Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Mielestäni Suomessa uhrataan nyt aivan liikaa ajatuksellisia resursseja sen miettimiseen, onko kasvomaskista hyötyä vai ei.

Siinä vaiheessa kun ihmiset alkavat ruuhkauttaa metrot, muut julkiset kulkuvälineet, koulut ja päiväkodit, väitän, että yksi jos toinenkin alkaa miettiä kasvomaskin tarpeellisuutta. Jos ei mieti, ei välitä itsestään ja läheisistään.

Enemmän kuin kasvomaskien käytöstä vellova keskustelu, minua ärsyttää suomalaisten tämän hetkinen suhtautuminen kasvomaskien käyttäjiin. Julkisissa tiloissa kasvomaskia käyttävää tuijotetaan kuin halpaa makkaraa. Epidemian jyllätessä pitäisi olla täysin ymmärrettävää, että joku haluaa pukea kasvoilleen suojan.

Viimeistään tässä vaiheessa voimme miettiä, miten kasvomaskeja käyttäneet eteläkorealaiset ovat tilanteessa, jossa 51 miljoonan asukkaan maassa on raportoitu 303 koronan aiheuttamaa kuolemantapausta. Suomessa niitä on 331 (7. elokuuta).

Tai miksi Kiinassa koronatapauksia raportoitiin eilen torstaina vain 37 kappaletta.

On lähes varmaa, ettei kasvomaskista ole hyötyä, jos sitä ei käytä oikein. Jos 51 miljoonaa korealaista koskettelisivat kasvojaan maskin alla, käyttäisivät samaa puuvillamaskia päivätolkulla eivätkä pitäisi samalla huolta turvaväleistä ja käsihygienasta, tilanne ei olisi niin hyvä kuin se nyt maassa on.

Meidän on opeteltava kasvomaskin käyttö samalla tavoin kuin hampaiden pesu. Sitäkään moni aikuinen ihminen ei osaa.

On täysin ymmärrettävää, että yleinen koko maan kattava kasvomaskin käyttösuositus ei välttämättä saa kannatusta. Siksi on fiksuinta antaa suositus vain pääkaupunkiseudulle, jossa on eniten altistuksia ja tartuntoja.

Niin ikään on ymmärrettävää, että vähävaraiset perheet ovat huolissaan kasvomaskien kalleudesta arkipäiväisessä käytössä. Tämä ongelma voi olla vaikeammin ratkaistavissa.

Kertakäyttömaskeja voi kulua päivässä lukuisia, jos ihminen käyttää niitä työmatkoilla ja työpaikallaan. Maski kun on otettava pois esimerkiksi ruokailun ajaksi eikä samaa maskia saa enää tällöin käyttää uudelleen. Jos henkilöllä kuluu kuusi maskia päivässä ja maski maksaa euron, helppo laskutoimitus kertoo kuluksi 42 euroa viikossa. Tämä siis vain yhdeltä ihmiseltä.

Annetaan kasvomaskeille mahdollisuus. Ennen kaikkea käytetään niitä oikein.

X