Katso 11 kohdan lista asioista, jotka voivat olla syynä hyvinvointiprojektisi takkuiluun. Kuva: Pexels

(Päivitetty: )
Teksti:
Pauli Reinikainen

Eletään aikaa, jolloin kesäkunto on taakse jäänyttä elämää. Aikaa, jolloin odotellaan aikaa tehdä uusia lupauksia.

Syksy on myös aikaa, jolloin pimeys tekee monen kohdalla tehtävänsä. Hyvin alkanut elämäntaparemontti uhkaa kaatua herkuttelun tuomaan mielihyvän tunteeseen. Syöminen on monelle suomalaisella tapa selvitä pimeästä, tai niin moni ainakin luulee. Kysehän on osin itsepetoksesta.

Elämäntaparemontti tai laihdutusprojekti voi takkuilla monesta muustakin syystä. Tässä blogikirjoituksessa listaan mahdollisia syitä, jotka ovat tulleet vastaan lähes 10-vuotisen valmentajaurani aikana.

Jos tunnistat itsesi listasta, älä ota itseesi. Ei ole väärin epäonnistua. Se on luonnollista. Tärkeintä on oppia virheistä ja yrittää uudestaan. Viime kädessä sinut palkitaan, voit olla varma siitä.

Miksi painonhallinta tai elämäntapojen muuttaminen takkuilee? Tässä 10 mahdollista syytä

  1. Suunnitelmallisuus puuttuu. Liikunnasta on helppo luistaa, jos et ole suunnitellut viikkoa tai päiviä siten, että saat mahdutettua liikuntahetken sopivaan kellonaikaan. Mitä useammin liikunta jää väliin, sitä ”helpommalta” tuntuu jättää se uudelleen väliin.
  2. Ruokailussa ei ole ”punaista lankaa”. Ruokailutottumusten muuttaminen ei käy käden käänteessä. Se vaatii aikaa ja ennen kaikkea suunnitelmallisuutta. Jos koet, että et pysty muuttamaan ruokavaliotasi tai et tiedä, miten sitä pitäisi muuttaa, käänny asiantuntijan puoleen. Säästät aikaa ja vaivaa.
  3. Päättäväisyys puuttuu. Kaikki muutokset vaativat päättäväisyyttä. On oltava vahva tunne siitä, että todellakin haluat muutosta. Jos tunnistat, että tämä halu puuttuu, homma voi mennä pään lyömiseksi seinään.
  4. Motivaatio puuttuu. Tämä on oikeastaan kaikista huonoin tilanne. Tarvitsemme motivaatiota kaikkeen muutokseen. Jos motivaatio puuttuu, tavoitteen saavuttaminen on mahdotonta.
  5. ”Tekosyy” nimeltä kiire. Se ei ole aina tekosyy. Esimerkiksi perheessä voi olla tilanteita, joissa on vaikea keskittyä omaan hyvinvointiin. Toivon kuitenkin, että nämä ovat voitettavissa olevia haasteita, eivät esteitä.
  6. Liikaa treeniä. Muista, että kehitys tapahtuu levossa. Jos rasitat kroppaa liian raskailla harjoituksilla, seurauksena on ennen pitkää loukkaantuminen tai mahdollisesti ylirasitustila, jonka jälkeen joudut pitämään taukoa harjoittelusta. Kannattaa siis pitää järki mukana.
  7. Et haasta itseäsi riittävästi. Liiallisen treenin kääntöpuolena on liian kevyt liikunta, joka ei välttämättä johda haluttuihin tuloksiin, ainakaan jos tavoitteena on lihasmassan kasvattaminen tai kehonkoostumuksen muuttaminen. On tärkeää opetella käymään epämukavuusalueella. Kuntosaliharjoittelussa kannattaa muistaa itsensä haastaminen riittävillä vastuksilla (painot, joiden kanssa joudut hieman hikoilemaan).
  8. Et ole löytänyt itsellesi sopivaa kuntoilumuotoa. Tämä on yllättävän yleinen ongelma. Moni ei kerta kaikkiaan pidä kuntosaliharjoittelusta, vaikka kuinka yrittää. Silloin on syytä etsiä mieluisampi kuntoilumuoto. Se voi olla vaikkapa kotitreeni kahvakuulilla, kehonpainoharjoittelu tai uinti.
  9. Unirytmi on sekaisin. Uni on yksi tärkeimmistä hyvinvointiprojektin kivijaloista. Jos et nuku riittävästi, painonhallinta vaikeutuu, jaksaminen kärsii ja stressin määrä voi lisääntyä.
  10. Suoritat projektia. On tärkeä tehdä itselleen selväksi, että mikä tahansa hyvinvointia edistävä projekti sinulla on meneillään, teet sen itsesi vuoksi. Et muiden. Tämän ymmärtäminen tuo toivon mukaan armollisuutta projektiin: mikään kiire ei ole.
  11. Liiallinen luotto dieetteihin. Dieetit loppuvat aina joskus. Fiksumpaa on rakentaa elämäntapa, joka jatkuu ja jota on helppo noudattaa.
X