Kariutuiko painonhallintaprojekti taas? Lopeta valehtelu itsellesi

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Itselleen valehtelu voi pilata painonhallintaprojektin.

Teksti:
Pauli Reinikainen

Noin kymmenen vuoden valmennusuran aikana olen huomannut, että ihminen keksii varsin helposti erilaisia tekosyitä esimerkiksi epäterveelliselle syömiselle. Jos motivaatio  liikkumiseen tai terveelliseen syömiseen ei ole kunnossa, ihminen saattaa kehitellä suoranaisia valheita vaikkapa siitä, miten terveellisesti hän kuvittelee syövänsä. Tekojen ja sanojen välillä voi olla iso ristiriita.

Valehteleminen ja itsepetos voi aiheuttaa hyvinvointiprojektin päättymisen ennen aikojaan, kun toivottuja tuloksia ei alakaan näkyä.

Tunnistatko itsesi seuraavista? Kokosin listan arkisista itsepetoksen aiheista.

  1. ”Palkitset” itsesi makealla juoksulenkin jälkeen. Painonhallinnan kannalta pienikin karkkimäärä voi tuhota juoksu- tai kävelylenkillä saavutetun energiankulutuksen. Liikunta kannattaa aina, mutta ennen kaikkea painonhallinnassa itsensä palkitseminen makealla vie nopeasti potentiaaliset tulokset mennessään.
  2. Näytät muille syöväsi terveellisesti. Saatat valita lounasravintolassa salaatin, mutta kotiin päästyäsi avaat sipsipussin tai koukkaat hampurilaisravintolan kautta.  Salaatin syömisestä ei ole painonhallinnan kannalta suurta merkitystä, jos muut lämpimät ateriat päivän aikana pitävät sisällään paljon rasvaa ja hiilihydraatteja.
  3. ”Treenaat paljon”, mutta tuloksia ei synny. Vaikka kaikki liikunta on kotiin päin, liikunnassa kannattaa pitää myös laatu mukana. Jos treenaat kuntosalilla, muista välillä myös hengästyä. Monesti aikaa saattaa kulua yllättävän paljon laitteissa istuskeluun.
  4. Olet maksanut pt:lle ja saanut harjoitusohjelman, mutta mitä seuraavaksi? Pelkkä harjoitusohjelma ei ole autuaaksi tekevä asia, ei myöskään se, että maksat valmennuksesta jollekin. Tärkeintä on noudattaa ohjelmaa, haastaa itseään harjoittelussa ja ennen kaikkea viedä terveelliset tavat myös keittiön puolelle.
  5. Syöt makeaa salaa. Tämä on ehkä itsepetoksista yleisin: kun muut eivät näe, kaivat kätköistäsi karkkipussin ja tavoittelet keinotekoista hyvän olon tunnetta, joka saattaa liiallisen sokerin myötä muuttua huonoksi oloksi. Jos olet koukussa sokeriin, apua kannattaa hakea vaikkapa hypnoosista tai ravitsemusterapeutilta.
X