Esihistoriallinen monumentti Stonehenge oli aikansa bilepaikka Etelä-Englannissa – Näin siellä juhlittiin

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Stonehenge on esihistoriallinen monumentti Englannin Wiltshiressa. Se on megaliiteista koostuva neoliittinen ja pronssikautinen kivikehä.
© iStock
Stonehenge on Englannin tunnetuimpia turistikohteita.

Tuoreen tutkimuksen mukaan se oli sitä jo parituhatta vuotta ennen ajanlaskun alkua. Ihmiset eri puolilta saarivaltiota matkustivat sinne suuriin juhliin, joissa pääruokana tarjottiin possua.

Possuja ympäri kuningaskuntaa

Pitkään on tiedetty, että Stonehengessä on syöty possua, koska alueelta löytynyt suuri määrä sikojen luita. Nyt useat brittiläiset yliopistot ovat kuitenkin yhdistäneet voimansa ja tehneet Stonehengestä löytyneille luille isotooppianalyysin. Isotoopit voivat paljastaa, mistä siat ovat olleet peräisin.

Tulokset olivat yllättävät: sikoja tuotiin Stonehengeen uhrattavaksi ympäri Englantia – Skotlannista, Länsi-Walesista ja Koillis-Englannista. Ihmiset näkivät siis suuresti vaivaa kuljettaessaan sikoja juhliin pitkienkin välimatkojen päästä.

Stonehengeä rakennettiin useassa vaiheessa: rakentaminen aloitettiin noin vuonna 3 000 eaa., ja monumentti oli käytössä noin 1 500 vuoden ajan.

© iStoc

Suuren juhlan maskotteja

Koska sikoja olisi löytynyt lähialueiltakin, sioilla on luultavasti ollut ihmisille muukin arvo kuin pelkkä ravintoarvo. Niitä on esimerkiksi voitu antaa naapuriheimoille lahjoiksi lujittamaan kauppa- ja ystävyyssuhteita, jotka on sinetöity suuressa juhlassa.

X