(Päivitetty: )
Teksti:
Jussi Korhonen

Poliisin tiedotus ontuu.Poliisin sekava tiedottaminen on omiaan lisäämään muukalaisvastaista liikehdintää.

Tuhat turvapaikanhakijaa kokoontui juhlimaan uuttavuotta Helsingin asematunneliin, mutta siellä ei ahdisteltu ketään eikä Suomessa ollut yllytetty samanlaiseen toimintaan kuin Kölnissä.

Jos poliisi olisi heti alkuunsa viitsinyt lähettää tiedotusvälineille tuon yhden virkkeen mittaisen tiedotteen, oltaisiin säästytty arvailulta, joka perustui milloin kenenkin poliisin milloin millekin tiedotusvälineelle kertomiin tietoihin. Koko sotku vaikuttaa johtuneen siitä, että kukaan ei ole huomannut kertoa Helsingin poliisille, että keskusrikospoliisin saama vihje ei pitänytkään paikkaansa.

Jatkuva tiedotuskaaos aiheuttaa jo valmiiksi kiehuvassa muukalaisvihasammiossa vaarallista ylipainetta. Vastuu on sisäministeriöllä. Näin käy, kun amatöörit päästetään säheltämään ilman kunnollista johtamista.

Ankasta tuli peto

Kaikki alkoi keskiviikkona, kun MTV ja Yle uskalsivat kertoa, että kuuden irakilaismiehen pidättäminen uutenavuotena kirkkonummelaisesta vastaanottokeskuksesta saattoi liittyä samantapaisen naisten häiriköinnin valmistelemiseen, mitä tapahtui Kölnissä Saksassa. Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Thomas Elfgren ei suostunut vahvistamaan tätä tietoa.

Sosiaalinen media rupesi heräilemään: äärioikeistolaisten väkivaltarikollisvetoisille katupartioille löytyi kuin löytyikin oikeutus.

Torstaina päästettiin peto irti.

Ylen Ykkösaamussa vierailleen sisäministeri Petteri Orpon (kok) uutisoitiin kertoneen lähetyksessä, että KRP:lla oli kuin olikin ollut tietoa, että Kirkkonummella pidätetyt olisivat yllyttäneet toimimaan Saksan malliin.

Kansallismielisen Suomen Sisu -järjestön Päijät-Hämeen piirijohtaja James Hirvisaari reagoi uutisankkaan järjestönsä perinteitä kunnioittaen.

– Suvakkihuoraston UNELMA oli lähellä toteutua myös Helsingissä. Heidän ja mediahuorien on aika tunkea pää syvälle omaan perseeseensä, Hirvisaari linjasi Facebookissa.

Kölnissä kerrotaan olleen uutenavuotena liikkeellä tuhatpäinen joukko ulkomaalaistaustaisia miehiä, jotka ovat ahdistelleet, ryöstäneet ja jopa raiskanneet naisia. Helsingin poliisi riensi tiedottamaan, että tällaista oli todellakin ollut suunnitelmissa Suomessakin.

Tieto kiihotti kansallismielisimpien lausunnot julkaisukelvottomiksi. Tiedon perusteella arvattiin tehdä hyvinkin kattavia yleistyksiä muslimeista ja yleensä ei-suomalaisen näköisistä. Osa vaikutti kyllästyvän puhumiseen. Ikään kuin tieto olisi kaatanut bensat valmiiksi kärkkäimpien polttopulloihin.

Vaan eikö sittenkään?

Poliisin mukaan Helsingin asematunneliin oli kokoontunut toista tuhatta irakilaista turvapaikanhakijaa. Kymmeniä henkilöitä oli poistettu paikalta ja useita oli otettu kiinni. Poliisi oli osannut varautua rötöstelyyn: Helsingin poliisin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki kertoi Ylelle, että ennakkotiedot suunnitellusta rötöstelystä liittyivät KRP:n Kirkkonummella tekemiin pidätyksiin.

Pian tämän jälkeen kiirehdittiin korjaamaan, että todellisuudessa sisäministeri Orpo ei ollutkaan vahvistanut, että KRP:llä olisi ollut tietoa yllytyksestä samanlaiseen toimintaan kuin Kölnissä. Ministerin lausumat oli uutisoitu väärin.

