Älä tee tätä yleistä virhettä ostaessasi personal trainerin palvelua

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tunnin pituisen pt-tapaamisen aikana ei kummoisia ehdi. Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Moni personal trainer ei sano tätä suoraan yksinkertaisesti siitä syystä, että asiakas menisi sivu suun.

Tässä blogissa kerron, miksi useimpien asiakkaiden ei kannata ostaa personal trainerilta yhtä yksittäistä valmennuskertaa.

Yksinkertaistettuna: Se on rahan hukkaa.

Yksittäinen valmennuskerta voi tuntua oikealta valinnalta esimerkiksi silloin, kun asiakas aloittaa kuntosaliharjoittelun ja haluaa personal trainerin opastavan laitteiden käytössä. Samalla saatetaan toivoa, että yhden tunnin aikana personal trainer tekisi jonkin sortin ihmeitä ja pystyisi opettamaan kaiken oleellisen laitteiden käytöstä.

Ikävä kyllä tunnissa ei ehdi paljoakaan. Jos keskikokoisen kuntosalin laitteet juostaan läpi tunnissa, pt ehkii korkeintaan näyttää oikean suoritustekniikan joka laitteen kohdalla. Sitten riennetäänkin jo seuraavaan laitteeseen. Lopuksi laitetaan lasku perään, vaikka asiakas ei seuraavana päivänä välttämättä muista kyseisten laitteiden käytöstä juuri mitään. Sormi menee siis suuhun salilla, vaikka on juuri käynyt opastuksen läpi pt:n kanssa.

Vielä mahdottomammaksi homma käy, jos tunnin aikana pitäisi opastaa vapaapainoharjoittelun tai kahvakuulailun saloihin. Kukaan vastuullisesti toimiva valmentaja ei edes yritä.

Jos tunnin haluaa käyttää fiksusti personal trainerin kanssa, valmentajan pitäisi keskittyä pääsääntöisesti keskusteluun asiakkaan tavoitteista, toiveista ja liikunnallisesta taustasta. Jos kaikki menisi tämän jälkeen niin kuin pitäisi, asiakas ostaa personal trainerilta kuukausittaisen harjoituspaketin, johon sisältyy harjoitusohjelman teko ja 2-3 kuukausittaista valmennuskertaa.

Tässä kohtaa moni asiakas perääntyy yksinkertaisesti siitä syystä, että valmennus maksaa heidän mielestään liikaa. Tyypillisesti kahden tapaamisen ja harjoitusohjelman laatimisen sisältämä kuukausipaketti maksaa vajaasta 200 eurosta hieman yli 200 euroon kuukaudessa. Toki se on paljon rahaa monelle etenkin nykypäivänä, kun kaikki kulut ovat kallistuneet. Palaten alkuperäiseen aiheeseen, vain pitkäkestoisella asiakassuhteella päästään tuloksiin personal trainerin kanssa. Oikotietä onneen ei ole eikä yhden, kahden tai edes kolmen tunnin valmennus vie asiakasta merkittävästi eteenpäin.

Poikkeuksiakin toki on. Jos asiakas on jo kokeneempi kuntosaliharjoittelija, jolla on tietämystä esimerkiksi vapaapainoharjoittelusta, hän saattaa yhdenkin valmennuskerran aikana saada tarvitsemansa viilaukset esimerkiksi jalkakyykkyyn tai maastavetoon. Tällöin valmentaja tietää, mihin asiakkaan kanssa tulee keskittyä ja suoraan pihviin voidaan pureutua välittömästi.

Ihmisen omaksumiskyky on rajallinen. Emme pysty oppimaan kuin tietyn määrän asioita tietyssä ajassa. Yhdessä tunnissa ihminen ei keskimäärin pysty omaksumaan kuin korkeintaan joidenkin yksittäisten laitteiden suoritustekniikan. Vapaapainoliikkeiden täydelliseen oppimiseenhan voi mennä vuosikausia!

Ymmärrän täysin, että pitkäaikainen pt-valmennus on usein kiinni rahasta. Siksi olisi ensiarvoisen tärkeää löytää asiakkaan kannalta paras mahdollinen pt-paketti, josta asiakas kokisi saavansa oleelliset tiedot ja taidot kuntosaliharjoittelun itsenäiseen jatkamiseen.

Kuntosalin ammattitaitoisen henkilökunnan kanssa kannattaakin keskustella ja käydä läpi itselleen parhaat vaihtoehdot. Ne yksittäiset tunnit kannattaa unohtaa.

X