Norjan prinssi Sverre Magnus 18 vuotta - tällainen on prinssin tulevaisuus kuningasperheessä

Norjan kruununprinssiparin kuopus prinssi Sverre Magnus täytti 18 vuotta. Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson pohtii nuoren prinssin tulevaisuutta kuningasperheessä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Norjan prinssi Sverre Magnus on nyt täysi-ikäinen.

Norjan kruununprinssiparin kuopus prinssi Sverre Magnus täytti 18 vuotta. Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson pohtii nuoren prinssin tulevaisuutta kuningasperheessä.
Teksti:
Mikaela Larsson

Norjan kruununprinssi Haakonin ja kruununprinsessa Mette-Maritin kuopus prinssi Sverre Magnus täyttää 18 vuotta 3. joulukuuta.

Perheen kesken yksinkertaisesti Magnuksena tunnettua prinssiä juhlittiin kuningasperheessä virallisesti, mutta koska hän on kruununperimysjärjestyksessä vasta kolmantena isosiskonsa prinsessa Ingrid Alexandran jälkeen, olivat juhlat huomattavasti siskon viimevuotisia pienemmät.

Prinssi Sverre Magnuksesta on kasvanut komea nuori mies. © Dusan Reljin / Det kongelige hoff

Juhlalounas kuninkaanlinnassa

Viralliset juhlallisuudet järjestettiin perjantaina 1. joulukuuta, jolloin kuningas Harald ja kuningatar Sonjan isännöivät Oslon kuninkaanlinnassa juhlalounasta pojanpoikansa kunniaksi.

Lounaalla nähtiin kuningasparin ja kruununprinssiperheen lisäksi myös prinssin täti prinsessa Märtha Louise, isotäti prinsessa Astrid ja osa kummeista. Noin 70 vieraan joukossa oli myös Norjan hallituksen, suurkäräjien ja korkeimman oikeuden sekä maan nuorisojärjestöjen edustajia.

Kuningatar Sonja, joka on myös yksi pojanpoikansa kummeista, piti tervetulopuheen, jossa hän jakoi hiukan elämänviisautta, muistutti juurien tärkeydestä ja kertoi Magnuksen olevan kiinnostunut valokuvaamisesta ja metsästyksestä.

Prinssi Sverre Magnus juhlalounaalla perheensä kanssa.
Vasemmalta: kruununprinssi Haakon, prinsessa Ingrid, prinssi Magnus, kuningas Harald, kuningatar Sonja, Marit Tjessem ja kruununprinsessa Mette-Marit. © Heiko Junge / NTB

Kuninkaalliset ja iso osa vieraista olivat pukeutuneet kansallispukuihin eli bunadeihin. Niillä on Norjassa hyvin vahva asema, ja moni nuori saa rippikoulun yhteydessä oman bunadin. Magnuksen yllä nähty Itä-Telemarkin alueen bunad oli tuore syntymäpäivälahja kuningasparilta.

Kuningatar kertoi puvusta puheessaan: hän on aiemmin kirjaillut muiden lastenlastensa bunadeihin kuuluvat pussukat, mutta koska miesten pukuun ei sellaista kuulu, niin Magnus ehdotti pukunsa takin sisäpuolelle salataskua, jonka isoäiti sai kirjailla.

Magnuksen bunadin takin sisäpuolella on isoäiti-Sonjan kirjailema salatasku. © Terje Pedersen / NTB

Lue myös: Norjan kruununprinsessa Mette-Marit: “Lasten poismuutto kotoa pelottaa” – Edessä uusi elämänvaihe

Päivänsankari sai isovanhemmiltaan myös toisen merkittävän kunnianosoituksen: kuningas Harald myönsi hänelle Norjan Pyhän Olavin ritarikunnan suurristin. Myös prinsessa Ingrid sai kyseisen kunniamerkin täytettyään 18 vuotta.

Juhlakalu itse kertoi kuningashuoneen julkaisemassa videossa odottaneensa täysi-ikäisyydessä erityisesti ajokortin saamista.

Prinssi Sverre Magnus ei ole kuningashuoneen jäsen – tällainen on hänen tulevaisuutensa kuninkaallisena

Kruununprinssiparin poikana prinssi Sverre Magnus on kasvanut kuningasperheen ytimessä ja kuninkaallisessa valokeilassa.

Kirkkain valo loistaa kuitenkin kruunun aikanaan perivään Ingridiin, ja Magnuksen asema perheessä on hyvin erilainen.

Kuningashuoneeseen kuuluvat vain kuningaspari, kruununprinssipari ja prinsessa Ingrid. Magnus ja muut sukulaiset ovat kuitenkin osa kuninkaallista perhettä. Samantyylinen jako löytyy mm. Ruotsin ja Alankomaiden hoveista.

Prinssiydestä huolimatta Magnus ei siskonsa ja vanhempiensa tavoin ole hänen kuninkaallinen korkeutensa. Hovin tapojen mukaan Magnuksella, Märtha Louisella ja Astridilla ei ole kotimaisissa yhteyksissä mitään etuliitettä tittelinsä kanssa. Kansainvälisissä yhteyksissä heistä kuitenkin käytetään alempaa puhuttelutyyliä hänen korkeutensa.

Magnus ja Ingrid yhteispotretissa vuonna 2018. Sisaruksilla on tulevaisuudessa hyvin erilaiset roolit kuningasperheessä. © Julia Naglestad / Det kongelige hoff

Perheen ”varaperijänä” Magnus ei tule työskentelemään kuninkaallisten velvollisuuksien parissa kokopäiväisesti, sillä vakituisempi edustusrooli on varattu kuningashuoneen jäsenille.

Tulevaisuudessa hallitsijan poikana ja myöhemmin veljenä prinssi osallistunee perhejuhlien lisäksi esimerkiksi hovin suurimpiin ja tärkeimpiin tilaisuuksiin, mutta pääsääntöisesti hän on vapaa luomaan omaa uraa.

Lue myös: Prinsessa Märtha Louise luopuu edustustehtävistä, mutta riittääkö sekään vaimentamaan kritiikkiä?

Veljen tehtävä on olla tukena. Samantyyppinen rooli on ollut kuninkaan sisarella prinsessa Astridilla, joka edelleen 91-vuotiaana osallistuu edelleen esimerkiksi valtiovierailujen ohjelmaan ja satunnaisesti myös muihin tilaisuuksiin.

Nuorten kuninkaallisten ystäväpiirit koostuvat yhä enemmän tavallisista kansalaisista, mutta rinnalla on hyvä olla myös läheinen, joka jakaa kuninkaallisen kulttuuriperimän ja ymmärtää erityisen aseman luonteen. Pikkuveli voikin olla Ingridille korvaamaton tukipylväs.

X