Heil Hitler ja kumiluodista silmään - Sananvapaus mainiolla tolalla

Jaa artikkeliLähetä vinkki
(Päivitetty: )
Teksti:
Jussi Korhonen

Poliisi varmistiaa, että Suomessa saa vapaasti sanoa "Heil Hitler".Poliisi puolusti äärioikeistolaisten vapauksia ampumalla ihmisiä kumiluodeilla.

Suora nettilähetys välitti puheenvuoroja keskellä Helsinkiä itsenäisyyspäivänä järjestetystä mielenilmauksesta. Mies seisoi lavalla ja puhui kovaan ääneen äänentoistolaitteiden vahvistamana. Hän ylisti Magneettimediaa ja MV-lehteä. Ja valitteli tämän jälkeen, että sananvapaus olisi Suomessa jotenkin huonolla tolalla.

Kaikkea muuta. Itsenäisyyspäivän tapahtumat osoittivat, että ainakin kansallismielisten sananvapaus on aivan erinomaisella mallilla.

Mielenilmauksessa oli ollut yksinäinen vastamielenosoittaja. Pastori Kai Sadinmaa oli seisonut papin asuun pukeutuneena Helsingin Kansalaistorilla Rakasta maahanmuuttajaa -kyltti kädessään. Sadinmaa kertoo Facebook-sivullaan, että poliisi oli häätänyt hänet paikalta uhkailemalla sakoilla ja pidättämisellä. Iltasanomat kertoo, että poliisin mukaan pastori oli häirinnyt mielenilmausta, jossa eräskin puhuja juhlisti sananvapautta vanhalla kunnon Heil Hitler -natsitervehdyksellä.

Illalla Vapaus pelissä -mielenosoittajat yrittivät estää tai haitata samaan aikaan järjestettyä kansallismielistä 612-soihtukulkuetta. Vloggaaja Jaakko Keson mainiossa Periscope-striimissä haastateltiin miestä, joka kertoi saaneensa jostakin kimmonneen poliisin ampuman ammuksen silmäänsä.

Helsingin poliisi kertoi tiedotteessaan, että se oli ottanut kiinni useita kymmeniä soihtukulkuetta häiritsemään pyrkineitä mielenosoittajia ja että se oli joutunut käyttämään kaksi kertaa paineasetta, jolla ammutaan kumisia projektiileja.

Projektiili on virkajargonia. Sen tarkoitus on etäännyttää poliisin harjoittama väkivalta yksittäisten ihmisten toisiin yksittäisiin ihmisiin kohdistamista teoista instituutiotason liki koneelliseksi toiminnaksi. Oikeasti projektiili on eräänlainen kevyt kumiammus, joka ammutaan paineilmalla toimivalla aseella. Arkikielellä ilmaistuna poliisi ampui mielenosoittajia kumiluodeilla. Niistä yksi ilmeisesti kimposi Keson ja Ylenkin haastatteleman miehen silmään.

Poliisilla on oikeus ja velvollisuuskin käyttää tietyissä tilanteissa väkivaltaa eli voimakeinoja. Itsenäisyyspäivän osalta tehdään todennäköisesti kattava selvitys siitä, olivatko poliisin toimet perusteltuja. Voi hyvin olla, että voimankäyttö todetaan oikein annostelluksi ja se siitä. Tämä jää nähtäväksi.

Se voidaan kuitenkin todeta jo nyt, että itsenäisyyspäivä osoitti sananvapauden olevan vastoin torilla puhuneen miehen puheita ja yleistä horinaa aivan erinomaisella tolalla. Sekä toritapahtumaan että soihtukulkueeseen osallistui räikeän äärioikeistolaisia ja rasistisia ihmisiä ja ryhmiä. Poliisi varmisti ennen näkemättömillä voimakeinoilla heidän oikeutensa kokoontua, sanoa sanottavansa ja ilmaista mieltään.

Poliisi poisti pastorin mielenilmauksesta, jotta maahanmuuttokriitikoilla oli mahdollisuus häiriöttä huutaa heilhitleriä. Poliisi ampui ihmisiä kumiluodeilla, jotta äärioikeistolaiset saivat marssia.

Eikä sitä torilla puhunutta miestäkään kukaan estänyt esittämästä mietteitään, jotka huudatettiin ämyreiden kautta kaikille paikalla olleille kuuluviksi ja välitettiin netissä vaikka ympäri maailmaa vastaanotettaviksi. Ja MV-lehti ja Magneettimediakin voivat julkaista juttujaan, vaikka niiden sisällöt ovat monien mielestä hyvinkin kyseenalaisia.

Älköön kukaan väittäkö vuoden 2015 itsenäisyyspäivän jälkeen, että kansallismielisillä ei olisi sananvapautta. Muista vapauksista puhumattakaan.

Päivitys 7.12.2015 klo 12:05
Korostettakoon, että tässä kirjoituksessa ei väitetä, että kaikki 612-marssijat tai Kansalaistorilla järjestetyssä mielenosoituksessa läsnä olleet olisivat rasisteja tai äärioikeistolaisia.

Päivitys 29.1.2016
Poliisi vahvisti tammikuun puolivälissä, että osia paineilma-aseen ammuksesta on löytynyt mielenosoittajan silmästä.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Heil Hitler -mies puolustautuu: ”Kyseessä oli taideperformanssi” (8.12.2015)

Aiheesta internetissä:

Iltasanomat: Välikohtaus mielenosoituksessa Helsingissä – poliisi poisti pastorin paikalta (6.12.2015)

Helsingin poliisi: Helsingin poliisi vastasi väkivaltaan Töölössä (6.12.2015)

YouTube: Tallenne Jaakko Keson Periscope-lähetyksestä (6.12.2015)

Yle: En demonstrant skadades i ögat av tryckluftsgevär (6.12.2015)

Iltalehti: Mielenosoittaja Svenska Ylelle: ”Kyttä ampui mua silmään” (6.12.2015)

Iltalehti: Poliisi perustelee paineaseella ampumista: ”Kivien heittämistä ei lopetettu” (6.12.2015)

MTV: Vastamielenosoittajat: Yksi laukaus kimposi silmään – poliisi selvittää asiaa (6.12.2015)

Kaleva: Poliisin voimankäyttö sai ris­ti­rii­tai­sen vastaanoton – katso kuvia mie­le­no­soi­tuk­sis­ta (6.12.2015)

Iltasanomat: Kuvat: Tällaisilla ammuksilla poliisi ampui mielenosoittajia Helsingissä (6.12.2015)

Iltasanomat: Poliisi ampui anarkisteja kohti seitsemän laukausta paineilma-aseella (7.12.2015)

Aamulehti: Video: Poliisi käyttää mellakantorjunta-asettaan ja rynnäköi mielenosoittajia vastaan (6.12.2015)

Pois työpöydältä: Projektiili (7.12.2015)

YouTube: ”Heil Hitler” Itsenäinen Suomi 2015 -tapahtuman videotallenteella (6.12.2015)

Helsingin Sanomat: Tällainen on poliisin itsenäisyyspäivänä käyttämä painease – nainen kuoli aseen muovikuulaan USA:ssa (7.12.2015)

Helsingin Sanomat: Ammuksen osia mielenosoittajan silmään (15.1.2016)

************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X