Ruhtinatar Leonor 18 vuotta - tiesitkö nämä 10 faktaa Espanjan kruununperijästä?

Espanjan kruununperijä ruhtinatar Leonor täytti hiljattain 18 vuotta, ja merkkipäivän kunniaksi Kuninkaallista elämää on koonnut yhteen 10 mielenkiintoista faktaa tulevasta kuningattaresta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ruhtinatar Leonor vastaanotti 18-vuotispäivänään kuningas Kaarle III:n ritarikunnan kunniamerkin käädyn.

Espanjan kruununperijä ruhtinatar Leonor täytti hiljattain 18 vuotta, ja merkkipäivän kunniaksi Kuninkaallista elämää on koonnut yhteen 10 mielenkiintoista faktaa tulevasta kuningattaresta.
Teksti:
Mikaela Larsson

Nuoret kuninkaalliset ovat viime vuosina ottaneet lavan haltuunsa Euroopan hoveissa. Viimeisimpänä täysi-ikäistyneiden kuninkaallisten joukkoon liittyi Espanjan kruununperijä eli Asturian ruhtinatar Leonor, joka juhli 18-vuotispäiväänsä viime viikolla 31. lokakuuta.

Vain muutama viikko aiemmin Tanskassa juhlittiin prinssi Christianin 18-vuotispäivää, ja aiemmin saman virstanpylvään ovat saavuttaneet jo Norjan prinsessa Ingrid Alexandra, Alankomaiden prinsessa Catharina-Amalia ja Belgian prinsessa Elisabeth.

Espanjan kuningashuone lienee suomalaisille vieraampi kuin läheisten Pohjoismaiden tai Britannian kuninkaalliset. Merkkipäivän kunniaksi on siis korkea aika tutustua Espanjan tulevaan kuningattareen.

Ruhtinatar Leonor tervehti syntymäpäivänään paikalle kerääntyneitä kansalaisia. © Casa de S.M. el Rey

Lue myös: Tanskan prinssi Christian täyttää 18 vuotta – kieltäytyy kuninkaallisesta määrärahasta

Ruhtinatar Leonor – 10 faktaa Espanjan kruununperijästä

1. Leonor syntyi 31.10.2005 silloisen Asturian ruhtinas Felipen ja ruhtinatar Letizian ensimmäiseksi lapseksi. Vanhemmat olivat menneet naimisiin toukokuussa 2004.

2. Leonor kastettiin Zarzuelan palatsissa 14.01.2006, ja kummeina toimivat hänen isovanhempansa, silloinen kuningas Juan Carlos ja kuningatar Sofía.

3. Perinteisen etunimilitanian sijaan Leonor sai nimekseen Leonor de Todos los Santos, vapaasti suomennettuna “kaikkien pyhien Leonor”. Espanjassa toisissa nimissä suositaan usein pyhimysten nimiä, mutta tämä erikoisempi versio kuuluu kuninkaallisen Borbón-suvun perinteisiin ja elää myös Leonorin pikkusiskon Sofían ja isänpuoleisten serkkujen nimistössä.

Silloiset Asturian ruhtinas Felipe ja ruhtinatar Letizia esikoisensa Leonorin kanssa vuonna 2005. © Casa de S.M. el Rey

4. Syntyessään Leonorin arvonimi kruununperijän tyttärenä oli infanta Leonor. Espanjalainen arvonimi infante/infanta vastaa muun maailman prinssiä ja prinsessaa, ja sitä käyttävät kuningasperheestä tällä hetkellä Sofía-sisko sekä muutamat muut sukulaisnaiset.

Isänsä noustessa valtaan vuonna 2014 Leonorista tuli kruununperijänä Asturian ruhtinatar. Arvonimeen kuuluu myös historiallisia sivutitteleitä; näin ollen Leonor on muodollisesti myös Gironan ja Vianan ruhtinatar, Montblancin herttuatar, Cerveran kreivitär ja Balaguerin lady.

Felipestä tuli kuningas kesäkuussa 2014 isänsä Juan Carlosin luovuttua kruunusta. © Casa de S.M. el Rey

5. Espanjan kruununperimyslaki suosii edelleen poikia, joten jos perheeseen olisi syntynyt poika, ruhtinatar Leonor olisi menettänyt paikkansa kruununperijänä. Käytännössä Leonoria on kasvatettu jo pitkään kruununperijänä, eikä viisikymppisen kuningasparin odoteta saavan enää lisää lapsia. Teoriassa Leonor voisi kuitenkin edelleen menettää asemansa, jos hänen isänsä menisi uusiin naimisiin ja saisi pojan.

Vuonna 2018 kuningas Felipe myönsi tyttärelleen Kultaisen taljan ritarikunnan kunniamerkin. © Casa de S.M. el Rey

6. Leonor ja Sofía ovar eläneet suhteellisen yksityistä ja suojattua elämää kuninkaallisesta asemastaan huolimatta. Viime vuosina siskokset, erityisesti Leonor kruununperijänä, ovat ottaneet tuntumaa tulevaisuuteensa ja tehneet julkisia esiintymisiä myös ilman vanhempiaan.

7. Leonor kävi kaksi vuotta nuorten kuninkaallisten suosimaa UWC Atlantic Collegea Walesissa valmistuen keväällä 2023. Hän opiskeli siellä kansainvälisen IB-tutkinnon eli toisen asteen koulutuksen samaan aikaan Alankomaiden prinsessa Alexian kanssa, ja heidän jälkeensä sinne suuntasi myös infanta Sofía.

Ruhtinatar Leonor opiskeli kansainvälisen IB-tutkinnon Walesissa ja valmistui keväällä 2023. © Casa de S.M. el Rey

8. Elokuussa Leonor aloitti kolmivuotisen sotilaskoulutuksen, jonka aikana hän palvelee sekä maa-, meri- että ilmavoimissa.

9. Valtaan noustessaan Leonorista tulee Espanjan ensimmäinen hallitseva kuningatar sitten vuonna 1868 syrjäytetyn Isabella II:n. Kuningattarena Leonor tulee myös nauttimaan harvinaista etuoikeutta: hän saa pukeutua perinteisen mustan asun sijaan valkoiseen paavin edessä. Tämä tiettyjä kuninkaallisia koskeva poikkeus tunnetaan nimellä le privilège du blanc.

Lue myös: Tiesitkö tämän? Vain harvat ja valitut kuninkaalliset saavat pukeutua valkoiseen paavin edessä

18-vuotispäivänään Leonor vannoi juhlallisen valan. Vasemmalla edustajainhuoneen puheenjohtaja Francina Armengol, taustalla vanhemmat kuningas Felipe ja kuningatar Letizia. © Casa de S.M. el Rey

10. 18-vuotispäivänään ruhtinatar Leonor osallistui juhlalliseen seremoniaan, jossa hän vannoi uskollisuutta perustuslaille ja kuninkaalle Espanjan edustajainhuoneen edessä. Samana päivänä kuningas Felipe myönsi tyttärelleen kuningas Kaarle III:n ritarikunnan kunniamerkin, minkä jälkeen kuningasperhe isännöi juhlalounasta Madridin kuninkaallisessa palatsissa.

X