Teksti:
Pauli Reinikainen

Hurja painonpudotus Suomi. Suurin pudottaja Suomi.

Televisio tarjoaa jälleen tänä syksynä ohjelmaformaatteja, joiden katsominen lopetin alkuunsa. Ensimmäinen jakso riitti muodostamaan käsityksen siitä, mihin näillä ohjelmilla pyritään.

Viihteeseen terveyden kustannuksella. Se tekee pahaa.

Yhtäkään raskaasti ylipainoista ei pitäisi valmentaa tavalla, jolla näissä formaateissa heitä pääsääntöisesti valmennetaan tai ohjeistetaan.

Terveellinen painonpudotus on jotain aivan muuta kuin ihmisen rääkkäämistä ääritasoille tilanteessa, jossa kyseisellä henkilöllä ei ole pahimmillaan minkäänlaista kokemusta harjoittelusta.

Vanha sanonta ”hiljaa hyvä tulee” pätee monessa asiassa. Erityisen hyvin se pätee liikunnan aloittamisessa.

Oma reseptini on seuraava. Ensin kevyttä kävelyä tai muuta matalan sykkeen liikuntaa sekä kuntosaliharjoittelun opettelua vapailla painoilla. Tähän lisätään keskivartaloharjoituksia huomioiden myös syvät vatsalihakset, jotka etenkin aloittelevilla liikunnan harrastajilla ovat usein heikot. Painopiste on rasvaa polttavalla aerobisella liikunnalla, joka kestää kerrallaan riittävän pitkään.

Ikävä kyllä, maltti unohtuu usein. Kerron esimerkin. Eräs valmennettavani innostui kertaheitolla kuntosaliharjoittelusta. Hänellä ei ollut siitä minkäänlaisia kokemusta. Huomattuani innostuksen yritin toppuutella. Viikosta toiseen muistutin liiallisen harjoittelun riskeistä. Hän treenasi silti päivittäin, onneksi sentään kohtuullisella intensiteetillä. Ei siis Suurin pudottaja -intensiteetillä.

Seurauksena oli ylikuntotila, joka lopetti harjoittelun kokonaan useiksi viikoiksi. Tämä oli asiakkaalleni musertavaa, koska hän oli saavuttanut hyviä tuloksia.

Tarinan opetus on, että aina edes valmentaja ei saa ihmistä ymmärtämään liiallisen harjoittelun riskejä. Tässä tilanteessa voi miettiä, mitä tapahtuu jos ihmistä kannustetaan suorittamaan liikaa ja seurauksena on ylikuntotila. Kuka kantaa vastuun?

Tv-ohjelmassa tuskin kukaan. Emmekä varmasti tiedä kaikkia niitä ongelmia, joita tv-ohjelman kulisseissa on havaittu. Niistä ei kerrota.

Viihteen tekeminen terveyden kustannuksella on yksinkertaisesti väärin. Se on myös vastenmielistä.

X