(Päivitetty: )
Teksti:
Jussi Korhonen

Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero. Kuva: rajattu ja muokattu alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Soppakanuuna. CC BY-SA 3.0.Poliisiylijohtaja maanitteli katupartioita koloistaan jo vuosia sitten. Nyt Paateron naapurivahdit ovat kaduilla. Ja ne ovat suunnilleen sitä, mitä jo aikoinaan pelättiin.

Vapaaehtoiset kansalaiset voisivat toimia poliisien silminä ja korvina ja olla tarvittaessa poliisin apuna. He voisivat käyskennellä kaduilla pukeutuneina liiveihin, joista heidät tunnistettaisiin.

Tällaista ehdotti poliisiylijohtaja Mikko Paatero kesällä 2014 miettiessään kyläpoliisijärjestelmän luomista. Hyvin samansuuntaisia ajatuksia hän esitti jo vuonna 2012. Tuolloin hän kutsui näitä poliisin apulaisia naapurivahdeiksi.

Nyt Paatero on eläkkeellä, mutta hänen haaveensa on totta. Ja kuin Paateron linjaa kunnioittaakseen poliisi pitää kehitystä tervetulleena.

Ulkomaalaisia vastaan

Eri puolilla maata kaduille on noussut käyskentelemään liiveihin sonnustautuneita joukkioita, jotka väittävät olevansa edistämässä turvallisuutta. Eniten huomiota ovat herättäneet partiot, joiden liiveissä ovat Suomen Vastarintaliikkeen tai siihen tiiviisti kytkeytyvän Soldiers of Odin -järjestön tunnukset.

Yhtenä uusimmista tulokkaista partiointitoiminnan on aloittanut Asikkalan turva ry. Se vakuuttelee, että toiminnan päämääränä on turvallisuuden edistäminen yleisesti. Ylen haastattelema yhdistyksen puheenjohtaja Toni Filppula kertoo, että ajatus partioinnista on syntynyt jo ennen turvapaikanhakijoiden tuloa paikkakunnalle.

Yhdistyksen säännöistä on kuitenkin selvästi luettavissa, että toiminnan keskiössä on Asikkalan Vääksyssä sijaitseva entiseen hotelliin perustettu vastaanottokeskus, jota on aiemmin sabotoitu ja yritetty jopa polttaa. Sääntöjen ainoa kohta, joka ei koske yhdistystoimintaan yleisesti liittyviä asioita, sisältää listan yhdistyksen huomioimista tahoista. Niistä ensimmäisenä mainitaan vastaanottokeskus ja vasta sen jälkeen viranomaiset ja asikkalalaiset.

Suuntautuminen ulkomaalaisia vastaan on katupartiojärjestöille yhteistä. Kaikki toimijat eivät viitsi edes kunnolla esittää yleisestä turvallisuudesta huolehtimista.

Suomen Vastarintaliike on väkivaltainen kansallissosialistinen järjestö, jonka tavoitteena on lakkauttaa Suomen valtio ja luoda sen tilalle pohjoismainen totalitäärinen valtio. Järjestön agenda on avoimen muukalaisvihamielinen ja kumouksellinen.

Soldiers of Odin puolestaan julistautuu valkoisen Suomen puolesta taistelevaksi järjestöksi; se ei siis puolusta edes suomalaisia, vaan puhtaan rasistisesti ulkonäön perusteella valkoihoisia suomalaisia.

Tervetuloa, sanoo poliisi

Komisario Pekka Kokkonen Hämeen poliisilaitokselta suhtautui Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa vielä marraskuussa nuivasti partiointiin, kun Suomen Vastarintaliike kierteli Lahden kaduilla. Nyt ääni kellossa on paateroitunut.

Kokkonen ei ole Asikkalan partionnista lainkaan pahoillaan, vaan pitää Ylen mukaan laillisia turvallisuutta edistäviä toimia tervetulleina. Ja kun kerran se käy, voivat muutkin partiojärjestöt pitää Kokkosen lausumia tervetuliaistoivotuksina: aivan samoilla argumenteilla nekin ovat toimintaansa julkisesti perustelleet kuin Asikkalan turva ry.

