Oletko miettinyt, että pitäisi kesäloman vasta syksyllä?

Teksti:
Pauli Reinikainen

Olen ollut jo useamman vuoden siinä mielessä onnellisessa tilanteessa, että olen voinut pitkälti päättää, milloin pidän lomani. Esimerkiksi kesälomaa en ole vuosikausiin pitänyt kesällä, vaan vasta syksyllä.

Moni saattaa ihmetellä valintaani, mutta itselleni se on ollut päivänselvä. Teen mielelläni töitä silloin, kun muut lomailevat.

Olen löytänyt valinnasta myös hyvinvointia tukevia puolia. Voin useimmiten vaikuttaa enemmän työni sisältöön kesällä, kun työyhteisössä muut ovat lomalla. Tavallaan tämä vapauttaa miettimään uusia ideoita, ajattelemaan asioita eri näkökulmista ja parhaimmillaan kehittämään itseään ja liiketoimintaa.

Seuraavassa viisi syytä lomailla vasta syksyllä:

  1. Kesällä työskenteleminen ei sulje pois kesästä nauttimista. Töiden jälkeen voi lähteä uimaan, viikonloput voi käyttää vaikkapa lähimatkailuun. Syksyllä reissaaminen on siinä mielessä mukavampaa, että lomakausi on ohi, ruuhkat ovat tipotiessään ja myös esimerkiksi lomakohteiden hintataso on edullisempi.
  2. Itselleni valo on tärkeä elementti. Kesällä saan nauttia siitä Suomessa, joten syksyllä lähden mieluusti ulkomaille auringon perässä.
  3. Jonkinasteinen syysmasennus vaivaa itseäni yleensä viimeistään marraskuussa. Syynä on pääsääntöisesti Suomen sää. Silloin on hyvä pitää vapaata ja keskittyä omaan hyvinvointiin.
  4. Syksy voi parhaassa tapauksessa olla varsin kaunis vuodenaika. Mikä parasta, hyttyset eivät enää vaivaa.
  5. Olen pannut merkille, että moni stressaantuu kesälomallaan, kun pitäisi ehtiä sinne ja tänne ja joka puolella tapahtuu kaikkea. Syksyllä vaihtoehtoja on vähemmän ja lomailu / rentoutuminen on siinä mielessä helpompaa.

Ennen kaikkea, on tärkeää, että löydät itsellesi parhaan tavan lomailla. Perheellisillä on harvoin vaihtoehtoja, sillä lomat ajoittuvat samoihin aikoihin vuodesta toiseen. Jos pystyt tekemään valintoja, mieti, voisiko loman ajankohdan muuttaminen olla piristävää vaihtelua.

Olen aina ollut sitä mieltä, että kotona lomailu ei ole kovin hedelmällistä rentoutumisen kannalta. Kotona rutiinit seuraavat toisiaan ja niistä on vaikea päästä irti. Itselleni toimiikin parhaiten maiseman vaihto ja rutiineista luopuminen.

Olen huomannut, että lomalla kannattaa silti pitää kiinni niistä asioista, joista nautit myös kotona. Näitä ovat itselleni ennen kaikkea liikunta, ruokailurytmi ja riittävä uni. Kun pidän niistä kiinni, nautin myös rentoutumisesta.

Hyvää lomaa itse kullekin!

X