Hieman myöhemmin KRP:n Elfgren kertoi Ylelle, että jälkikäteen arvioituna mitään samanlaista laajamittaista ahdistelukampanjaa ei ollut ollut suunnitteilla kuin Saksassa.

Heti kohta tämän perään MTV kertoi poliisilähteisiin viitaten, että Kirkkonummen kiinniotot oli tehty sen vuoksi, että vastaanottokeskuksesta saadun vihjeen mukaan 40-50 irakilaismiestä oli ollut lähdössä Helsingin keskustaan hulinoimaan ja raiskaamaan.

MTV:n poliisilähteiden mukaan väitteet olivat kuitenkin olleet vähintäänkin liioiteltuja ja että liioittelu oli liittynyt shiia- ja sunnimuslimien keskinäisiin kahnauksiin: juhlimissuunnitelmia oli ollut mutta ilman rähinöintiaikeita. Vastaanottokeskuksesta tosin kerrottiin Iltalehdelle, että mitään vastakkainasettelua shiiojen ja sunnien välillä ei ole ollut.

MTV:n uutisessa mainittiin, että poliisi oli jälkeenpäin saanut tiedon kolmesta ahdistelutapauksesta. Vihreä lanka täsmensi tietoa vielä siltä osin, että ahdistelut eivät kuitenkaan olleet tapahtuneet asematunnelissa, minne mitä ilmeisimminkin reilut tuhat turvapaikanhakijaa oli kokoontunut.

Vielä perjantaiaamuna Iltasanomat nosti Helsingin poliisin kertomaan jo muualla kumotuista KRP:n vihjetiedoista. Tässä jutussa ei mainittu mitään edellispäivänä esiintulleista tiedoista, vaan ennakkotiedot esitettiin vallitsevana totuutena ja lisäksi ne kytkettiin osaksi laajempaa ilmiötä. Samaa tarinaa innostui levittämään myös puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) omassa blogikirjoituksessaan.

Näkökulmaero tai tietokatkos

Poliisi tietää, että uutenavuotena Helsingissä turvapaikanhakijoiden epäillään ahdistelleen kolmea naista. Se on itsessään vakavaa ja tuomittavaa, mutta mikään ei viittaa siihen, että tämä olisi tapahtunut asematunnelissa tai sinne kokoontuneiden henkilöiden toimesta puhumattakaan siitä, että kyseessä olisi ollut organisoitu kansainvälinen isku.

Tipotellen tulleet tiedot tapahtumista vaikuttavat hyvin ristiriitaisilta: Helsingin poliisi puhuu yhtä, KRP toista. Yhtään sen selkeämmäksi tilannetta ei tehnyt se, että mediassa sisäministerin sanoja uutisoitiin ensin yhdellä tavalla ja sitten toisella.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen selitteli poliisin sekavaa ja ristiriitaista tiedotuslinjaa Ylelle. Hänen mukaansa kaikki johtuu erilaisista näkökulmista.

– Helsingin poliisilaitos vastasi uutenavuotena operatiivisesta kenttätoiminnasta, KRP:n vastuulla on esitutkinta, joten näkökulma on erilainen.

Kun asian uutisointia tarkastelee kokonaisuutena, vaikuttaa siltä, että Helsingin poliisi on toiminut uutenavuotena sen tiedon pohjalta, että häiriköintiä on suunniteltu ja että tämä tieto on pohjautunut lähinnä KRP:n saamaan vihjeeseen, joka johti Kirkkonummen pidätyksiin. Nähtävästi kukaan ei ole edelleenkään muistanut kertoa Helsingin poliisille, että vihjetiedot eivät pitäneetkään paikkaansa, ja Helsingin poliisi toistaa julkisuuteen KRP:n jo vääräksi toteamaa tietoa.

Soppaa on ollut hämmentämässä suojelupoliisia ja tasavallan presidenttiä lukuunottamatta liki koko kimara: sisäministeri, poliisiylijohtaja, keskusrikospoliisi ja paikallispoliisi kertovat kukin omaa tarinaansa osin yhteneväisesti, mutta kuitenkin sen verran ristiin, että ihan täysin luotettavaa kuvaa kokonaisuudesta on vaikea luoda. Näiden lisäksi vielä puolustusministerikin äityy karjumaan oman äänensä meteliin, joka ei hänelle edes kuulu.

