Älä tyydy vaan vaadi! 5 vinkkiä personal trainerin valintaan

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Täytyy myöntää: Olen verrattain kyllästynyt Instagramin ”fitness-skeneen” ja kaikkiin niihin itseään toistaviin tileihin, joissa mainostetaan verkkovalmennuksia. Valmennuksia, jotka toistavat itseään ja tarjoavat sitä samaa, mitä muutkin. Näyttää siltä, että moni valmentaja luottaa tuttuun ja turvalliseen kaavaan: pakaran kiinteyttämiseen ja nopeaan laihduttamiseen. Usein lupaukset ovat, ikävä kyllä, aivan liian optimistisia.

Luulisi, että on tärkeämpiäkin syitä mainostaa valmennuspalveluita. Moni valmennuspalvelu kaipaisi oman näkemykseni mukaan kokonaisvaltaisempaa otetta ihmisen hyvinvointiin. Sellaista voidaan aniharvoin tarjota etänä.

Ymmärrän, että etävalmennukset ovat muodissa ja ne sopivat useimmiten parhaiten sekä  liiketoimintaa kasvattavan personal trainerin että kiireisen asiakkaan tarpeisiin. Olen silti vakuuttunut siitä, että ”vanha tapa” eli henkilökohtaisesti asiakkaansa kohtaava valmentaja voi tarjota juurikin sitä kokonaisvaltaista otetta ja asiakkaan tarpeet huomioivaa palvelua.

Etävalmennus sopii mielestäni parhaiten niille, joilla on jo jonkin verran kokemusta harjoittelusta ja terveellisten elämäntapojen soveltamisesta käytännössä. Aivan vasta-alkaja voi olla melkoisen hukassa liikevideoiden ja valitettavan usein monille asiakkaille monistettujen ravinto-ohjelmien kanssa. Yksilölliset tarpeet jäävät tällöin huomioimatta.

Seuraavassa omien havaintojeni ja ajatusteni pohjalta laadittu viiden kohdan vinkkilista personal trainerin valintaan. Toivottavasti se herättää ajatuksia ja auttaa sinua, hyvä lukija, valitsemaan oikean ammattilaisen avuksesi!

  1. Pyydä konsultaatio valmentajan kanssa. Usein pelkkä ensimmäinen keskustelu kerto sinulle, miten hyvin tulette juttuun ja miten kemiat kohtaavat. Tämä on oleellisen tärkeää jatkon kannalta.
  2. Kysy, mitkä ovat valmentajasi vahvuudet. Vertaa niitä omiin tavoitteisiisi. Kohtaavatko vahvuudet ja tarpeet?
  3. Haasta personal traineria. Kysy, miten hän voisi auttaa juuri sinua ja onko hän valmis sitoutumaan tavoitteeseen pääsemiseksi.
  4. Hinta on vain yksi kriteeri. Toki budjetti määrittelee esimerkiksi yhteistyön pituutta. Voit aina kysyä pakettihintaa, johon kuuluu myös ravintovalmennus. Usein valmennuksissa jää huomioimatta yleisen elämänhallinnan merkitys. Jos se on ongelmasi, kysy, osaako valmentaja auttaa asiassa.
  5. Sovi valmentajan kanssa myös ”peruutusehdosta”. Siinä tapauksessa, jos yhteistyö ei toimikaan, sinulla on oikeus keskeyttää valmennussuhde.
X