, kun tuloa ei ole muutoin tarpeeksi.

Kyllä nyt menee mahottomiin miksi aina leikataan lapsilisästä eikö olisi aika leikata politiikkojen palkkoja pienemmäksi ja kaikki mihin saavat tukia tai alennuksia niin nekin joutuisivat maksamaan kaiken omasta kukkarosta. Suomessa taitaa olla monta lapsiperhettä jossa muutenki joutuu laskeen joka pennin mitäsaa ja mitä joutuu jättämään pois kaikki ei välttämättä saa ostettua edes kaikkia perus tarvikkeita pienien tulojen vuoksi ja sit niistäki vielä mentäs leikkaan et varmaan tulee menemään vielä huonommin.

Kommentoijat, perehtykää asiaan:

Eihän lapsilisät ole tälläkään hetkellä indeksissä. Eli Vanhanen sai aikoinaan lapsilisät indeksisidonaisiksi. Katainen jäädytti ja Stubb leikkasi lapsilisää.

Nyt jos Kepu ei lupaa mitään indeksikorotusta (jota ei lupaa moni muukaan) niin se on leikkaamista, vaikka samaan aikaan keskusta peruuttaisi lapsilisäleikkaukset?

Olet sipilä **** jos tulet nämä leikkaukset tulee voimaan. Ja varsinkin silloin jos ne tulee sinun toimeksi antamisesta. Tiedätkö perkele miten vaikeeta muutenkin tämä elämä on. Luovu omista eduistasi ja haasta muutkin ***** siellä arkadinmäellä samaan tai suksikaa ****** koko konkka ronkka.

Edit: Pidetään kommentointi edes jokseenkin asiallisena.

Mielestäni lapsilisän tulisi olla tulosidonnainen, koska se on selkeästi sosiaalisiin tukiin verrattava tuki. ja, leikkaukset on kohdistettava selkeästi niihin rahavirtoihin jotka kohdistuvat maan rajojemme ulkopuolelle. Lisäksi valtion virkamiesten ja kansanedustajien palkat tulee jäädyttää seuraavaksi vaalikaudeksi! Lisäksi kaikki sosiaalisiin tukiin verrattavat eurot ”jakaa/maksaa” yjden luukun koautta ja jättää ne tehtävät jotka kuuluvat sosiaali sosiaalihuollolle…

Aino Elina: Ei tulisi kovin edukkaaksi sekään, että lapsilisät olisivat tulosidonnaisia. Haettaisiinko sitä vuodeksi kerrallaan ja Kela tarkistaisi tulopuolen jälkikäteen miljoonan lapsen vanhemmalta vai mitä ajattelit? Se, kun on tuo rikkaus katoavaista nyky Suomessa. Niitä on noita paperinpyörittäjiä jo sen verran ettei yhtään ainoaa lisää tarvita. Voitaisiinko säästöjä hakea esimerkiksi sillä, että laitetaan putkayöstä sakko? 100€ esimerkiksi toisi valtion kassaan vuodessa 9000000€, olisihan se sekin jotain. Enkä panisi hanttiin, vaikka metsän omistajia alettaisiin verottaa…….

Lapsilisä voisi minusta olla aivan hyvin verollinen. Ensin sitä pitäisi tosin nostaa niin, että verojen jälkeen pienituloisimmille jäisi vähintään nykyinen summa.

Hienoa, että keskusta ei hyväksy vanhempainvapaan kiintiöintiä! Kyllä sääntelyä riittää jo tarpeeksi ja miksi hemmetissä sääntelyllä pitää pakottaa mies tai nainen vanhempainvapaalle. Eikö perheen pidä itse saada valita kuinka vapaansa pitää??? Sääntely ja pakottaminen on pyllystä.

Kotihoidontuen kiintiöiden suhteen minäkin olen ollut kyllä keskustan kanssa täysin samoilla linjoilla. Hyväksyisin tosin 6+6+6 -mallinkin, mutta se ei saisi tarkoittaa sitä, että kotihoidontuki lakkautetaan järjestelmänä.

Aina säästetään lapsilta. Suomen väestö vanhenee kovaa vauhtia. Olemme mieheni kanssa miettineet muuttoa täältä pois, länsinaapureissa on lapsiperheillä paremmat olot ja työstäkin maksetaan parempaa palkkaa…

eläkkeet pienenee hyvä et on 800e.yksinhuoltajan mielestä lapsilisät pienenetään ja elatus rahat vähennetään.mitä meille jää elämiseen nytkin.ni tällä tavalla sitä velkaantuu jos toinenki perhe.eduskunta vois miettiä millä tavalla sitä vois valtion velkaantuminen estää selvin asia kansanedustajilta vois lyhentää palkasta 1000e/KK pois.mä voisin jo 1500e/kk olla kernaasti kansanedustaja.lapset luulis olevan tärkeitä,luonto,hyvinvointi suomessa.ei pitäs lähtee jakaa rahaa jokaseen ihme autto juttuihin vaan suomeen sitä pitäs upottaa ne rahat.sosialitoimistosta ei normi suomalainen ees apuja saa et ni miksi suomalaisia syrjitään ja lapsi perheitä enemmän näillä leikkauksilla.

Sosiaalietuukdet pitää jäädyttää nyt kun meillähän ei hinnatkaan nouse vaan uhkaa deflaatio. Kun hinnat laskevat ei ole syytä mitään yleisiä etuuksiakaan nostaa. Nykyinen hallitushan laski lapsilisää muutamalla eurolla ja siinä ei keskusta ollut mukana.

