Kuningas Charlesin kruunajaiset lähestyvät - tämä kaikki historiallisesta seremoniasta tiedetään

Kuningas Charlesin kruunajaiset lähestyvät, ja Kuninkaallista elämää kokoaa nyt yhteen kaikki ennakkotiedot vuoden odotetuimmasta kuninkaallisesta tapahtumasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuningas Charles ja kuningatar Camilla kruunataan toukokuussa.

Kuningas Charlesin kruunajaiset lähestyvät, ja Kuninkaallista elämää kokoaa nyt yhteen kaikki ennakkotiedot vuoden odotetuimmasta kuninkaallisesta tapahtumasta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikaela Larsson

Kuningas Charlesin kruunajaiset ovat vuoden merkittävin ja odotetuin kuninkaallinen tapahtuma: kruunajaisperinne on kadonnut muista Euroopan monarkioista, ja Britanniassakin historiallinen seremonia on nähty viimeksi 70 vuotta sitten.

Kruunajaisiin on noin 1,5 kuukautta aikaa, joten on aika katsoa, mitä kaikkea seremoniasta jo tiedetään.

Aika ja paikka

Kuningas Charles ja kuningatar Camilla kruunataan lauantaina 6. toukokuuta Westminster Abbeyn kirkossa Lontoossa. Kirkon kruunajaishistoria alkoi jo 1000 vuotta sitten, ja Charles tulee olemaan 40. siellä kruunattava brittimonarkki.

Tiesitkö? Kruunajaiset järjestää jaarlimarsalkka, joka on aina Norfolkin herttua. Herttuakunnan mukana periytyvään tehtävään kuuluu myös valtiollisten hautajaisten järjestäminen.

Sunnuntaina ohjelmassa on kruunajaiskonsertti Windsorissa, ja myös maanantai on julistettu vapaapäiväksi. Brittejä kannustetaan viikonlopun aikana yhteisöllisyyteen esimerkiksi katujuhlatyyppisten kokoontumisten ja talkoohenkisen hyväntekeväisyystyön parissa.

Kuningas Charlesin kruunajaiset ovat saaneet oman logonsa.

Kruunajaislogossa Englannin ruusu, Skotlannin ohdake, Walesin narsissi ja Pohjois-Irlannin apila muodostavat Pyhän Edvardin kruunun, jolla kuningas Charles kruunataan. © 2023 The Coronation of King Charles III

Kruunajaisseremonia

Kuningaspari saapuu Westminster Abbeyyn kulkueessa juhlavasti vaunujen vetäminä. Paluumatka puolestaan taittuu kuuluisien, yli 260 vuotta vanhojen kultavaunujen kyydissä.

Seremoniaa johtaa Canterburyn arkkipiispa Justin Welby. Luonteeltaan uskonnollinen seremonia ei ole juuri muuttunut vuosisatojen saatossa. Sen pyhin osuus on hallitsijaparin voitelu.

Lue myös: Kuningas Charles laittoi pyörät pyörimään – Williamista heti Walesin prinssi

Kruunajaisissa käytettävä öljy on tehty Jerusalemin Öljymäellä sijaitsevien Maria Magdaleenan ja Ylösnousemuksen kappelien oliivitarhojen oliiveista. Charlesin isoäiti, Kreikan ja Tanskan prinsessa Alice, on haudattu Maria Magdaleenan kappeliin. Oliiviöljy, johon on sekoitettu myös eteerisiä öljyjä, on siunattu Jerusalemissa.

View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Charles kruunataan edeltäjiensä tapaan vuonna 1661 valmistetulla Pyhän Edvardin kruunulla (alla kuvassa), mutta juhlallisuuksissa nähdään myös Imperial State Crown -kruunu, joka on tuttu erityisesti Britannian parlamentin avajaisseremonioista.

Kuningatarpuolisoille on ollut tapana valmistaa oma kruunu, mutta kestävän kehityksen ja taloudellisuuden nimissä Camilla on valinnut käyttää miehensä isomummon kuningatar Maryn kruunua vuodelta 1911.

Kruunuun tehdään joitakin muutoksia: osa sen kaarista poistetaan, ja siihen vaihdetaan kuningatar Elisabetin henkilökohtaiseen kokoelmaan kuuluneita Cullinan-timantteja, joita Elisabet käytti usein rintakoruina.

View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

 

Camillan odotetaan käyttävän myös 1850-luvulta peräisin olevaa timanttista ”kruunajaiskaulakoruna”, jota Camillan neljä viimeisintä edeltäjää ovat kantaneet kruunajaispäivinään.

Seremonian jälkeen kuningaspari matkaa muun kuninkaallisen perheen kanssa kulkueessa Buckinghamin palatsiin, missä on luvassa perinteinen parvekenäyttäytyminen.

Kuningas Charlesin kruunajaiset poikkeavat edeltäjistään

Kuningas Charlesin kruunajaiset noudattavat pääsääntöisesti perinteistä kaavaa, mutta mukana on myös modernia tulkintaa ja henkilökohtaisia valintoja.

Kuningas on ollut itse mukana valitsemassa musiikkia seremoniaan, ja kirkossa kuullaankin mm. kreikkalaisortodoksista musiikkia kunnianosoituksena Charlesin kreikkalaissyntyiselle isälle prinssi Philipille.

Charlesin huhutaan myös pukeutuvan perinteisten polvihousujen ja -sukkien sijasta nykyaikaisemmin univormuun.

Kuningatar Camillan odotetaan käyttävän samaa kruunajaiskaulakorua, joka nähtiin vuonna 1953 kuningatar Elisabetilla. © National Media Museum

Yksi merkittävä muutos koskee kuninkaallisen perheen miesten roolia seremoniassa. Kuninkaallisilla herttuoilla on ollut tapana polvistua hallitsijan edessä ja vannoa tälle uskollisuutta, mutta brittimedioiden mukaan näin tekee tällä kertaa ainoastaan Walesin prinssi William.

Ratkaisun myötä kuninkaalliset tehtävät jättäneillä prinssi Harrylla ja Andrew’lla ei tule olemaan virallista roolia kirkossa. Samalla myös iäkkäät Kentin ja Gloucesterin herttuat säästyvät polvistumiselta.

X