Kuningatar Elisabetin suuri yksinäisyys – Philipin kuoleman ohella perheen hyiset välit piinaavat hovia
Kuningatar Elisabet menetti viimeisenkin tukipilarinsa, kun prinssi Philip kuoli. Perheriidat ovat lisänneet Elisabetin tuskaa.
Vierellä ei ole enää ketään. Kun Ison-Britannian kuningatar Elisabet, 95, osallistui parlamentin avajaisiin toukokuun puolivälissä 67. kerran, moni asia on toisin. Kuningatar kuljetettiin Westminsterin palatsiin autolla hevosvaunujen sijaan, fanfaarit eivät soineet ja myös Elisabetin asu oli arkinen päiväpuku hallitsijan viitan ja painavan kruunun sijaan.
Ja sitten oli se yksinäinen valtaistuin. Kuningatar istui omalla valtaistuimellaan, prinssi Philipin valtaistuin oli siirretty viereltä kokonaan pois.
Metrien päässä kuningattaresta istuivat prinssi Charles ja herttuatar Camilla, tuleva kuningaspari.
Kuningatar oli jälleen yksin, kuten hän oli 3,5 viikkoa aiemmin Pyhän Yrjön kappelissa aviomiehensä ja tukipilarinsa hautajaisissa.
Surun lisäksi mieltä painavat perheen hyiset välit.
Kuningatar Elisabet ja menetysten vuosi 2002
Kuningatar oppi hymyilemään surun keskellä jo lapsena. Kun rakas isoisä kuningas Yrjö V kuoli vuonna 1936, 9-vuotias Elisabet otti menetyksen raskaasti ja oli poissa tolaltaan. Isoäiti kuningatar Mary kuitenkin vaati häntä osallistumaan hautajaisiin. Pieni tyttö seisoi hautajaisissa muiden vieraiden seassa kasvot valkoisina väristen, mutta pysyi kasassa.
Isänsä Yrjö VI:n kuoltua 6. helmikuuta 1952 prinsessasta kuningattareksi noussut Elisabet kätki surunsa mustaan suruhuntuun siskonsa Margaretin ja äitinsä kuningataräiti Elisabetin tapaan. Isän lähtö tuli liian varhain, mutta vielä suuremmat menetykset seurasivat lähes päivälleen 50 vuotta myöhemmin.
Vuosi 2002 oli Elisabetille raskas. Hän menetti tuolloin kaksi tärkeimmistä tukipilareistaan. 9. helmikuuta kuoli rakas pikkusisko prinsessa Margaret ja vain 1,5 kuukautta myöhemmin kuningataräiti.
71-vuotiaana kuolleen Margaretin hautajaisissa yleensä pidättyväinen Elisabet oli paikalla olijoiden mukaan itkuinen ja näytti surullisemmalta kuin koskaan aiemmin. Surutyö oli vasta alussa, kun Elisabet joutui jättämään hyvästit 101-vuotiaalle äidilleen. Hän oli vuoteen vierellä läsnä äitinsä viimeisinä hetkinä.
Vuosi 2002 oli kuningattarelle henkilökohtaisesti jopa synkempi kuin kauhujen vuosi 1992.
Perhekriisejä vuodesta toiseen
”Annus horribilis”, kuningatar itse kuvaili vuotta 1992. Tuolloin kuningattaren kaikkien naimisissa olevien lasten prinssi Charlesin, prinsessa Annen ja prinssi Andrew’n liitot päättyivät avio- tai asumuseroon. Andrew’n vaimosta herttuatar Sarah’sta julkaistiin kuvia, joissa rakastaja imi tämän varpaita, eikä Charlesin ja Dianan liitostakaan skandaaliotsikoita puuttunut.
Varsinkin tulevan kuninkaan Charlesin avio-ongelmat aiheuttivat murheita kuningattarelle.
”Kuningatar on varmasti ollut epätoivoisen huolissaan ja onneton. Mutta sitä ei voi tietää varmaksi, koska hänellä on rautainen itsekuri”, lapsuudenystävä lady Kennard on kuvaillut Daily Mailin mukaan.
