Kuninkaallinen reportaasi: Seura The Crown -sarjan jalanjäljillä Lontoossa kuningatar Elisabethin naapurustossa

Kiersimme Lontoon keskustassa tutustumassa The Crown -sarjasta tuttuihin paikkoihin. Netflix-hittiä on kuvattu jopa kuningatar Elisabetin naapurustossa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Olivia Colman astui kuningatar Elisabetin saappaisiin The Crownin kolmannella kaudella.

Kiersimme Lontoon keskustassa tutustumassa The Crown -sarjasta tuttuihin paikkoihin. Netflix-hittiä on kuvattu jopa kuningatar Elisabetin naapurustossa.
Teksti:
Elina Kirssi

Antony Armstrong-Jones seisoo moottoripyörän päällä ja tuijottaa tupakka suussaan prinsessa Margaretia. Margaret on juuri astunut ulos Clarence Housesta ja on kiiruhtamassa edessä odottavaan autoon – sitten hän näkee Tonyn.

Margaret vilkaisee epäröiden palatsin ovea kohti ja kamppailee ajatustensa kanssa. Netflixin The Crown -sarjan katsojille näytetään kuvaa talon sisältä: kuningataräiti Elisabet katsoo juuri televisiota. Elääkö aina hovin sääntöjen mukaan vai nauttiako hetki vapaudesta, Margaret tuntuu pohtivan.

Margaret hyppää prätkän kyytiin.

Rakastavaiset huristavat St. Jamesin ja Buckinghamin palatsien ohi, sitten Tonyn valokuvausstudiolle, jossa he suutelevat villisti. Rakkaudessaan suuria pettymyksiä kokenut Margaret näyttää viimein löytävän onnen.

”Tästä kohtaa jaarli Snowdon ja prinsessa Margaret ajoivat moottoripyörällään ohi”, opas John Coupland kertoo ja osoittaa St. Jamesin palatsin tummanpuhuvaa muuria.

Buckinghamin palatsi on kuin pieni kylä: siellä on yhteensä lähes 800 huonetta, joista 19 on valtionsaleja. Lisäksi siellä on uima-allas ja oma postitoimisto. © TOMMI TUOMI

The Crown -kävelykierroksia ympäri vuoden

Olemme The Crown -kävelykierroksella talvisessa Lontoossa. Viime päivät ovat olleet leutoja, mutta nyt puhaltaa kylmä viima.

Margaretin vauhdikas moottoripyöräkohtaus on tuttu Netflixin suositun menestyssarjan The Crownin toiselta tuotantokaudelta. Ajoretki lienee sarjan luojan Peter Morganin mielikuvitusta, vaikkakin valokuvaaja Tony Armstrong-Jones harrasti moottoripyöräilyä ja hänet on kuvattu satulassa prinsessa kyydissään.

The Crown -fanit voivat käydä aistimassa kuninkaallista tunnelmaa pitkin Lontoota, ja useat matkailuyritykset järjestävät kierroksia lähes ympäri vuoden. The Crownia on kuvattu eri puolilla Englantia ja Elstree Film Studiosin tiloissa 20 kilometrin päässä Lontoosta.

Oppaamme John tunnustaa olleensa aina kiinnostunut kuninkaallisista.

”Olen tavannut kuningatar Elisabetin, prinssi Charlesin ja prinssi Philipin. Olen rojalisti, mutta minullakin on rajani. Harryn ja Meghanin lähtö on ollut sokki meille kaikille. Se vaatii sulattelua.”

Aukio suljettiin päiväksi

Kierroksemme alkaa Trafalgar Squarelta. Aukio on yksi Lontoon kuuluisimmista maamerkeistä, mutta The Crownin toisen tuotantokauden kuvausten aikana se suljettiin yleisöltä päiväksi.

Sadat avustajat näyttelivät uudelleen Suezin kriisin vastaista mielenosoitusta.

”Uuttavuotta juhlittiin ennen täällä, mutta nykyään juhlinta on siirtynyt London Eyen ympäristöön. Täällä järjestetään kuitenkin yhä mielenosoituksia.”

Arkiaamuna Trafalgar Square on täynnä töihin kiiruhtavia pukumiehiä, tööttäileviä busseja ja turisteille esiintyviä eläviä patsaita. Tasaisena pörisevän rakennustyömaan takaa pilkottaa kaukaa Buckinghamin palatsi.

Trafalgar Square siirtyi ajassa taaksepäin vuoteen 1956 The Crownin kuvausten ajaksi. © TOMMI TUOMI

Mahdoton tehtävä

Kuningattaren vartijat päivystävät ratsujen selässä Household Cavalryn edustalla Whitehallin varrella. Kun ratsuväki ei ole vahdissa, he ovat taistelupalveluksessa tai osallistuvat kuninkaallisiin seremonioihin.

Vartijan edessä on kyltti, jossa lukee varoitus: ”Hevoset voivat purra tai potkaista.”

Aasialaisturisti ei tätä huomaa, vaan menee liian lähelle. Hevonen liikahtaa, ja vartija komentaa vihaisena naista pois edestä.

Whitehallin varrelta risteää Downing Street 10, pääministerin virka-asunto. Tällä hetkellä tumman tiilirakennuksen isäntä on Boris Johnson.

Edes samalle kadulle ei pääse kävelemään kuka tahansa, sillä edessä on jykevät rautaportit, joiden toisella puolella odottaa turvatarkastus ja useita vartioivia poliiseja.

Yhdellä poliiseista on aikaa neuvoa kartan kanssa apua kyselevää naista.

Kuvausryhmän saaminen tarkoin vartioidulle alueelle lienee mahdoton tehtävä. The Crownin pääministerin asunnolle sijoittuvat kohtaukset kuvattiin suurelta osin studiossa, jonne rakennettiin jopa itse rakennukseen johtava katu.

The Crown -sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella Westminster Abbeyssä nähtiin kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin häät sekä Elisabetin kruunajaiset. Missä kohtaukset oikeasti kuvattiin? Entä pääsikö sarjan kuvausryhmä Buckinghamin palatsin sisälle? Mistä tietää, että kuningatar on kotona? Lue koko juttu Kuninkaalliset-erikoislehdestämme. Lehti on myynnissä kaikissa lehtipisteissä.

Lue myös: Upea Kuninkaalliset-lehti nyt kaupoissa – kaikki hovien draamasta ja The Crown -reportaasi kuvauspaikoilta

Seuran Kuninkaalliset-erikoislehdessä kerrotaan muun muassa Suomessa vuonna 2003 vietetyistä kuninkaallisista häistä. © SEURA

X