Enemmän haittaa kuin hyötyä

On hyvin ongelmallista, jos poliisi ei kykene esittämään tällaista lopultakin melko yksinkertaista kokonaisuutta yhtenäisesti, kun se mitä ilmeisimminkin olisi ollut mahdollista kertoa yhdessä virkkeessä, kuten tämän kirjoituksen alussa todettiin. Ilmeisesti edes koko tiedotuskaaoksen keskellä kukaan ei ole huomannut ottaa ohjia ja ruveta koordinoimaan tiedotusta.

Tiedotuksen on oltava nopeaa, mutta sen on oltava myös luotettavaa. Rikoksista ja turvallisuuteen vaikuttavista asioista saa ja pitää kertoa, mutta kertomusten täytyy olla johdonmukaisia ja ennen kaikkea totta. Yhteiskunta ei voi välittää kansalaisille yhtä aikaa kahta tai useampaa viestiä samasta asiasta, koska silloin vähintäänkin joku puhuu varmuudella palturia. Ristiriitaiset tiedot ovat omiaan rapauttamaan luottamusta poliisiin ja myös muihin viranomaisiin. Ja tämä puolestaan on omiaan kasvattamaan monien silmissä terrorismiin taipuvaisten roskajoukkojen oikeutusta.

Uudenvuoden soppa ei ole ainoa esimerkki sekavasta poliisiviestinnästä. Vastuu kaatuu lopulta sisäministeriöön. Ministeriössä voitaisiin tarkastella tämän yhden yksinkertaisen tapauksen oppeja siitä, kuinka helposti asiat menevät pieleen, kun amatöörit rupeavat pelleilemään. Jos nykyväestä ei pätevää porukkaa löydy, ei varmasti koko valtion konkurssissa tuntuisi missään palkata yhtä tai vaikka kahtakin viestinnästä jotakin ymmärtävää ihmistä pitämään huolta, että viranomaisten ulostuloista on enemmän hyötyä kuin haittaa.

Eilisen kaltainen mahalasku on kuin lottovoitto niille, jotka lietsovat kansallismielistä terrorismia entistäkin tuhoisampiin toimiin. Poliisin tai sisäministeriön tavoite se tuskin kuitenkaan on.

Päivitys 8.1.2016 klo 11.22:
Lisätty maininnat puolustusministeri Jussi Niinistön kommenteista.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Poliisi tilasi natsien katupartiot (5.1.2016)

Suomen Sisu on muuttumassa terroristijärjestöksi (15.12.2015)

Aiheesta internetissä:

Yle: MTV: Aavarannan kiinniotot voivat liittyä Saksan ahdisteluihin – Elfgren: Esitutkinnassa ei ole ilmennyt yhteyksiä Saksaan (6.1.2016)

Erkki Perälä: Poliisi tiedottaa taas (7.1.2016)

James Hirvisaaren Facebook-päivitys (7.1.2016)

Helsingin poliisin tiedote (7.1.2016)

Yle: Helsingin poliisi: Kölnin häirintä uhkasi tapahtua myös Helsingissä – 1 000 turvapaikanhakijaa asematunnelissa(7.1.2016)

MTV: Orpo vahvisti Ylelle vain Kirkkonummen rikosepäilyt, ei yhtäläisyyksiä Kölnin tapahtumiin (7.1.2016)

Yle: KRP:n tutkinnanjohtaja: Suomessa ei suunniteltu vastaavaa kuin Kölnissä(7.1.2016)

MTV: Poliisilähde: Kirkkonummen kiinniottojen taustalla shiiojen ja sunnien riidat (7.1.2016)

Vihreä lanka: Mitä asematunnelissa todella tapahtui? – Ei ilmoituksia ahdistelusta (7.1.2016)

Yle: Poliisiylijohtaja selittää poliisien erilaisia lausuntoja uudenvuoden ahdisteluepäilyistä: Ei ristiriitaa, näkökulmat erilaiset (7.1.2016)

Iltalehti: Turvapaikanhakijoiden kiinniotto oli massiivinen poliisioperaatio (7.1.2016)

Iltasanomat: Poliisi: Turvapaikanhakijat ahdistelleet lapsia Helsingissä – ”Nuoriin tyttöihin käydään käsiksi” (8.1.2016)

Jussi Niinistö: Ei Tahririn aukioita Suomeen (8.1.2016)

************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

 

X