Kansalainen, älä ole tyhmä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kekkonen graffitissa. Kuva: Anneli Salo / CC BY-SA 3.0

Kekkonen graffitissa. Kuva: Anneli Salo / CC BY-SA 3.0Luuletko, että me saamme äänestämällä päättää, kuka on Suomen pääministeri seuraavat neljä vuotta? Kansalainen, älä ole tyhmä.

Kansalainen, siinä sinä istut ja katselet TV:stä, kun herrat istuvat nätissä rivissä. On siinä perusjuntti Timo Soini, kaikkien kalapuikkoviiksimiesten sankari Antti Rinne, melko uskottavasti suomalaista esittävä amerikaano Alexander Stubb ja kaljanjanoisten pelastajaksi julistautunut Juha Sipilä.

Yksi heistä on valtakunnan tuleva johtaja, sinä ajattelet. Seuraavat neljä vuotta mennään hänen komennossaan. Ja sinulle on annettu valta päättää, että kuka se heistä on.

Kansalainen, älä ole tyhmä. Ei sinulle sellaista valtaa ole annettu. Eikä anneta. Ei se sinulle kuulu.

Kuka muka äänesti viime vaaleissa Stubbia pääministeriksi? Ei kukaan. Päinvastoin: vastahan me viime vuonna oikein suurella äänivyöryllä äänestimme hänet europarlamenttiin, mutta ei meitä siinäkään asiassa kuunneltu. Siellä hän istuu Helsingissä, vaikka hänet kuinka muille maille yritettiin lähettää.

Entäpä kuka äänesti sitä edellisissä vaaleissa Mari Kiviniemeä pääministeriksi? Ei kukaan. Eikä sitä edellisellä kerralla kenenkään tarkoitus ollut äänestää Matti Vanhasesta pääministeriä.

Tämän vuosituhannen vaaleissa ei ole nostettu vielä yhtäkään pääministeriä, joka olisi pitänyt paikkansa koko nelivuotiskauden. Pyytämättä ja yllättäen näitä pääministereitä on ilmaantunut, eikä sinulta, kansalainen, ole kysytty mielipidettä.

Kansalainen, sinulle uskotellaan, että olet äänioikeutettu pääministerivaaleissa. Ja sinä uskot. Pääministeriehdokkaat vakuuttelevat, että ovat sitoutuneet istumaan koko vaalikauden, jos heidän puolueensa saa eniten paikkoja eduskuntaan. Mutta ei se ole edes heistä kiinni.

Äänestä vain Soinia, mutta varaudu siihen, että persujen puoluekokous voi istuttaa hänen paikalleen Teuvo Hakkaraisen. Äänestä Sipilää ja saatat saada Mikko Alatalon. Anna ääni Stubbille ja pian pääministerinä voi olla Hjallis Harkimo. Tue äänelläsi Rinnettä ja vastineeksi voi tulla joku ay-liikkeestä tuttu Pena.

Pääministerit valitaan aivan muualla kuin vaaleissa. Äänestyskopeissa ei sellaisia päätöksiä tehdä.

Siellä sinä istut ja katsot, kun miehet istuvat rivissä TV-ruudulla. Unohda heidät. Ajattele ennemmin Johanna Tukiaista. Hän se teki Alexander Stubbista ensin ulkoministerin ja sitten pääministerin. Et sinä siitä päättänyt.

Kansalainen, älä ole tyhmä.

Kuva: Rajaus alkuperäisestä kuvasta. Alkuperäinen kuva: Anneli Salo / CC BY-SA 3.0.

Lue myös:

Viisi käskyä päättäjille #perhevaalit

Kiitos tästä, Johanna Tukiainen

Kaikki Isän pikajunan vuoden 2015 eduskuntavaaleihin liittyvät artikkelit

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

X