Eikö kala maistu? Näistä ruuista saat tärkeitä omega-rasvahappoja

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Omega-3-rasvahappoja saat muun muassa pellavansiemenistä. Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Olen itse suuri kalan ystävä. Etenkin lohi, kampela ja kuha maistuvat. Mikä onkaan parempaa kuin lohikeitto tai hyvin valmistettu uunilohi? Vesi valuu kielen päälle jo pelkästä ajatuksesta.

Syön kalaa paitsi siksi, että se on hyvää, myös siksi, että se on terveellistä etenkin rasvojen näkökulmasta. Etenkin norjalainen lohi pitää sisällään runsaasti terveellisiä omega-3-rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä muun muassa aivojen toiminnan kannalta.

Pidän ajatuksesta, että maalaisjärjellä syöminen on edelleen se paras tapa huolehtia terveellisestä ravitsemuksesta.

Olen viime aikoina pyrkinyt lisäämään kalan syöntiä, sillä joidenkin tutkimusten mukaan lisäravinteina napsitut omega-3-rasvahapot eivät vastaa terveysvaikutuksiltaan kalan tai muiden kyseisiä rasvoja sisältävien elintarvikkeiden syöntiä. Yleisesti ottaen olen pyrkinyt vähentämään lisäravinteiden käyttöä. Pidän ajatuksesta, että maalaisjärjellä syöminen on edelleen se paras tapa huolehtia terveellisestä ravitsemuksesta. Samalla säästyy rahaa, kun tilaukset lisäravinnekaupoista jäävät vähemmälle.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että saat tarvittavan määrän omega kolmosia, jos syöt kalaa pari kertaa viikossa ja lisäksi jonkin verran kasvirasvoja esimerkiksi öljynä.

Eniten omega-3-rasvahappoja saat syömällä rasvaista kalaa, kuten lohta tai kirjolohta. Jos et pidä kalasta tai olet sille allerginen, ei hätää, sillä on muitakin vaihtoehtoja.

Omega-rasvahappoja saat muun muassa siemenistä ja pähkinöistä. Yksi suosikeistani on saksanpähkinä, jota käytän salaateissa, aamupuuron seassa ja joskus napsin niitä aivan sellaisenaan. Muita kuitenkin, ettet syö pähkinöitä liikaa, etenkin jos kannat huolta painonhallinnasta. Jos saksanpähkinä ei innosta, omegaa saat myös pekaanipähkinöistä.

Siemenistä omega-kunkku on ehdottomasti pellavansiemen. Olen todennut, että helpoin tapa käyttää sitä on sekoittaa 1-2 ruokalusikallista pellavansiemenrouhetta puuroon, salaattiin tai smoothieen.

Terveelliseen ruokavalioon keskittyneen keittiön tunnistaa usein siitä, että siellä käytetään erilaisia öljyjä. Itse suosin oliiviöljyä, mutta omega-3-rasvahappojen kannalta se ei ole kovinkaan hyvä vaihtoehto. Suosi sen sijaan esimerkiksi rapsiöljyä tai saksanpähkinäöljyä, joista jälkimmäinen on herkullista etenkin salaatin kanssa! Hyvä uutinen ruuanlaittajalle on se, että omega-rasvahapot eivät kuole korkeissa lämpötiloissa.

Jos pidät pavuista ja haluat maksimoida omega-hyödyn, valitse edamame-soijapavut. Niissä on myös runsaasti proteiinia. Kyseiset pavut voit syödä sellaisenaan.

X