Teksti:
Pauli Reinikainen

Kuntosalilla kiinnittää huomiota asioihin, jotka voivat ihmetyttää, jopa ärsyttää.

Usein ne ovat asioita, joista ei voi puhua ääneen, ainakaan salilla. Nyt päätin kuitenkin uskaltaa kirjoittaa niistä.

Jokainen meistä tunnistaa salityypin, joka mielellään neuvoo muita. Minä puolustan näitä tyyppejä, silloin kun neuvo on aiheellinen.

Vaatii rohkeutta mennä sanomaan tuntemattomalle henkilölle, että tämän liiketekniikka on hanurista. Pt:n ominaisuudessa se on helpompaa, mutta silti moni loukkaantuu, katsoo paheksuvasti ja antaa ymmärtää, että neuvoja ei todellakaan suvaita.

Vähiten neuvoja ottavat vastaan oman kokemukseni mukaan naiset. Heillä saattaa olla pt:n laatima treeniohjelma, mutta liiketekniikoita ei ole syystä tai toisesta opeteltu riittävästi. Pahimmassa tapauksessa treeniohjelma on ostettu netistä ja asiakas on pelkän sanallisen opastuksen ja kuvien varassa. Näissä tapauksissa koko treeniohjelma on usein turha, jos kyseessä on vasta-alkaja, koska harjoittelun perustan tulee aina nojautua oikein suoritettuihin liiketekniikoihin.

Olen törmännyt tapauksiin, joissa asiakas on käynyt ohjelmansa läpi personal trainerin kanssa mutta suorittaa liikkeet siitä huolimatta väärällä, jopa vaarallisella tekniikalla. Kun viisaampi/kokeneempi neuvoo tällaista henkilöä, vastaus on usein luokkaa ”en tarvitse neuvoja, minulla on pt”. Näissä tapauksissa huolestuttavinta on se, että asiakkaan luottamusta nauttiva ”ammattilainen” eli pt ei osaa hommaansa.

Etenkin naisten keskuudessa suosiossa oleva fitness-ilmiö on aiheuttanut sen, että yhä useampi kuvittelee treenaavansa oikein. Liiketekniikoita imitoidaan ammattilaisten Instagram-tileiltä ja muualta netistä. Jos ne riittäisivät, voisin saman tien siirtyä eläkkeelle. Instagramista saa paljon vinkkejä, mutta vain harva osaa siirtää tekniikat sellaisenaan (ja oikein) omaan tekemiseen.

Olen sitä ikäpolvea, joka on kartuttanut treenitietämystään itseään viisaammilta. Nuorena pojankloppina minua opettivat monet salikarjut, jotka saattoivat näyttää pelottavilta mutta jotka taatusti tiesivät, mistä puhuivat. Ei olisi tullut mieleenikään kieltäytyä neuvoista.

Noudatan samaa periaatetta edelleen, vaikka tietämystä on karttunut monesta suunnasta ja monet treenimetodit olen testannut käytännössä. Itseään viisaampia ja kokeneempia kannattaa aina kuunnella, on ala mikä tahansa.

X