Historiallinen Windsorin linna tiluksineen on eksklusiivinen asuinympäristö, jonka menettäminen on Harrylle ja Meghanille arvovaltatappio

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kuningas Charlesin päätös viedä prinssi Harryn perheen Windsorin-koti kiristänee isän ja pojan välejä entisestään. © Scottish Parliamentary Corporate Body, UN - Eskinder Debebe
Kuningas Charles vaatii prinssi Harrya ja herttuatar Meghania luopumaan Britannian-kodistaan. Windsorin linna tiluksineen on eksklusiivinen asuinympäristö, jonka menettäminen on herttuaparille arvovaltatappio, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.

Brittihovissa kuohuu jälleen: kuningas Charles vaatii Sussexin herttua prinssi Harrya ja herttuatar Meghania luopumaan Windsorin-kodistaan Frogmore Cottagesta, raportoi mm. BBC. Talo sijaitsee kuninkaallisten yksityisellä puistoalueella, ja Windsorin linna on noin kilometrin päässä siitä.

Yli 200-vuotias Frogmore Cottage on nykyisin viiden makuuhuoneen talo, joka on toiminut Sussexin herttuaparin Britannian-kotina vuodesta 2019. Taloa ovat käyttäneet aiemmin mm. kuningatar Charlotte sekä Venäjän vallankumoukselta säästynyt suuriruhtinatar Ksenia.

View this post on Instagram

A post shared by Netty Leistra (@nettyroyal)

Sussexeja varten taloon tehtiin miljoonaremontti, mutta lopulta Harry ja Meghan asuivat siellä vain vajaan vuoden ennen muuttoaan Pohjois-Amerikkaan.

Huhujen mukaan kuningas Charles haluaisi siirtää veljensä, skandaaliprinssi Andrew’n Frogmore Cottageen. Andrew asuu lähistöllä niin ikään kruunun omistamassa Royal Lodgen kartanossa, mutta prinssin ei arvella jatkossa selviävän sen ylläpitokustannuksista.

Windsorin linna ja kuninkaalliset tilukset ovat eksklusiivinen asuinympäristö

Lähemmäs tuhatvuotinen Windsorin linna on yksi brittimonarkin virallisista residensseistä. Vajaan tunnin ajomatkan päässä Lontoosta sijaitseva linna toimii lukuisten kuninkaallisten tapahtumien näyttämönä.

Windsor Home Park suorastaan henkii kuninkaallista historiaa

Perhetilaisuuksien, kuten häiden ja hautajaisten, lisäksi Windsorissa tehdään myös virallisia edustustehtäviä. Sitä pidetään kuninkaallisen perheen “henkisenä kotina” kolkon Buckinghamin palatsin sijaan.

Windsorin linna tarjoaa kuninkaallisille ennen kaikkea rauhaa ja yksityisyyttä. Linnan välittömät lähitilukset kattava vartioitu Windsor Home Park suorastaan henkii kuninkaallista historiaa. Sussexien kodin lisäksi sieltä löytyy mm. Frogmore Housen kartano, kuningatar Viktorian ja prinssi Albertin mausoleumi, kuninkaallinen hautausmaa sekä Walesin prinssi Williamin ja prinsessa Catherinen perhekoti Adelaide Cottage.

Windsorin linna on Britannian kuninkaallisen perheen koti, joka tarjoaa Lontoon palatseja enemmän yksityisyyttä.

Yli 900-vuotias Windsorin linna on kuninkaallisen perheen rakas kotilinna. © David Iliff/Wikimedia Commons

Lue myös: Koe Windsorin kuninkaallinen tunnelma – Kuningatar Elisabetin kotikaupunki huokuu nostalgiaa Thamesin rannalla

Windsorin-kodin menettäminen on Harrylle ja Meghanille arvovaltatappio

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan elävät uutta elämää Kaliforniassa, eivätkä he käy Britanniassa kovin usein. Satunnaisia vierailuja varten ei järjellä ajateltuna tarvitse omaa taloa.

Kyse ei tietystikään ole vain tarpeesta tai järjestä. Ei ole mitenkään kohtuutonta, että Britannian prinssillä on koti Britanniassa. Frogmore Cottage on kuninkaalliseksi residenssiksi vieläpä sieltä pienimmästä päästä, ja herttuapari maksoi takaisin talon remontointiin kuluneet verorahat.

Vertailun vuoksi: kuningas Charlesilla on käytössään yli 10 asuntoa, ja prinssi Williamillakin useampia.

Windsor Home Parkista ei saa asuntoa paksulla lompakolla

Frogmoren menettäminen onkin ennen kaikkea arvovaltatappio. Prinssi Harry sai talon (tai oikeastaan vuokrasopimuksen siihen) lahjaksi kuningatar Elisabetilta ollessaan edustuskuninkaallinen.

Historiallinen talo Windsorin linnan yksityisessä puistossa on statussymboli. Windsor Home Parkista ei saa asuntoa paksulla lompakolla, vaan tarvitaan kuninkaallinen kytkös. Sitä kytköstä kuninkaan nuoremmalla pojalla ei nähtävästi enää ole.

View this post on Instagram

A post shared by Chris Jackson (@chrisjacksongetty)

Muutos asettaa Sussexit riippuvaisiksi muista. Vieraillessaan he voivat majoittua varmasti jossain suvun palatseista, mutta vain kuninkaan kutsusta ja hovin valvovan silmän alla.

Prinssi Harry toistellut Frogmore Cottagen olevan ainoa paikka Britanniassa, jossa hänen perheensä on turvassa menetettyään kuninkaalliset turvajärjestelyt. Tämä ei tietenkään ole objektiivisesti totta, mutta saa nähdä, tarkoittaako häätö sitä, että Sussexit eivät jatkossa vieraile prinssin kotimaassa sitä vähääkään.

Harryn ja Meghanin viime vuosien valinnat saivat nyt hyvin konkreettisen seurauksen. Hovi ei ole virallisesti kommentoinut prinssi Harryn tammikuussa julkaistua Varamies-elämäkertaa, mutta Charlesin huhutaan päättäneen poikansa kodin kohtalosta juuri kirjan julkaisun aikoihin.

Onko kuningas Charles oikeassa viedessään Harrylta ja Meghanilta heidän Britannian-kotinsa?

Vastaus Vastanneiden osuus tällä hetkellä
Kyllä - teoilla on seurauksensa
53%
Ei - päätös tuntuu vain kostonhimoiselta
47%

Siirry takaisin kyselyyn

X