Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Tehokas kävely on erinomaista kuntoliikuntaa ja hyvä tapa päästä eroon liikakiloista. Toisin kuin juoksu, kävely ei aiheuta yhtä suurta kuormaa nivelille ja mikä tärkeintä, syke pysyy riittävän alhaalla peruskestävyyskunnon parantamiseksi.

En ole itse innokkain kävelijä, mutta jos piristän kävelylenkkiä hieman, se tuntuu paljon mielekkäämmältä. Samalla lenkin teho nousee ja keho saa uudenlaista rasitusta.

Seuraavassa kolme keinopa piristää normaalia kävelylenkkiä.

”Step & punch”

Useimmiten kävelylenkillä ei hyödynnetä ylävartalon lihaksia. Jos haluat lisää verenkiertoa hartioihin ja käsiin ja samalla hieman ylimääräistä sykkeennostoa, tämä vinkki sopii hyvin juuri sinulle.

Valitse etäisyys, jonka kävelet normaaliin tapaan. Sen jälkeen valitse 50-100 metrin pituinen matka, jonka aikana lyöt vuorotellen ”suoria” ilmaan. Valitse itse lyöntien tahti, mutta pyri yhdistämään lyöntien ja askelten tahti yhteen. Voit lyödä myös koukkuja. Pääasia, että kädet käyvät!

Kävele tasaiset, hölkkää mäet

Tämä metodi sopii pururadoille ja ulkoilureiteille, joissa on myös mäkisiä osuuksia. Ideana on edetä normaalilla kävelyvauhdilla tasaiset osuudet ja kiihdyttää ripeään kävelyyn, hölkkään tai juoksuun (oman kunnon mukaan) aina ylämäkiosuuksilla. Alamäkiosuudet kävellään. Tällä tavalla totuttelet itseäsi hieman vauhdikkaampaan etenemiseen, nostat sykettä hetkellisesti ja parannat hapenottokykyäsi.

Minuutin intervallit

Tämä metodi sopii mille tahansa reitille, mutta tarvitset rannekellon. Tavoitteena on kävellä minuutti normaalilla kävelylenkkivauhdilla ja sen jälkeen kiihdyttää minuutiksi ripeään kävelyyn tai kevyeen hölkkään. Älä nosta vauhtia liikaa, jotta pysyt edelleen peruskestävyysalueella eli syke ei saa nousta liikaa. Voit pitää mielessäsi PPP-säännön (Pitää Pystyä Puhumaan), jolloin syke ei saa nousta hengätyksen tasolle, jossa on vaikea keskustella normaalisti.

X