Jos elinkustannukset eivät nouse, ei indeksikorotuksia tarvitse tehdä. Ei niitä tarvitse silloin jäädyttää, vaan homma hoituu aivan itsekseen. Nykyinen hallitus leikkasi lapsilisiä, ja keskusta arvosteli päätöstä voimakkaasti. Nyt kun puolue on itse pääsemässä valtaan, aikoo se tehdä saman – joskin peitellysti.

Ei aio. Keskusta ei aio leikata lapsilisiä. Ei edes peitellysti.

”hallitus päätti alentaa yhteisöveron 20%:n yritysten voitosta. Vähennys on 6%-yksikköä vuoden 2011 tasosta! Tämä oikeiston ideologinen uudistus maksaa Suomelle veromenetyksinä liki kymmenen kertaa lapsilisäleikkausten ”säästöjen” verran. Säästöt ovat heittomerkeissä, koska lapsilisät menevät pääsääntöisesti suoraan takaisin kiertoon kulutuksen kautta, ja pysyvät Suomessa. Se minkä Suomi menettää yhteisöveroissa, menee sen sijaan suuremmalta osin ulkomaille, kiitos hallituksen ulkoistamis- ja yksityistämiskampanjan. Eli tehtiin suora rahansiirto ulkomaille, ja omistavalle taholle, tältäkin osin.” https://susannarissanen.wordpress.com/2014/04/05/hallitus-ei-ole-leikannut-kaikilta/

Tää on taas näitä toimittajien vääristely-yrityksiä. Joka vaali näitä on nähty. Todellisuus on päinvastainen kuten keskustan Sipilä on jo todennut. Älkää ihmiset menkö lankaan. Keskusta on vuosikymmenet vastustanut kokoomuksen pyrkimyksiä pienentää lapsilisiä. Sama linja jatkuu eli lapsilisiä tulee nostaa. Tämä on Keskustan todellinen linja.
Kokoomuksen linja on vähentää ja hajoittaa yhteiskunnan roolia ihmisten tukemisessa verovaroin.

On tää kanssa touhua!!! Oikein pistää vihaksi!!! Millä elätän perheen jos lapsilisää leikataan TAAS?!?! Saa kyl miettii ketä äänestää!!!

Kaljat alkoon ja köyhät kyykkyyn! Lapsiperheet ja pientuloset maksamaan Suomen velat! HYVÄ Kepu!
Ja Suomi pelastuu?

Jos katsotte lapsilisien kehitystä 25 vuotta taaksepäin, niin eipä ole indeksikorotuksia ollut. Siksi koko blogi on täyttä fuulaa otsikoineen päivineen. Onpa nyt hätä, kun kaikkea potaskaa laitetaan Keskustan piikkiin. Onneksi kansa ei ole tyhmää…

Se ei ole mitään fuulaa, että keskusta aikoo jäädyttää lapsilisien indeksikorotukset, joka on yksi keino leikata etuisuuden arvoa. Ei sillä: muillakin puolueilla on vastaavia toimia taustallaan. Jos joku muu on tyhmä, niin ei kai sen silti pitäisi sitä tarkoittaa, että keskustan on ehdoin tahdoin pakko saada syöksyä samoihin typeryyksiin. Nyt puolue tekee niin, vaikka oppositiossa ollessaan se esiintyi lapsiperheiden etujen puolustajana. On sinänsä hyvä, että Juha Sipilä puolueineen kertoo todelliset aikomuksensa jo ennen vaaleja. Vielä kivempi olisi ollut, jos puolue olisi ihan suoraselkäisesti jättänyt turhan oppositiovenkoilun väliin ja tukenut nykyhallituksen ratkaisuja, kun se kuitenkin näyttää hyvin pitkälti olevan niiden kanssa samoilla linjoilla.

Säästäkää lastensuojelun turhista menoista ja helppo säästää ja lopettaa rahan lapioiminen sijaisperheille sekä laitoksiin. Suurin osa lapsista pärjää paremmin kotona.

hei lakkautetaan koko lisän saanti niin on herroilla enempi millä mällätä. Jos lähetään leikkauksia tekemään niin eikö tuota pitäis tehä näistä herrojen perseestä. Nämä herrat valittaa sitä että eivät pärjää näitten tuloilla niin kokeilisivat elää 800€/kk tuloilla ja elättää vielä lapsi siinä sivussa. Ja kyllä haen päivittäin töitä mutta niitä ei vain meinaa olla. Josta päästään yrittäjyyteen. Yrittäminen tehää jatkuvasti vaan vaikeammaksi ja kalliimmaksi. Minä meinasin yrityksen perustaa mutta luojan kiitos en sitä virhettä tehnyt. Nyt teen omalla verokortilla omia hommia mutta töitä ei ole tarpeeksi.

Kyllä se jo pikkuhiljaa olisi aika leikata. Lapsilisät kustantaa tässä maassa 1.4 miljardia euroa. Vertailuksi esimerkiksi valtion osuus korkeakouluista on noin 0.9 miljardia ja yliopistoista 1.8 miljarsdia. Lapsilisät on noin puolet puolustusbudjetista.

Tuo raha jaetaan kyselemättä – tarvitsipa perhe sitä (leipään) tai ei. Tokihan se on ”kiva” lisä – itte sain tuolla rahalla ajokortin, vaikka perheessä ei ylimääräistä juur ollukaan.

Tuosta täytyy olla vara leikata – vai onko parempi että laitetaan puolet yliopistoista kiinni (tosin SENKIN voisi tehdä…).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X