Kuva: Marko Kekki

Teksti:
Pauli Reinikainen

Tänä naistenpäivänä päätin yhdistää kaksi rakkauttani, avannon ja naiset. Yhtälön kolmas muuttuja on runo, joka tuotti ehkä eniten päänvaivaa.

En pyydä sinua tekemään vaikutusta naiseesi runolla, mutta sen sijaan suosittelen yhteistä avantokokemusta.

Avantouinti on nyt ”kuuma” trendi, ja ihan syystä. Avannossa saamme yleensä olla yksin, turvavälit tulevat huomioitua ja terveyshyöty on tutkimuksilla todettu. Ehkä suurin tekijä avantouinnin suosioon on kuitenkin sosiaalinen media, jossa yhä useampi on innostunut kokeilemaan kylmäaltistusta ja raportoimaan kokemuksiaan.

Naistenpäivään avannosta käsin lausuttu runo sopii erityisen hyvin, sillä ainakin omien havaintojeni mukaan nimenomaan naiset ovat innostuneet talviuinnista. Omalla vakiouintipaikallani olen huomannut, että miehet seisovat värjötellen laiturilla sillä välin, kun puoliso käy nauttimassa viileän veden vaikutuksista.

Tänä talvena avantouinti on vaatinut tavallista enemmän sisua, sillä monella perinteisellä avantouintipaikalla ei ole ollut saunamahdollisuutta. On myönnettävä, että tämä on vaikuttanut hieman omaan avantouintifrekvenssiini, mutta talven edetessä uimaan meno ilman saunaa on alkanut tuntua varsin luonnolliselta. Saunan puuttuminen tarkoittaa kuitenkin useimmiten sitä, että uintireissu jää yhteen pulahdukseen.

Harrastan aktiivista voimaharjoittelua. Itselleni merkittävin syy avantoharrastukseen on lihasten palauttaminen rasituksesta. Vähintään yhtä tärkeää on ollut tavoite oman vastustuskyvyn lisäämisestä, mihin tutkimusten mukaan riittää jo melko pikainen pulahdus säännöllisesti, mieluiten useammin kuin kerran viikossa.

Olen huomannut, että henkinen puoli on avantoon menossa tärkeää. Jos pelkäät kylmää vettä ja täriset jo veteen mennessä, et todennäköisesti kestä vedessä muutamaa sekuntia kauempaa. Jos sen sijaan päätät jo etukäteen, että pystyt viipymään vedessä esimerkiksi 20 sekuntia, pystyt siihen varmasti. Pikku hiljaa altistuksen kestoa kannattaa lisätä. Älä kuitenkaan lähde ”urheilemaan” heti kättelyssä.

Tärkeää on myös varmistaa lääkäriltä, ettei kylmäaltistus riskeeraa terveyttäsi. Esteitä harrastuksen aloittamiselle voivat olla sydän- ja verenpainesairaudet.

Tässä vielä omat vinkkini aloittelevalle avantouimarille (ja muillekin):

  1. Muista pipo. Pään kautta haihtuu paljon lämpöä.
  2. Itse käyn avannossa paljain jaloin, mutta moni suosii avantouintiin tarkoitettuja tossuja. Myynnissä on myös avantouintikäsineitä.
  3. Älä mene avantoon suoraan saunasta vaan vilvoittele hieman ennen veteen menoa.
  4. Älä mene avantoon heti syötyäsi.
  5. Ensikertalaiselle riittää avannossa vain lyhyt käynti.
  6. Avantoon menemistä helpottaa, kun lämmittelet kroppaasi ennen veteen menoa. Itselleni toimii parhaiten kävely-, hiihto- tai juoksulenkki ennen avantouintia.
  7. Avannon jälkeen pukeudu lämpimästi ja siirry lämpimään sisätilaan.
X