Aina kun näen tämän maiseman marraskuussa, tiedän olevani lomalla

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Teksti:
Pauli Reinikainen

Olen viime vuosina ollut siinä onnellisessa asemassa, että olen pystynyt pitämään kesälomani marraskuussa.

Vaikka pidän eri vuodenajoista, marraskuu on kuukausi, jonka haluaisin pyyhkiä pois kalenterista viettäessäni syksyjä Suomessa. Pimeys, harmaus ja kylmä sade eivät vain ole kovin kivoja juttuja. Onneksi Suomessa vietetyt marraskuut ovat viime vuosina olleet harvassa.

Kirjoitan tätä postausta Espanjan Aurinkorannikolla, missä olen viettänyt monta marraskuuta viimeisten seitsemän vuoden aikana. Vietän syksyllä kesäloman, mikä tarkoittaa luonnollisesti sitä, että teen töitä kesäisin. Se ei ole ollut ongelma, sillä olen perheetön ja työnteko suosituimpaan loma-aikaan sujuu siinä missä muinakin kuukausina.

Tiedän, että harvalla on samanlaista mahdollisuutta lähteä useammaksi viikoksi lomalle keskellä syksyä. Omalla kohdallani tämä käytäntö on osoittautunut erittäin toimivaksi. Loma marraskuussa katkaisee pimeimmän vuodenajan. Kun palaan Suomeen, joulu on jo lähellä ja tammikuun jälkeen valon määrä alkaa lisääntyä.

Haluankin herätellä sinua, hyvä lukijani, miettimään ”kesälomaa” uudella tavalla.

Suhtaudun lomaan nykyisin etupäässä maiseman vaihtamisena. Minulle loma ei töiden unohtamista tai 100-prosenttista irtiottoa arjesta. Teen lomalla usein samoja asioita kuin Suomessakin, vain eri maisemassa. Tärkeintä on valo keskellä vuoden pimeintä aikaa.

En ole koskaan pitänyt työntekoa ongelmana, en keskellä kesää enkä myöskään loman aikana. Pidän siitä, että minulla on ”hyödyllistä” tekemistä loman aikana ja toisaalta rakastan työtäni, joten se ei siinäkään mielessä ole ongelma. Toki olen siinä ”siunatussa” asemassa, että voin tehdä töitä milloin mistäkin, koska teen töitä pääasiassa etänä kannettavan tietokoneen ääressä.

Työn yhdistäminen lomailuun jakaa mielipiteitä, täysin aiheellisesti. En todellakaan suosittele sitä kaikille. Tiedän kuitenkin monia ihmisiä, jotka nauttivat sopivasta määrästä työntekoa myös lomalla. Se tuo päiviin sisältöä. Yrittäjämäinen asenne helpottaa työnteon ja lomailun yhdistämistä. Kun tietää tekevänsä asioita ”itselleen”, ne tuntuvat helpommilta eivätkä aiheuta ehkä niin suurta stressiä kuin ”pakotettu” työnteko. Tärkeintä on kuitenkin nauttia siitä, mitä tekee. Silloin stressi pysyy yleensä loitolla.

Lomassa itselleni tärkeintä on vapaus päättää siitä, mitä milloinkin tekee. Voin esimerkiksi rikkoa rutiineja tekemällä kuntosaliharjoituksen keskellä päivää tai ottamalla päiväunia, jotka muuten ovat luksusta loman aikana.

Herätessäni lähes joka aamu kirkkaaseen auringonpaisteeseen Espanjan Aurinkorannikolla, tuntuu siltä, että se on kaikki se, mitä lomalta kaipaan. Valo tekee käsittämättömän hyvää etenkin kun tietää, millainen sää Suomessa vallitsee.

Hyvä ja onnistunut loma syntyy omalla kohdallani näistä pienistä asioista. Hyvästä ruuasta, valosta, sopivasta määrästä lämpöä.

Hyvä loma syntyy myös siitä, että en suunnittele oikeastaan mitään. Teen asioita päivä kerrallaan, toivon mukaan kiirehtimättä, nauttien pienistä asioista.

Seuraavassa kahdeksan tärkeintä asiaa, jotka yleensä takaavat minulle onnistuneen loman.

  1. Valoa syksyn pimeyden keskelle.
  2. Sopiva määrä työtä loman aikana.
  3. Maiseman vaihtaminen.
  4. Kiireettömyys.
  5. Riittävän pitkä yhtäjaksoinen aika muissa maisemissa.
  6. Hyvä ruoka ja liikunta.
  7. Vapaus nukkua keskellä päivää.
  8. Itsestään huolehtiminen (aikaa hierojalla käymiseen ja kehon huoltamiseen).

Mitkä kriteerit sinä listaisit?

 

X