Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Maailma puhuu nyt isosta O:sta eli omikron-koronavirusmuunnoksesta, jonka uskotaan levinneen jo Suomeenkin.

Olen viime aikoina seurannut pandemian uutta leviämisvaihetta Espanjan Aurinkorannikolla, missä tilanne niin ikään pahenee. Vielä tässä vaiheessa kokonaiskuva näyttää paremmalta kuin Suomessa.

Päivittäinen korona-arki on ulkoisesti hyvin toisenlaista kuin Suomessa on nähty viime kuukausina. Puhun ennen kaikkea maskien käytöstä.

Espanjassa on jo pidemmän aikaa ollut käytössä maskipakko, joka velvoittaa maskin käyttöön julkisissa sisätiloissa kuten kaupoissa ja ravintoloissa. Ravintolapöydässä maskia ei tarvitse pitää. Sen sijaan esimerkiksi kuntosalilla on käytännössä pakko hikoilla maski naamalla. Osa saleista ei kuitenkaan noudata pakkoa. Myös muita ”porsaanreikiä” on, kuten se, että yökerhoissa maskeja ei yleensä käytetä.

Iso kuva on kuitenkin se, että maski kasvoilla olevia ihmisiä näkee paljon. Osa käyttää maskeja myös ulkona, vaikka se ei ole pakollista.

Siitä huolimatta, että monelle maski on vain välttämätön paha ja sen käytöstä livetään heti kuin mahdollista, olen kokenut oloni Espanjassa turvallisemmaksi kuin Suomessa, jossa suurin osa unohti maskin käytön alkusyksyllä heti kun suosituksista luovuttiin. Nyt Suomessa saatetaan maksaa hintaa koronakurin heltymisestä. Maskisuosituksista ei olisi koskaan pitänyt luopua.

Jatkossa maskien ja käsidesin käyttö ja etäisyyksien pitäminen on entistäkin tärkeämpää, jos ja kun nykyiset rokotteet eivät tepsi toivotulla tavalla omikron-muunnokseen. Toimivaa rokotetta joudutaan joka tapauksessa odottamaan arviolta kuukausia, todennäköisesti lähes vuoden. Miksi emme siis käyttäisi olemassa olevia suojautumiskeinoja etenkin silloin, kun joudumme viettämään aikaa riskipaikoissa?

Yhä tärkeämpää olisi kiinnittää huomiota myös siihen, millaista maskia käyttää. Osassa Euroopan maissa vaaditaan jo FFP2-luokan maskeja esimerkiksi joissakin julkisissa tiloissa. Kirurgisen nenä-suusuojan antama turva on varsin rajallinen. Toki sekin on parempi kuin ei maskia lainkaan.

Vaikka maskien toimivuudesta on monenlaisia tutkimuksia ja vielä enemmän mielipiteitä, niistä tuskin on haittaa tavalliselle terveelle ihmiselle, joka haluaa suojautua parhaansa mukaan. Muistutan toki, että EN ole asiantuntija.

Itse aion toimia kuten tähänkin asti, kantaen käsidesipulloa aina mukana autossa ja laukussa ja käyttäen FFP2-maskeja. Ja ennen kaikkea välttäen ruuhkaisia tiloja. Maalaisjärjellä pääsee riittävän pitkälle ja jos virus on iskeäkseen, sitten se iskee.

X