(Päivitetty: )
Teksti:
Jussi Korhonen

Sanni Grahn-Laasonen 2014. Kuva: muokkaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Jukka Kopra. CC BY 2.0.Kokoomusministerin elitistinen hurskastelu on juuri sitä, mitä populismi tarvitsee polttoaineekseen.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) hurskastelee blogikirjoituksessaan Yhdysvaltojen presidentinvaalin jälkimainingeissa sillä, kuinka Suomen ei saa antaa kuplautua, jakaantua kahtia.

– Emme saa antaa toivottomuuden ja näköalattomuuden kasvaa emmekä Suomen jakautua voittajiin ja häviäjiin. Meidän pitää onnistua rakentamaan Suomea, jossa kaikkien elämässä on toivoa, kaikkien elämänlaatu paranee – ei vain rikkaiden, koulutettujen, kaupunkilaisten…

Tämä on melkoista puhetta ministeriltä, joka on tällä hetkellä yksi niistä avainhenkilöistä, jotka pistävät kaiken tarmonsa siihen, että jakautuminen vain kiihtyy. Hän ja hänen puolueensa kokoomus ovat ajaneet väellä ja voimalla häviäjien polkemista maanrakoon. Koulutuksen mainitseminen tuossa yhteydessä on peräti irvokasta, sillä Grahn-Laasosen itsensä johtamilla koulutusleikkauksilla varmistetaan,  että korkeatasoisesta koulutuksesta tulee vain rikkaiden etuoikeus.

Julkisen koulutuksen alasajo johtaa ennen pitkää siihen, että syntyy markkinat yksityisille oppilaitoksille. Koulutusta kyllä pidetään edelleen arvossa. Vanhemmat haluavat lapsilleen hyvät lähtökohdat, ja toisilla on varaa hankkia niitä rahalla. Tähän kysyntään vielä taatusti tartutaan, kun koulutusleikkausten vaikutukset toden teolla tulevat ilmi.

Syntyy sukupolvien jatkumo, jossa rikkaat suvut pystyvät kouluttamaan jälkikasvunsa, joka puolestaan pystyy pitämään syntymässä saamansa statuksen rahvasta paremman koulutuksen ja suhteiden avulla.

– Tarvitaan näköala paremmasta – kaikille. Kestävä hyvinvointiyhteiskunta perustuu ihmisten osallistumiselle. Meidän pitää oppia ja pitää arvossa kykyä asettua toisen ihmisen asemaan, ministeri kirjoittaa.

Juuri tätä näköalaa Grahn-Laasosen edustama Juha Sipilän (kesk) hallitus rapauttaa oikein olan takaa. Se iskee armottomasti esimerkiksi lapsiin, sairaisiin, köyhiin ja työttömiin ja rajaa heitä hyvinvointiyhteiskunnasta juuri ja juuri armonpaloilla hengissä kitkuttelevien yhteiskuntaluokkaan. Tällä aiheutetaan täsmälleen sitä vastakkainasettelua ja katkeruutta, joka johtaa Trumpin presidenttiyden kaltaisiin seurauksiin. Kun samaan aikaan leipäjonolaisen näkökulmasta käsittämättömän äveriäiden annetaan kantaa rahansa veroparatiiseihin ja nostaa siihen päälle vielä yhteiskunnan tukia, ei monikaan voi välttyä siltä ajatukselta, että ihan samassa veneessä tässä ei kaikki olla.

Sanni Grahn-Laasonen osoittelee elitistisesti sormella sellaisista korkeuksista, josta pientä ihmistä ei edes erota – saatika sitten, että pystyisi näkemään kyyneleen toivottoman silmäkulmassa. Kristallikruunujen häikäisemät nousukkaat eivät ole vieraantuneet kansan arjesta – he eivät sitä ole koskaan edes nähneet. Jos kokoomusministerin puheet tarkoittaisivat sitä, että hallitus tekee nyt täyskäännöksen, voitaisiin Grahn-Laasosen sanoihin suhtautua toisella tavalla. Siihen tuskin kukaan uskoo.

Kun teot ja puheet ovat niin pahasti ristiriidassa ei ministerin sädekehä juuri kiiltävämmäksi muutu. Päinvastoin puheet näyttäytyvät lähinnä pöyhkeilevänä elitisminä. Grahn-Laasosen ylimielinen ja harvinaisen näköalaton näkemys Suomesta on sitä, joka mahdollistaa valehtelevienkin populistien menestyksen.

Hallituksen ja Grahn-Laasosen kannalta oli hyvin onnellista, että Suomeen tupsahti viime vuonna suuri joukko turvapaikanhakijoita, joihin suhtautuminen jakoi kansaa. Nyt yhdet huono-osaiset ovat toisien huono-osaisten kimpussa, ja syöksykierteen syventämistä ei joudeta edes huomaamaan.

Ilman turvapaikanhakijoita hallituksen puuhastelut olisivat saaneet enemmän ansaitsemaansa huomiota. Ja silloin olisi nykyministereillä ollut tiukat paikat.

Valehtelemalla tämä maa tai maailma eivät parannu. Populististen tyhjänpuhujien äänestämisellä suomalaiset ovat saaneet vain lisää sitä samaa vanhaa. Näköalaton tarttuu kuitenkin mielellään edes jonkinlaiseen toivoon muutoksesta ja oikeudenmukaisuudesta. Viemällä heiltä vielä koulutuksen tuoma sivistyskin voidaan olla varmoja, että tyhjät puheet uppoavat tulevina vuosina vielä nykyistäkin paremmin.

Timo Soinin perussuomalaiset eivät ole olleet vielä pahakaan. Paljon pahempaakin on tarjolla. Sanni Grahn-Laasonen ja muu hallitus pitävät huolen siitä, että näiden voimien näköalat paranevat päivä päivältä.

Kuva: rajaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Jukka Kopra 2014. CC BY 2.0.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä  kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä:

Sanni Grahn-Laasonen / Iltalehti: Tarvitaan näköala paremmasta (9.11.2016)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X