Viime vuosien murheet vetävät vertoja kauhujen vuodelle. Syksyllä 2019 kuningatar joutui antamaan lempilapselleen Andrew’lle potkut pieleen menneen BB:n haastattelun jälkeen. Andrew yritti vastata väitteisiin alaikäiseen sekaantumisesta sekä puolustautua yhteyksistään ihmiskaupasta syytettyyn, nyt jo edesmenneeseen liikemies Jeffrey Epsteiniin.
Sussexin herttuaparin lähtöilmoitus tammikuussa 2020 puolestaan sai Elisabetin aloittamaan kriisineuvottelut. Jo lähtöä ennen huhuttiin prinssi Harryn ja prinssi Williamin välirikosta ja työntekijät syyttivät herttuatar Meghania kiusaamisesta.
Kuninkaallisista tehtävistä vetäytyneet Harry ja herttuatar Meghan muuttivat poikansa Archien kanssa Kaliforniaan, alkoivat tehdä bisnestä ja kertoivat iloisia vauvauutisia. Juuri kun parin vuoden koeaika oli päättymässä maaliskuussa, pari tuli rytinällä julkisuuteen Oprah Winfreyn keskusteluohjelmassa. Harry kertoi joutuneensa lähtemään hovista oman mielenterveytensä säilymiseksi ja Meghanin mukaan joku kuningasperheen jäsen oli kysellyt rasistiseen sävyyn parin tulevien lasten ihonväristä.
Samaan aikaan prinssi Philip, 99, oli vakavasti sairaana sairaalassa.
Prinssi Philipin pienet hautajaiset – päivä oli yksi kuningatar Elisabethin raskaimmista
Philip kotiutui vietettyään 28 päivää sairaalahoidossa, mutta kuoli muutama viikko myöhemmin 9. huhtikuuta kotonaan Windsorin linnassa. Suuren surun keskellä kuningatar osoitti noudattavansa elämäntehtäväänsä kansan palvelemista. Hän palasi töihin vain neljä päivää Philipin kuoleman jälkeen.
Hautajaisjärjestelyistä lesken ei tarvinnut huolehtia, sillä Philip oli suunnitellut kaiken viimeistä piirtoa myöten. Prinssin toive pienimuotoisesta tilaisuudesta toteutui, sillä koronatilanteen takia Windsorin linnan Pyhän Yrjön kirkkoon ei päässyt kuin 30 läheistä. Perhe sen sijaan aiheutti jälleen murheita kuningattarelle.
Perinteisesti brittihovin kuninkaalliset ovat pukeutuneet hautajaisissa sotilaspukuihin, mutta Philipin hautajaisissa pitkän sotilasuran tehnyt prinssi Harry olisi ollut ainoa ilman sitä. Sen sijaan skandaalissa ryvettynyt prinssi Andrew olisi ollut oikeutettu sotilaspukuun.
Niinpä koko perhe pukeutui surupukuihin. Kuningatar halusi pukukoodilla julistaa perheen yhtenäistä linjaa ja sitä, että perhesovun säilyminen menee perinteiden edelle.
Hautajaisissa kuningatar jäi yksin. Jo kirkkoon mennessään hän vilkuili taakseen tavallisesta epävarmemman näköisenä, askel näytti horjuvalta ja hän tuntui odottavan tukea. Tilaisuuden aikana hän istui totisena, hartiat hieman kumarassa. Kaikesta näki, että päivä oli yksi elämän vaikeimmista.
Kuningasperheen periytyvä trauma
Siunaustilaisuuden jälkeen prinssi Harry ja prinssi William kävelivät kirkolta yhtä matkaa muistotilaisuuteen. Ulkomaailmaan välittyi mielikuva, että sotakirveet on nyt haudattu, mutta rauha saattoi olla lyhytaikainen.
Vain kuukausi hautajaisten jälkeen Harry puhui sukupolvia kestävästä traumasta Dax Shepardin Armchair Expert -podcastista. Harry sanoi suoraan, että prinssi Charlesin vaikea lapsuus vaikutti siihen, millainen isä Charles oli ja kuinka tämä kohteli poikaansa. Kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin kasvatusmetodit vaikuttivat siis epäsuorasti Harryn lapsuuteen ja nuoruuteen.
