Hävikkiruokapalvelu voi houkuttaa ostamaan suuria määriä makeisia. Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Pandan suolainen hasselpähkinä -99 prosenttia, hinta 0,01 euroa. Maustettu maissilastu -99 prosenttia, hinta 0,01 euroa. Tupla suklaapatukka -98 prosenttia, hinta 0,01 euroa.

Nämä ovat poimintoja nimeltä mainitsemattoman hävikkiruokasvuston suosituimmat-osastolta.

Ne kerrat, jotka olen käyttänyt hävikkiruokapalveluihin tutustumiseen, olen vakuuttunut siitä, että niiden tuotesortimentti painottuu melkoisesti herkkuosaston puolelle. Ainakin itselleni sana ruoka viittaa muuhun kuin makeisiin välipaloihin ja karkkeihin.

On selvää, että edellä mainittuja hintoja on vaikea vastustaa, jos herkkuhammasta vähänkään kolottaa.

Kahdestatoista nimeltä mainitsemattoman hävikkiruokapalvelun tuotteesta vain kaksi on jotain muuta kuin herkuiksi luokiteltavia makeis- tai välipalatuotteita.

On hienoa, että kyseiset palvelut parantavat maailmaa tarjoamalla mahdollisuuden vähentää hävikkiä, mutta painonsa kanssa kamppailevalle ne voivat olla petollisia ansoja, jopa pyydyksiä.

Jos ihmisen on vaikea vastustaa normaalihintaista suklaalevyä, miten mahdotonta hänen on vastustaa 0,01 euron hintaista suklaapatukkaa? Sanoisin että ylitsepääsemättömän mahdotonta. Halpa hinta houkuttaa ostamaan enemmän kuin lähimarketista. Pian kotona on moninkertaisesti makeaa. Ja kun sitä on kaapit väärällään, sokeriherkuista kieltäytyminen tai niiden vähentäminen käy sietämättömän vaikeaksi. Itsekuri on todella koetuksella.

Hävikkiruokapalveluiden eduksi on luettava se, että kategorioita selaamalla löytää myös terveellisempiä tuotteita. Ja onhan hävikkiruokapalveluissa muutakin kuin ruokaa: Itse pidän etenkin siitä, että tarjolla on esimerkiksi pesuaineita selvästi edullisempaan hintaan kuin peruskaupoissa.

Vinkiksi kaikille painonhallinnastaan kiinnostuneille: Jos etsit vaihtoehtoja makeille hävikkiruokatuotteille, selaa esimerkiksi terveys-kategoriaa, josta löydät vähemmän sokerisia ja silti makeanhimoa paikkaavia tuotteita kuten proteiinipatukoita. Myös erilaisia maustamattomia pähkinöitä kannattaa etsiä tuotteiden joukosta.

X