Upea matkakohde! Koe Windsorin kuninkaallinen tunnelma – Kuningatar Elisabetin kotikaupunki huokuu nostalgiaa Thamesin rannalla

Ilmassa leijailee odotus. Tuhannet ihmiset ovat kerääntyneet Windsorin linnan ympärille turva-aitojen taa. Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin häät ovat vasta seuraavana päivänä, mutta väkijoukko seisoo paikoillaan toiveikkaana. Aurinko porottaa vielä kuumasti, vaikka perjantai-ilta on jo pitkällä.
Sitten alkaa tapahtua. Yhtäkkiä linnan portit avautuvat. Väkijoukko liikahtelee levottomasti.
”Se on Harry! Ja William”, joku huutaa.
Sulhanen kävelee hiekkatietä pitkin ihmismassaa kohti bestman prinssi William rinnallaan. Kännykät heiluvat ilmassa, kun prinssit saapuvat juttelemaan ja kättelemään etummaisia faneja. Joku saa halauksen, joku ojentaa Harrylle nallekarhun.
Kun hetki on ohi, väkijoukko hajaantuu ja odotus vaihtuu pikkukaupungin uneliaaseen tunnelmaan.
Virtuaalikierros tarjoaa elämyksiä
Kuninkaallisten häiden aikaan 2018 toukokuussa 30 000 asukkaan Windsoriin matkusti yli satatuhatta turistia. Windsor ei ole arkenakaan tavallinen kaupunki, sillä se henkii kuninkaallisuutta, arvovaltaa ja historiaa.
Muista samankaltaisista brittikaupungeista sen erottaa maisemaa hallitseva harmaa kivilinna. Kaupunki on rakentunut linnan ympärille. Jos Windsoriin saapuu pohjoisesta, idän puolella katua on vain linnan muuri. Lännessä katua reunustavat teatteri, pubit, kahvilat, leipomo, ylellinen hotelli. Mitä lähemmäs linnan pääsisäänkäyntiä tullaan, sitä enemmän matkamuistomyymälöitä alkaa näkyä.
Lähes tuhat vuotta vanha Windsorin linna ja sen asukkaat kiehtovat kuninkaallisista tai historiasta kiinnostuneita turisteja. Linna ei ole museo, vaan työtila, jossa kuningatar tapaa valtiovieraita ja nauhoittaa tv-puheita.
Normaalioloissa linnan julkisiin osiin järjestetään maksullisia kierroksia turisteille, ja myös linnan sisällä olevaan Pyhän Yrjön kappeliin on pääsy jumalanpalvelusten aikana. Tällä hetkellä linnan sisälle pääsee kurkistamaan vain virtuaalisella kierroksella. Siinä esitellään esimerkiksi valtionsali ja Waterloo-sali muotokuvineen.
Osa linnasta tuhoutui tulipalossa vuonna 1992 ja kunnostustyöt maksoivat yli 60 miljoonaa puntaa. Henkilökunnan ripeyden ansiosta satoja taideteoksia ja arvoesineitä onnistuttiin pelastamaan tuhoutuneista huoneista. Taidekokoelmassa on muun muassa Rubensin ja Rembradtin teoksia.

Windsorin linnan Waterloo-salin taiteen teemana on Waterloon taistelu. © Steve Vidler / Heritage Images / MVPhotos

Jumalanpalvelus Pyhän Yrjön kappelissa on ollut osa kuningattaren syntymäpäiväjuhlallisuuksia. © iStock
Windsorin linnan lippu kertoo viestin
Windsor oli kuninkaallisen tapahtuman näyttämö viimeksi huhtikuun puolivälissä, kun prinssi Philip siunattiin haudan lepoon Pyhän Yrjön kappelissa. Koronarajoitusten takia hautajaisiin osallistui vain 30 läheistä eikä kaupungissa nähty kolmen vuoden takaista määrää kansalaisia ulkomaalaisista turisteista puhumattakaan.
Viime viikolla 95 vuotta täyttäneelle kuningatar Elisabetille Windsorin linnasta tuli prinssi Philipin hautajaisten jälkeen pysyvä koti. Brittilehtien mukaan kuningatar ei aio enää yöpyä virka-asunnossaan 35 kilometrin päässä sijaitsevassa Buckinghamin palatsissa vaan käy siellä vain hoitamassa työasioitaan.
Jo ennen Philipin kuolemaa kuningatar ja prinssipuoliso suuntasivat viikonloppuisin Buckinghamin palatsista Windsorin linnaan. He vetäytyivät sinne myös koronapandemian iskiessä.
Windsorissa juhlitaan vuosittain myös kuningatar Elisabetin virallista syntymäpäivää kesäisellä Trooping the Colour -paraatilla, joka kerää katsojia kadun varteen. Suosituimmat paikat heti linnan edustalta ovat kysytyimpiä katselupaikkoja. Lisäksi Windsorissa järjestetään vuosittain Royal Ascot -laukkakisat, ja katsomossa nähdään myös hevosrakkaudestaan tunnettu kuningatar muun kuningasperheen kanssa.
Windsorissa vierailevien ei tarvitse arvailla, onko kuningatar paikalla. Jos linnan tornin lipputangossa liehuu kuningattaren tunnus Royal Standard -lippu, kuningatar on kotona. Hänen poissa ollessaan salkoon on ripustettu Ison-Britannian lippu.
Lue myös: Herttuatar Catherine on siveä tyyli-ikoni – Pukeutumisessa on tiukka etiketti

Tänä vuonna Windsorissa ei järjestetä perinteistä Trooping the Colour -paraatia. © Dougall Photography
The Long Walk -puisto johtaa linnaan
Windsorissa on muutakin kuin linna. Heti linnan edustalta alkaa tunnelmallinen kävelykatu, jonka varrella on pikkuputiikkeja ja tietysti pubeja. Varjoisa kävelykatu on oivallinen paikka rauhalliselle lounaalle etenkin kuumana kesäpäivänä.
Näkemisen arvoinen on myös historiaa henkivä yli 120-vuotias ostoskeskus Windsor Royal Shopping Centre, alun perin rautatieasema, jonka lasikaton alla on nykyisin myös ravintoloita ja kauppoja.
Windsorista läheiseen Etoniin pääsee kulkemaan kävellen lähes 200 vuotta vanhaa kiviholvisiltaa, jonka alla virtaa Thames. Iltaisin viehättävä silta on valaistu.
Etonin puolella suurimpia nähtävyyksiä on 1400-luvulla perustettu Eton College. Sekin kuninkaallisille tuttu paikka, sillä prinssit William ja Harry ovat aikoinaan opiskelleet siellä. William kävi Etonin-vuosinaan viikonloppuisin isovanhempiensa luona teellä ja sai kuningattarelta opetusta tulevaan kuninkuuteensa. Eton ja sen kolme museota ovat auki myös turisteille.
Yksi vaikuttavimmista paikoista on kuitenkin linnaan johtava puisto The Long Walk. Se on kuninkaallisten tapahtumien aikaan yleensä täynnä väkeä kuin festareilla konsanaan. Rauhallisempana päivänä puiston vehreälle nurmelle mahtuu piknikille, ja paahdetta pääsee halutessaan pakoon kastanjoiden varjoon.
Windsorin linnan portilta kuningas Yrjö III:n patsaalle vievä tie on yli neljä kilometriä pitkä. Kävely tai köröttely hevoskärryjen kyydissä hitaasti lähestyvää linnaa kohti on kuninkaallinen kokemus vailla vertaistaan.