Winfreyn The Me You Can’t See -ohjelmassa taas Harry kertoi Charlesin sanoneen hänelle ja Williamille, että hänen lapsuutensa oli vaikea ja sellaista se olisi myös pojille. Harryn mukaan pojat siis joutuivat kärsivät, koska Charleskin oli kärsinyt.
Lapsuuden traumojen takia Harry kertoi etsineensä parikyppisenä lohtua alkoholista ja huumeista ja vertasi elämää kuningasperheessä eläintarhan häkkieläinten kohtaloon.
”Olen kokenut tuskaa tai kärsimystä, koska isäni tai vanhempani ovat kärsineet. Olen päättänyt, että aion rikkoa tuskan kierteen enkä siirrä sitä enää omille lapsilleni.”
Elisabetin kerrotaan olevan suruissaan Harryn puheista, varsinkin Charlesin vanhemmuutta koskevasta arvostelusta. Puolustuspuheenvuoroja kuningasperheeltä tuskin kuullaan.
Jo ensimmäisen Oprah-haastattelun jälkeen kuningatar korosti, että Harry, Meghan ja Archie ovat rakastettuja perheenjäseniä, ja heidän kokemuksensa otetaan vakavasti – mutta asiat käsitellään perheen kesken.
Tuki on poissa
Philipin kuolema jätti Elisabetin elämään suuren tyhjyyden. Elisabetin ja Philipin avioliitto kesti 73 vuotta, ja kun pari juhli kultahäitään marraskuussa 1997, Elisabet kuvaili Philipiä kauniisti.
”Hän on yksinkertaisesti ollut tukeni ja turvani kaikkien näiden vuosien ajan.”
Nyt viimeinenkin tukipilari on poissa. Vuosikymmenet hallitsijana ovat koulineet Elisabetia kestämään yksinäisyyttä, mutta enää hän ei voi jakaa taakkaansa.
Lohtua tuo, että Philipin viimeisen vuoden aikana Elisabet ja Philip saattoivat elää kuin kuka tahansa pariskunta. Koronapandemian alkaessa he eristäytyivät yhdessä Windsorin linnaan. Yhteistä aikaa oli enemmän kuin vuosikymmeniin, kun Elisabetin edustustehtävät vaihtuivat videopuheluihin. Pari kävi kävelyillä ja nautti yhteisistä illallisista.
Philipin ollessa sairaalassa kuningatar adoptoi kaksi corgia, Fergusin ja Muickin, tuomaan lohtua ja pitämään ajatukset muualla. Toukokuussa toinen koirista, Fergus, kuoli yllättäen, ja Elisabet oli taas menetysten edessä. Lapsenlapsen prinsessa Beatricen vauvauutinen toi sentään valoa kuningasperheen elämään.
Toukokuun lopussa kuningatar vetäytyy Skotlantiin Balmoraliin suremaan Philipiä. Kuningatar on yleensä aloittanut kesälomansa Balmoralissa vasta elokuussa, mutta tänä vuonna hän lähtee aiemmin nauttimaan nummien rauhasta, pitkistä kävelyistä, piknikeistä ja ulkoilusta koiriensa kanssa.
Edustustehtäviä on siirretty yhä enemmän tuleville polville. Kun kuningatar ja prinssi Charles istuttivat puun kuningattaren ensi vuonna juhlittavan 70-vuotishallitsijakauden kunniaksi, äiti kuunteli, kun tuleva kuningas Charles julisti puheessaan toivoa ja uskoa tulevaisuuteen.
Philip ehti eläkkeelle jäätyään elää muutaman vuoden elämää lähes ilman velvollisuuksia, mutta Elisabet ei tule koskaan kokemaan samaa. Hänelle velvollisuus on kaikkein tärkeintä, eikä sitä voi tehdä osa-aikaisesti.
Kuningatar jatkaa työssään viimeiseen asti.
Lähteet: Daily Mail, Hello, USA Today, BBC.