Kirjoittaja kaipaa someen lisää tavallista elämää. Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Kuulun nykyisin siihen sosiaalisen median käyttäjien joukkoon, jotka saavat väristyksiä ja puistatuksia useimmista somevaikuttajien postauksista.

Yhä useammin Instagramin avatessani törmään täydellisyyttä tavoitteleviin somepostauksiin, joissa kaikki näyttää olevan kohdillaan. Kaunis ihminen, jolla elämä hymyilee ja mikä parasta, on saatu vielä kaupallinen yhteistyökin. Fantsua!

Kaupallinen yhteistyö on itselleni kirosana. Yleensä sivuutan kyseiset postaukset oitis tietäen, että kyseisen postauksen tehnyt somevaikuttaja on tuskin tuotteesta sitä mieltä, mitä näyttää olevan. Eikä tulisi mieleenkään tehdä ostopäätöstä näiden postausten perusteella.

Täydellistä elämää tuntuvat tavoittelevan myös ne ”tavikset”, jotka eivät ole niin sanottuja somevaikuttajia. Silmieni eteen vyöryy superonnillista perhe-elämää, siirappisia rakastavaisia, pinkeitä pakaroita ja timmejä vartaloita. Argh, antakaa minulle tavallisuutta!

Kävin äskettäin hyvän keskustelun aiheesta tuttavani kanssa. Häntä ärsytti sama asia: se, että yhä useampi tuntuu näyttävän Instagramissa vain parhaita puolia itsestään.

Välillä tuntuu siltä, että jos pakarakuvat poistettaisiin fitness-kuplastani, jäljelle ei jäisi paljoakaan. Pakarat ovat yliedustettu lihasryhmä fitness-skenessä.

Kävin äskettäin hyvän keskustelun aiheesta tuttavani kanssa. Häntä ärsytti sama asia: se, että yhä useampi tuntuu näyttävän Instagramissa vain parhaita puolia itsestään. Joskus olisi kiinnostavaa nähdä myös sitä toista puolta, koska kenenkään elämä ei ole täydellistä hehkutusta aamusta iltaan.

Haluan nähdä somepostauksia, joissa on arkisia murheita, rakkauselämän kivikoita, perhe-elämän totista arkea. Kuka uskaltaa ottaa haasteen vastaan?

Haluan nähdä fitness-postauksia ilman pakaroiden esittelyä. Haluan nähdä, että muillakin on vastoinkäymisiä.

Somesta on tullut yhä enemmän näyttäytymispaikka, ehkä niiden kaupallisten yhteistöiden toivossa. Poikkeuksia on toki myös omassa somekuplassani. Näitä profiileja seuraan mielelläni päivittäin. Niissä uskalletaan kertoa omat mielipiteet, kyseenalaistaa ja tuoda esille muutakin kuin pintaa.

Tässähän voisi olla niin sanottu markkinarako uudenlaiselle somevaikuttamiselle. Ehkä joku muunkin ajattelee kuten minä ja kaipaa tavallisempia, suorastaan tylsyyttä huokuvia sometilejä? Ehkä sellaiset tilit voisivat houkutella uudenlaisia yhteistyökumppaneita, jotka eivät vaatisi somepostauksilta hiottua täydellisyyttä vaan rehellistä rosoisuutta? Tällaisia vaikuttajia seuraisin mielelläni.

X