(Päivitetty: )
Teksti:
Pauli Reinikainen

Fitness on nyt muodissa. Tämä näkyy etenkin Instagramissa, joka on kuorrutettu pakaratreenivideoilla ja saliselfieillä. Kaiken fitnesshössötyksen keskellä on unohdettu treenaamisen kulmakivet. Siispä myyttien murtamisen pariin.

Fitness-hömpötysten top5-lista on seuraava:

  1. Vetoremmit. Luovuin äskettäin vetoremmeistä kokonaan huomattuani, että nostin maastavedossa samat raudat magnesiumilla ja paljailla käsillä kuin vetoremmeillä. En yksinkertaisesti tarvitse remmejä ja jos kokisin tarvitsevani, peittelisin heikkouksiani eli huonoa otevoimaa. Salilla näkee käytettävän vetoremmejä mitä kummallisimmissa liikkeissä ja silloinkin, kun käsissä on vain muutaman kilon käsipaino. Jos et jaksa pitää kädessäsi muutaman kilon painoa, olisiko aiheellista treenata kuntoon kroppasi heikoin lenkki (eli otevoima)?
  2. Treenibuusterit. Treenilaturit ovat in, koska fitness. Olen kokeillut useampia ja joka kerran jälkeen olen yhä vankemmin sitä mieltä, että ne ovat täyttä rahanhukkaa ja placeboa. Jos haluat buustia treeniin, ota ennen salille menoa 15 minuutin pikatorkut ja kupillinen kahvia. Säästät rahaa tärkeämpiin asioihin.
  3. Tappotreenit. Fitness-tilit ovat täynnä mitä erikoisempia treenejä, joita usein yhdistävät hashtagit eläimellinen” ja tappotreeni. Silloin puhutaan useiden peräkkäisten liikkeiden tekemisestä minimaalisella tauotuksella –> lihaksiston ajamista shokkitilaan, jonka seurauksena voi olla jopa tulehdustila tai ainakin ylipitkä lihasten palautuminen. Vinkki: Fiksumminkin voi treenata. Jopa niin, että pystyt tekemään saman lihasryhmän treenin jo muutaman päivän päästä uudestaan. Jättiläissarjoilla voi olla paikkansa silloin tällöin, mutta ei jatkuvasti.
  4. Lisäravinteet. Aikaisemmin mainitsin jo buusterit, mutta kehonrakennus ja fitness ovat sumentaneet aivomme ajattelemaan, että pärjäämme lähes pelkillä jauhoilla. Lisäravinne on nimensä mukaisesti normaalin kiinteästä ruuasta koostuvan ruokavalion lisä. Jälleen kerran, perusasiat kunniaan!
  5. Treenaa muutakin kuin pakaroita. Pakaraa täytyy harjoittaa, koska se on kehomme moottori. Mutta silloin kun pakaroista tulee ensisijaisesti oman peilikuvan mittari ja someseuraajien buusteri, mennään pahasti pieleen. Osa nuorista naisista näyttää harjoittavan lähes pelkästään takapuoltaan. Kehossamme on kuin onkin myös muita lihasryhmiä!

Viestini on: Keskity perusasioihin. Jos haluat kehittää voimaasi ja muokata kehonkoostumusta, suosittelen seuraavaa:

  1. Tee kuntosalilla perusliikkeitä kuten jalkakyykkyä, maastavetoa ja pystypunnerrusta. Opettele puhdas tekniikka ja käytä vastuksia, joita pystyt käsittelemään turvallisesti. Suosi vapaita painoja ja vahvista säännöllisesti keskivartalon lihaksia.
  2. Unohda lisäravinteet ja nauti kiinteää ruokaa puhtaista, luonnollisista raaka-aineista.
  3. Juokse / harrasta muuta aerobista liikuntaa kuntosalin ohessa.
  4. Älä treenaa muita kuin itseäsi varten.
X