Ruotsin prinsessa Christina 80 vuotta - Kaarle Kustaan tukipilari loi eläkeikäisenä uuden uran kirjailijana

Ruotsin prinsessa Christina täyttää 80 vuotta 3. elokuuta 2023. Kuningas Kaarle Kustaan luotettu tukipilari edustaa nykyisin enää harvoin, mutta eläkepäiviä on täyttänyt uusi ura kirjailijana.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ruotsin prinsessa Christina on luonut uuden uran kirjailijana.

Ruotsin prinsessa Christina täyttää 80 vuotta 3. elokuuta 2023. Kuningas Kaarle Kustaan luotettu tukipilari edustaa nykyisin enää harvoin, mutta eläkepäiviä on täyttänyt uusi ura kirjailijana.
Teksti:
Mikaela Larsson

Kun Ruotsin prinsessa Christina Louise Helena syntyi 3.8.1943, ilmassa oli huolta ja jopa pettymyksen tuntua: perintöprinssi Kustaa Aadolfin ja tämän puolison prinsessa Sibyllan neljäs lapsi oli edellisten tavoin tyttö. Christina sai isosiskojensa Margarethan, Birgitan ja Désiréen tapaan kuninkaallisen arvonimen, mutta naiset eivät kelvanneet kruununperijöiksi.

Odotettu poikalapsi, nykyinen kuningas Kaarle XVI Kustaa, syntyi vasta kolme vuotta myöhemmin keväällä 1946. Pieni Christinakin ymmärsi pikkuveljen merkityksen, ja hänen kerrotaan hihkaisseen “Viimeinkin poika!” uutisen kuultuaan.

Perintöprinssi Kustaa Aadolf, prinsessa Sibylla ja parin viisi lasta tulevan kuningas Kaarle Kustaan kastepäivänä. Prinsessa Christina istuu eturivissä toisena oikealta. © Ateljé Jaeger

Perheonni särkyi tammikuussa 1947, kun perintöprinssi Kustaa Aadolf kuoli lento-onnettomuudessa. Perheen elämä ei ollut entisensä: Sibyllalle puolison menetys oli kova paikka, ja kuningas Kaarle Kustaa on kertonut, ettei isästä puhuttu kotona.

Lapsuuden murheiden keskellä nuorimmat lapset Christina ja Kaarle Kustaa saivat tukea toisistaan. Sisarusten välillä on luja side, eikä olekaan ihmeellistä, että juuri Christina on ollut veljensä tukipilari jo yli 50 vuoden ajan.

Prinsessa Christina kuningas Kaarle Kustaan tukena

Prinsessa Christina aikuistui aikana, jolloin yhä useampi Euroopan nuorista kuninkaallisista halusi nähdä, millaista elämä on palatsin muurien toisella puolella. Christina opiskeli yliopistossa Tukholmassa ja Yhdysvalloissa mm. taidehistoriaa, ja työskenteli 1,5 vuotta Ruotsin ulkoministeriössä.

Prinsessat Margaretha, Birgitta ja Désirée menivät naimisiin 60-luvulla ja jättivät samalla Tukholman hovielämän taakseen. Désirée asuu Länsi-Ruotsissa, Margaretha ja Birgitta puolestaan asettuivat ulkomaille. Christinan elämä taas otti päinvastaisen suunnan.

Prinsessa Christina 21-vuotiaana vuonna 1964. © Herman Bergne / Bernadottebiblioteket

Kun sisarusten Sibylla-äiti kuoli vuonna 1972 vain 64 vuoden iässä, heidän isoisänsä kuningas Kustaa VI Aadolf oli leski. Tuleva kuningas Kaarle Kustaa sekä heidän setänsä prinssi Bertil olivat naimattomia, joten tyttäristä Christina sai hypätä äidin paikalle maan ykkösdaamiksi tukemaan isoisäänsä sekä seuraavana vuonna valtaan noussutta veljeään edustustehtävissä. Christina hoiti roolia vuoteen 1976, kunnes Ruotsi sai Silvia Sommerlathista uuden kuningattaren.

Senkin jälkeen prinsessa on ollut veljensä luotettu tukipilari läpi tämän 50-vuotisen valtakauden. Edustustehtävien ja ohessa Christina on ollut aktiivinen hyväntekeväisyyskentällä ja teki esimerkiksi pitkän uran Ruotsin Punaisessa Ristissä.

Viisi vuotta sitten Christina ilmoitti jäävänsä pikkuhiljaa eläkkeelle. Julkiset esiintymiset ovat harventuneet, mutta prinsessa edustaa hovin tilaisuuksissa edelleen silloin tällöin. Lisäksi hän on tuttu näky kuninkaallisissa perhetilaisuuksissa, toisinaan myös ulkomailla.

Christinan on läheinen kuningasperheen kanssa

Prinsessa Christina avioitui liikemies Tord Magnusonin kanssa vuonna 1974. Aviomies ei ollut kuninkaallista syntyperää, joten Christina menetti kuninkaallisen korkeuden arvon. Häiden myötä hänestä tuli prinsessa Christina, rouva Magnuson.

Magnusoneilla on kolme lasta; Gustaf (s. 1975), Oscar (s. 1977) ja Victor (s. 1980). Lapsenlapsia on viisi. Christinan pojat ovat samanikäisiä kuin kruununprinsessa Victoria, prinssi Carl Philip ja prinsessa Madeleine, ja perheet tiedetään läheisiksi. Serkukset ovat esimerkiksi ristiin rastiin kummeja toistensa lapsille.

Myös kuningatar Silvia arvostaa kälyään, sillä aikoinaan juuri Christina auttoi nuorta Silviaa sopeutumaan hovin tapoihin ja kuningattaren rooliin.

View this post on Instagram

A post shared by SARA ERICSSON | HOVREPORTER (@royalistan.se)

Uusi ura kirjailijana

Vaikka Christina edustaa harvakseltaan, eläkeikä tai edes kaksi sairastettua syöpää eivät ole pysäyttäneet häntä. Viime vuosina prinsessa on ottanut kuningasperheen epävirallisen historioitsijan roolin haltuunsa mm. kirjailijana.

Esikoisteos Dagar på Drottningholm (2016) kertoo Drottningholmin linnan historiasta ja sen asukkaista, myös omasta perheestä. Hon kallades Daisy – Att finna en farmor (2020) puolestaan sukelsi Christinan nuorena kuolleen isoäidin kruununprinsessa Margaretan elämään. Tänä syksynä ilmestyvä kolmas teos käsittelee suvun kuninkaallista esiäitiä kuningatar Josefinaa.

Näiden lisäksi Christina on osallistunut myös esimerkiksi Tukholman kuninkaanlinnaa ja kuningasperheen jalokivikokoelmaa käsitteleviin dokumentteihin, ja auttanut näin osaltaan siirtämään sukuperintöä eteenpäin jälkipolville.

Seura onnittelee prinsessaa 80-vuotispäivän johdosta!

X