Itse asiassa Karjalan Heili -lehden haastattelussa Soldiers of Odinin Joensuun päällystö kertoo järjestönsä toimivan poliisin silminä, mikä on kirjaimellisesti sitä, mitä sittemmin eläköitynyt poliisiylijohtaja Mikko Paatero aikoinaan toivoi.

Paateron blogikirjoitukset ovat omituisesti kadonneet poliisin nettisivuilta. Niihin löytyy kuitenkin runsaasti viittauksia eri tiedotusvälineiden uutisista, joissa hänen avauksiaan käsiteltiin. Monet pitivät Paateron ajatuksia tuoreeltaan vaarallisina: kansalaispartioiden arveltiin johtavan epämääräisten puolisotilaallisten joukkojen mielivaltaan ja omankädenoikeuteen.

Samoja huolia on esitetty nyt avoimen muukalaisvihamielisten järjestöjen katupartioista. Ne eivät tietenkään julkea kertoa odottavansa tilaisuutta päästä pieksämään väärän värisiä tai eri mieltä olevia, mutta huolet eivät partiojärjestöjen taustoja tuntien ole lainkaan liioiteltuja.

Poliisin nyt myötämieliseksi muuttunutta linjausta katupartioinnin suhteen ei voi pitää yllättävänä. Ilmeisesti ulkomaalaisten lisääntyneen määrän avaaman mahdollisuuden turvin osa kiireisen poliisin tehtävistä on hiljalleen siirtymässä poliisin itsensä siunaamana taustoiltaan ja tavoitteiltaan hyvinkin arveluttavien tahojen käsiin. Ja siemen tälle kehitykselle kylvettiin jo vuosia sitten poliisiylijohtajan auktoriteetilla.

Sitä sopii sitten itse kenenkin muistella, kun liivinatsien katupartio marssii vastaan: tämä on sitä, mitä poliisi tilasi.

* * *

Lisäys 5.1.2016 klo 22.19
Vielä samana päivänä tämän kirjoituksen julkaisemisen jälkeen useat tiedotusvälineet kertoivat katupartiojärjestöjen puuhamiehien rikostaustoista. Uusia tietoja julkistettiin jo valmiiksi rikoksiin syyllistyneistä jäsenistään tunnettua Suomen Vastarintaliikettä lukuun ottamatta kaikkien tässä kirjoituksessa mainittujen järjestöjen toimijoista.

Asikkalan turva ry:n puheenjohtaja Toni Filppula oli uhannut pilkkoa Asikkalan sosiaalijohtajan ja hänen perheensä kirveellä, ellei Asikkalan kunta maksa hänen laskuaan. Hän myös pahoinpiteli kahta naispuolista sosiaalityöntekijää, joista toiselle hän aiheutti vammoja puukolla. Miehen hallusta löydettiin myös kannabista. Filppula tuomittiin teoista vuonna 2001 puolentoista vuoden vankeusrangaistukseen. Filppulan taustasta kertoivat Etelä-Suomen SanomatIltalehti ja Helsingin Sanomat.

Pohjolan Sanomat kertoi, että Soldiers of Odin -järjestön valtakunnallinen johtaja, kemiläinen Mika Ranta on tuomittu sakkoihin vuonna 2005 rasistisesta väkivaltarikoksesta. Hän pahoinpiteli ystävineen kaksi ulkomaalaista. Vuonna 2006 Ranta uhkaili Iltalehden mukaan ravintolan edustalla lasta puukolla ja nimitteli tämän seurassa olleita muita henkilöitä. Tämän seurauksena Ranta tuomittiin vuonna 2008 ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi hän on syyllistynyt nuorempana muihin väkivaltarikoksiin.

