Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Joulu on monelle yhtä kuin ahmimisen, syöpöttelyn ja vatsanpurujen juhla. Ruoka toki kuuluu olennaisena osana joulunviettoon, mutta miksi hyvä joulu on usein yhtä kuin liikaa syöty joulu?

Näin ei tarvitse olla. Jos stressaat jo ennen joulua painostasi ja siitä, että tulet syömään liikaa, kannattaisiko asiaa ajatella hieman toisesta näkökulmasta?

Itselleni joulu on ollut aina pikemminkin painonlaskun aikaa, sillä en ole kovin suuri jouluruokien ystävä. Muistan monta joulua, jolloin illalla on iskenyt hervoton nälkä, vaikka pari tuntia sitten on nautittu jouluateria.

Sittemmin olen oppinut pitämään hieman laajemmasta kirjosta jouluruokia, mutta edelleenkin minulle riittää kinkkuateria vain aattoiltana. Seuraavana päivänä palaan niin sanottujen normaaliruokien pariin.

Mielestäni ihmiset, jotka puhuvat jouluruokien ja painonhallinnan vaikeudesta, ”syyllistyvät” usein itsensä toteuttavaan ennusteeseen, jota ei välttämättä edes haluta muuttaa. Jouluna kun ”kuuluu” syödä liikaa ja sillä se. Sitten tammikuussa on aika toteuttaa uudenvuoden lupaukset ja käynnistää kinkunsulatustalkoot, jotka ikävä kyllä harvemmin kestävät helmikuuta pidemmälle.

Saattaa kuulostaa karulta, mutta käytännön kokemus on näyttänyt tämän toteen useita kertoja. Siksi haastankin sinut, hyvä lukija, viettämään nautinnollista joulua ilman huonoa oloa liiasta syömisestä!

Alla olevaan listaan olen koonnut toimivia keinoja, joilla useimmat voivat löytää joulutunnelman ja säilyttää hyvän olon ilman vatsanpuruja ja huonoa fiilistä liiasta syömisestä. Joulufanaatikot, älkää järkyttykö, vaikka mukana on myös vinkkejä tuttujen jouluherkkujen vaihtamisesta hieman terveellisempiin.

Huom! Vinkit eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

  1. Valitse laadukkaita ruokia, joista kenties maksat hieman enemmän. Näin keskityt nauttimaan pienemmistä annoksista.
  2. Jos normaalisti syöt nopeasti, hidasta joulupöydässä. Makustele ruokia, nauti mauista, keskustele ja malta. Näin täytyt nopeammin.
  3. Pidä yllä normaalia ateriarytmiä myös jouluaattona. Jos jouluateria on vasta myöhemmin illalla, voit syödä päivällä ”normaalimman” proteiinipitoisen välipalan.
  4. Muista juoda vettä pitkin päivää, siitä huolimatta että jouluaattoon kuuluu luonnollisesti myös muita juomia.
  5. Jos pidät suklaasta, maista hieman tummempaa ja vähäsokerisempaa!
  6. Leipävalinnoissa kannattaa mahdollisuuksien mukaan painottaa kauraa ja täysjyväviljoja.
  7. Kala on erinomainen valinta joulupöytään, sillä se täyttää myös terveyshifistelijän vaatimukset.
  8. Suklaakonvehdit ovat joulun herkkuja. Hyvä tapa pitää konvehtien syöminen aisoissa on rajoittaa konvehtien syöminen vain kahvittelun yhteyteen ja silloinkin enintään 2-3 konvehtiin kahvin kanssa. Jälleen kerran, keskity makunautintoihin, älä niiden määrään!
X