Kihdin oireita voi vähentää muun muassa lisäämällä veden juontia ja syömällä enemmän kasviksia.

Teksti:
Pauli Reinikainen

Olen lomaillut minua 15 vuotta vanhemman ystäväni kanssa Espanjassa parisen viikkoa. Tänä aikana on tapahtunut pienimuotoinen ihme.

Kihdistä kärsivä ystäväni on huomannut oireiden lähes poistuneen.

Jos et tiedä, millainen vaiva kihti on, seuraavassa perustietoa. Kyseessä on länsimaissa alati yleistyvä niveltulehdus, joka iskee tyypillisesti 60 ja 70 ikävuoden välillä. Toisaalta ylipainon yleistyessä kihtikin on yleistynyt yhä nuoremmilla. Yleisesti kihtiä on pidetty miesten vaivana.

Lainaus reumaliiton nettisivuilta:

”Niveltulehdus syntyy, kun virtsahappo eli uraatti kiteytyy suotuisissa olosuhteissa uraattikiteiksi. Neulamaiset kiteet aiheuttavat nivelessä mekaaniskemiallisen ärsytyksen ja tulehdusjärjestelmän aktivaation. Nivel turpoaa, punoittaa, kuumottaa ja on käsittelyarka.”

Eli toisin sanoen: Pahimmillaan kihti on viheliäinen tauti.

Mitä ihmettä ystäväni sitten teki?

Ensimmäisenä hän vähensi alkoholin käyttöä. Aikaisempi joka iltainen tissuttelu on vaihtunut täysin alkoholittomiin päiviin, joita on enemmistö viikon aikana. Toki silloin tällöin maistuu edelleen olut tai pari.

Olut on kihtipotilaalle erityisen haitallinen aine. Olut sisältää runsaasti puriineja, joita kihdistä kärsivät tulisi välttää. Alkoholista olut on huonoin valinta.

Kaveri otti neuvostani vaarin ja lisäsi huomattavasti päivittäin nauttimansa veden määrää. Nyt hän juo vuorokauden aikana kolmisen litraa vettä, mikä alkaa näkyä aineenvaihdunnan nopeutumisena ja sitä kautta myös painonhallinnan helpottumisena.

Samalla on muuttunut ruokavalio. Parin viikon loman aikana sokerin määrää on vähennetty, proteiinipitoisen, vähempirasvaisen ruuan suhteellista osuutta lisätty ja onpa kaverilleni maistunut muutama viherpirtelökin, joita hän ei aikaisemmin olisi kuvitellut juovansa.

Hedelmäsokeri voi olla punainen vaate kihtipotilaalle. Valkoinen sokeri ei ole niin huono, mutta toki sitäkin kannattaa välttää painonhallinnan kannalta. Hedelmien liiallista syöntiä kannattaa välttää ja erityisesti kannattaa pysyä erossa fruktoosilla makeutetuista virvoitusjuomista ja mehuista.

Loman aikana on otettu myös uusi suunta liikuntaan. Ystäväni on lähtenyt useana päivänä viikon aikana kuntosalille polkemaan kuntopyörää, soutamaan soutulaitteella ja tekemään yksinkertaisia lihaskuntoharjoituksia. Tälläkin pyritään parantamaan aineenvaihduntaa.

Kahvista kaverini pitää paljon. Se on kihtipotilaan onni, sillä runsas kahvinjuonti alentaa uraattitasoja. Teho on osoitettu selkeästi yli viiden kupin kahvikuppimäärällä päivässä.

X