Teksti:
Pauli Reinikainen

Hyvinvoinnista tuli juuri helppoa. Suositus vähintään 10 minuuttia kestävästä liikunnasta on kumottu. Pelkkä nouseminen tuolilta on hieno juttu ja kävely jääkaapille sitä parempi!

Näin voisi tulkita uutta valtakunnallista aikuisten liikuntasuositusta, jossa painotetaan jokaisen askeleen merkitystä.

Tuntuuko muistakin siltä, että tällainen viesti kuulostaa lähinnä ikäihmisten liikuntasuositukselta?

Tiedossa on, että aikuisväestössä ylipaino ja erilaiset huonoihin elämäntapoihin liittyvät ongelmat ovat olleet kasvussa. Tarttis tehdä jotain. Mutta riittääkö siihen pakaroiden irrottaminen tuolista pari kertaa tunnissa? Ei.

Jenkkilästä kantautunut viesti on otettu Suomessa vakavasti. Tutkijat ovat todenneet, että kotityöt ja ylipäätään se, että nostamme persauksemme penkistä auttavat ylläpitämään fyysistä toimintakykyä.

Tai kuten UKK-Instituutin johtaja Tommi Vasankari toteaa YLEn haastattelussa:

”Kaikki liikunta on kotiinpäin, kestääpä se sitten minuutin tai kymmenen minuuttia”.

Olen samaa mieltä, mutta tuskin haluamme antaa kansalaisille viestiä, joka torppaa hikiliikunnan merkityksen ja kannustaa ottamaan pari ylimääräistä askelta päivässä.

UKK-instituutin rustaamassa uudessa valtakunnallisessa suosituksessa on mukana myös ”kevyt liikuskelu”. Tämän voisi suomentaa myös arkiliikunnaksi, jolla on kiistatta vaikutusta.

Tämä on oikeasti tärkeä asia. Jos kävelisimme joka päivä kauppaan, valitsisimme portaat hissin sijaan ja siivoisimme raivokkaasti useamman kerran viikossa, olisimme taatusti paremmassa fyysisessä kunnossa.

Jotta palaisimme todellisuuteen, tarvitsemme myös hikiliikuntaa. Siis liikuntaa, jota varten puemme päällemme tuulipuvun tai hiihtohaalarin ja lähdemme varta vasten kohottamaan kuntoa ja parantamaan lihasten toimintakykyä.

Niinpä esittelen seuraavassa oman liikuntasuositukseni.

  1. Kuntosaliharjoittelun on tutkittu ehkäisevän merkittävästi tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia myös varsin vanhalla iällä. Sisällytä siis viikkooasi vähintään 2 kuntosaliharjoitusta. Laadi treenisuunnitelma yhdessä ammattilaisen kanssa, jotta saat harjoittelusta parhaan hyödyn irti.
  2. Kävele, sillä se parantaa peruskuntoasi tehokkaimmin. Syke ei saa nousta kuin juuri ja juuri siihen pisteeseen, että tunnet sykkeesi nousevan. Kävele 2 kertaa viikossa vähintään 30 minuutin ajan yhtäjaksoisesti, taukoja pitämättä, mahdollisimman tasaisella sykkeellä.
  3. Panosta arkiliikuntaan. Vaihda kävelyyn aina kuin mahdollista. Kiellä itseltäsi hissit (mahdollisuuksien mukaan).
  4. Lankuta pari kertaa viikossa. Lankutus kehittää syviä vatsalihaksia, jotka parantavat ryhtiäsi, voivat ehkäistä kaatumisilta talvella ja ovat hyödyksi esimerkiksi kaikessa kuntosaliharjoittelussa.

Jotta totuus ei olisi näin mustavalkoinen, on syytä muistuttaa, että kansallinen liikuntasuositus pitää edelleen sisällään maininnan reippaan liikunnan merkityksestä. Sen mukaan sopiva määrä rasittavaa, hengästyttävää liikuntaa on 75 minuuttia viikossa.

Emmekö me pysty parempaan?

X