MTV kertoi, että Soldiers of Odinin koko Joensuun päällystökolmikolla on taustallaan tuomioita väkivaltarikoksista. Kaksi miehistä on tuomittu lisäksi omaisuusrikoksista. Päällystön puhemiehenä julkisuudessa esiintyneen Juha-Matti Kinnusen viimeisin tuomio on viime syksyltä, jolloin hänet tuomittiin petoksesta. Vuonna 2012 hänelle napsahti tuomio ryöstöstä.

Päivitys 5.1.2016 klo 21.45:
Poistettu tieto poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen linjauksesta. Kolehmainen antoi ensin poliisin tiedotteessa tukensa partiointitoiminnalle, mutta perui myöhemmin puheensa sanoen tarkoittaneensa jotakin ihan muuta.

Päivitys 7.1.2016
Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero kertoo Iltalehden haastattelussa kannattavansa sitä, että vapaaehtoiset auttavat poliisia rikosten ennaltaehkäisemisessä. Hän toteaa kuitenkin, että vapaaehtoisten tulisi olla poliisin rekrytoimia ja toiminnan poliisin johtamaa ja valvomaa. Ääriliikkeiden katupartiot Paatero tuomitsee.

Kuva: Mikko Paatero vuonna 2009. Rajattu ja muokattu alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Soppakanuuna. CC BY-SA 3.0.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä:

Yle: Joukko asikkalalaisia perusti katupartion: ”Väkivalta ei liity toimintatapoihimme” (4.1.2016)

Iltalehti: Asikkalan katupartiojohtajalla vankilatausta: Pahoinpiteli naisen – uhkasi tappaa kirveellä virkamiehen perheen (5.1.2016)

Etelä-Suomen Sanomat: Asikkalan Turvan katupartion aktiivi on ollut vankilassa väkivaltarikoksista (5.1.2016)

Helsingin Sanomat: Katupartioiden johdossa useita väkivaltarikoksista tuomittuja (5.1.2016)

Pohjolan Sanomat: Odinin sotureiden johtajan rikostausta: Väkivaltaa ulkomaalaisia kohtaan, veitsi baarissa (5.1.2016)

MTV: Kaikilla Joensuussa partioivan Soldiers of Odin -ryhmän pomoilla useita rikostuomioita (5.1.2016)

Etelä-Suomen Sanomat: Vastarintaliikkeen katupartio iltakävelyllä Lahdessa – Poliisi: ei tarvetta (9.11.2015)

Yle: ”Valkoisen Suomen puolesta taisteleva järjestö” aloitti katupartioinnin Joensuussa (4.1.2015)

Asikkalan turva ry:n säännöt

MTV: Paatero ehdottaa kyläpoliisien palkkaamista (8.8.2014)

Iltalehti: Poliisin tulo saattaa kestää jopa kaksi tuntia – Paatero: Naapurivahdit asialle (26.12.2012)

Etelä-Suomen Sanomat: Tallukan omistaja tulipalosta: ”Kunnanjohtaja ja poliitikot ovat lietsoneet ihmisiä tällaisiin tekoihin” (12.12.2015)

Poliisi: Katupartiointi ei anna ylimääräisiä oikeuksia puuttua toisten ihmisten tekemisiin (5.1.2016)

Helsingin Sanomat: Poliisiylijohto hyväksyy kansalaisten katupartioinnin – suojelupoliisi seuraa ilmiötä huolestuneena (5.1.2016)

Pohjolan Sanomat: Poliisiylijohtaja: Rasistisin perustein tehty katupartiointi on tuomittavaa (5.1.2016)

Uusi Suomi: Sisäministeri Orpo katupartioinnista: ”Piirteitä, jotka eivät lisää turvallisuutta” (5.1.2016)

Iltalehti: Kemin katupartiojohtajalla väkivaltataustaa (5.1.2016)

Iltalehti: Ex-poliisiylijohtaja tyrmää rasistiset katupartiot (7.1.2016)

************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X