Ruotsin kuninkaallinen hääpäivä on 19.6. - tunnetko kaikki samana päivänä avioituneet kuninkaalliset parit?

Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel tunnetusti jakavat hääpäivänsä kuningasparin kanssa, mutta kuninkaallisen hääpäivän historia alkaa jo 200 vuoden takaa, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel valitsivat avioitua suvun perinteisenä hääpäivänä 19. kesäkuuta.

Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel tunnetusti jakavat hääpäivänsä kuningasparin kanssa, mutta kuninkaallisen hääpäivän historia alkaa jo 200 vuoden takaa, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.
Teksti:
Mikaela Larsson

Ruotsin kuningasperheessä kesäkuu on epävirallinen hääkuukausi, jota hääparit ovat suosineet jo useammassa sukupolvessa. Osa perheestä on mennyt perinteen kanssa vielä pidemmälle, ja näin Ruotsiin on syntynyt erityinen kuninkaallinen hääpäivä, 19. kesäkuuta.

Tunnetko kaikki samana päivänä avioituneet parit?

Ruotsin kuninkaallinen hääpäivä on 200 vuotta vanha perinne

Ruotsin kuninkaallinen hääpäivä esiintyi Bernadotten suvussa ensimmäisen kerran peräti 200 vuotta sitten, kun tuleva kuningas Oskar I nai Leuchtenbergin prinsessa Josefinan Tukholman Suurkirkossa 19.6.1823. Pari oli jo aiemmin vihitty Münchenissä katolisin menoin ja ilman sulhasen läsnäoloa.

Kuningatar Josefina Fredric Westinin maalauksessa vuodelta 1837. © Mikaela Larsson

Josefinan ja Oskarin avioliitto oli monin tavoin onnistunut, vaikka miehen salasuhteet vaivasivat uskonnollista Josefinaa. He tulivat kuitenkin hyvin toimeen, ja Oskarin valtakaudella vaimo toimi tämän tärkeänä neuvonantajana. Pari sai yhdessä viisi lasta.

Lue myös: Myrtti hääkimpussa on vanha kuninkaallinen perinne – tiedätkö, mistä tapa sai alkunsa?

Heidän vanhin poikansa Kaarle XV meni aikanaan naimisiin samana päivänä kuin vanhempansa. Kaarle ja Alankomaiden prinsessa Louise (alla kuvassa) vihittiin 19.6.1850. Morsiamen nimi kääntyi Ruotsissa Lovisaksi.

View this post on Instagram

A post shared by Livrustkammarens Vänner (@lrkvanner)

Kaarle XV:n ja Lovisan avioliitto ei ollut erityisen onnellinen, ja Kaarlella olikin pitkään suhde mm. vaimonsa hovineidon kanssa. Kaarlen ja Lovisan kahdesta lapsesta vain esikoinen, äitinsä mukaan nimetty tytär, selvisi aikuisikään.

Tyttärestä tuli myöhemmin avioliiton myötä Tanskan kuningatar, mutta poikalapsen puuttuessa Ruotsin kruunun peri Kaarlen jälkeen hänen veljensä, josta tuli Oskar II.

Päivämäärä nousee esiin uudestaan

Kaarle XV:n ja Lovisan jälkeen kuninkaallinen hääpäivä jäi unohduksiin useamman sukupolven ajaksi. Perinne sai yllättäen jatkoa yli 120 vuotta myöhemmin, kun nykyinen kuningas Kaarle XVI Kustaa avioitui Silvia Sommerlathin kanssa 19.6.1976.

Kuningaspari on pitänyt yhtä lähemmäs 50 vuotta, ja heillä on kolme lasta ja kahdeksan lastenlasta.

Kuningatar Silvia ja kuningas Kaarle Kustaa vihittiin 19.6.1976. Kuvassa vasemmalla prinssi Bertil. © Bernadotte-kirjaston arkisto

Kuninkaallisen hääpäivän asema sinetöitiin viimeistään vuonna 2010, kun kruununprinsessa Victoria ja Daniel Westling menivät naimisiin samana päivänä. Kruununprinsessapari on ollut naimisissa jo 13 vuotta, ja heillä on kaksi lasta.

Kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel hääpäivänään 19.6.2010. © Mikael Jansson

Näitä neljää edellä mainittua kuninkaallista hääparia yhdistää myös toinen keskeinen tekijä: heidät kaikki vihittiin Tukholman Suurkirkossa.

Vaikka päivämäärää voi hyvällä syyllä pitää jo perinteenä, niin kovin orjallisesti siihen ei kannata suhtautua. Kruununprinsessaparin tytär prinsessa Estelle tuskin tulee odottelemaan kihlausta sitten aikanaan kalenteri kädessä.

Tukholman Suurkirkko on toiminut monien kuninkaallisten tapahtumien näyttämönä. © Mikaela Larsson

X