(Päivitetty: )
Teksti:
Pauli Reinikainen

Maastaveto on liike, joka jokaisen perusterveen suomalaisen tulisi opetella.

Et ehkä tiennyt, että maastaveto on tutkitusti erinomainen tapa polttaa rasvaa, parantaa ryhtiä ja lisätä puristusvoimaa. Liike harjoittaa laajasti koko kehon lihaksistoa ja helpottaa arkipäiväistä elämää, jossa usein joudumme nostamaan erilaisia esineitä. Maastavetotekniikoiden hallitseminen pienentää riskiä selkävammoihin jokapäiväisessä arjessa. Kaiken lisäksi maastaveto lisää testosteronihormonin tuotantoa, parantaa hapenottokykyä ja vähentää tuki- ja liikuntaelinten sairauksien riskiä.

Jos kaiken tämän jälkeen kuvittelit, että maastavetoharjoittelu on vaarallista, päinvastoin. Sitä ei pidä pelätä yhtään sen enempää kuin muitakaan kuntosaliliikkeitä.

Treenaamalla maastavetoa treenaat itsellesi vahvan keskivartalon ja lisäät voimaa pakaroihin, jotka toimivat monissa liikkeissä kehon voimantuoton moottorina.

Ennen kuin innostut liikaa ja syöksyt raskaiden rautojen pariin, on. syytä muistuttaa, että maastavetoharjoittelu tulee aina aloittaa mieluiten ammattilaisen opastuksella. Liike ei ole vaikea, mutta muutama perussääntö on aina syytä pitää mielessä:

  1. Käsien ote on leveämpi kuin jalka-asento.
  2. Varpaat osoittavat suoraan eteen (poikkeuksena niin sanottu sumoveto leveällä jalka-asennolla ja kapealla käsien otteella).
  3. Polvet liikkuvat noston aikana suoraan eteen tai aavistuksen sivuille.
  4. Tanko on vetohetkellä hyvin lähellä nilkkoja
  5. Veto lähtee reisistä ja pakaroita, eli tankoa ei koskaan vedetä ylös pelkällä selällä.
  6. Liikkeen lopussa tehdään kevyt ryhdin parannus siirtämällä olkapäät taakse ja tuomalla rinta ulos.
  7. Tanko tuodaan alas liu’uttamalla etureittä vasten ja siirtämällä lantiota taakse. Kun tanko on polven alapuolella, laskeudutaan kyykkyyn eli takaisin lähtöasentoon.
  8. Voit pitää tangosta kiinni myötäotteella (molempien käsien rystyset osoittavat eteen päin) tai ristiotteella, jossa toinen käsi on käännetty vastaotteeseen. Pääasia että puristus on rautaa! Älä käytä oteremmejä, koska silloin menetät yhden maastavetoharjoittelun edun.

Seuraavassa kaksi esimerkkiä maastavetoharjoituksestani. Ensin niin sanottu normaali maastaveto, jossa käsien ote on leveämpi kuin jalka-asento. Jälkimmäinen harjoitus mukailee tempausta, jossa ote on huomattavasti leveämpi. Jälkimmäinen asento vahvistaa perustekniikkaa enemmän yläselän lihaksia ja on siksi suositeltava variaatio. Tässä versiossa myös otevoima on kovemmalla koetuksella. Leveän otteen veto kannattaakin tehdä kevyemmällä painolla siten, että ylöspäin suuntautuva liike kiihtyy hieman lattiasta.

 

 

X