Teksti:
Pauli Reinikainen

Motivaatio ohjaa käyttäytymistämme hyvässä ja huonossa. Liikunnan kannalta motivaatiolla on keskeinen merkitys. Itseään on vaikea pakottaa lenkille, salille tai jumppatunnille, jos halua siihen ei ole.

Jos tuntuu siltä, että suurin este liikunnan harrastamiseen on huono motivaatio, kannattaa lukea seuraava. Seuraavat vinkit on koottu nimenomaan niille, jotka haluavat parantaa motivaatiotaan ja löytää liikunnan ilon.

1. Ymmärrä ottaa yksi askel kerrallaan.

Kaikki menestyneet ihmiset aloittavat tikkaiden ala-askelmalta ja liikkuvat ylös yksi askelma kerrallaan. Voit yrittää tätä konkreettisesti. Ota ensin aivan lyhyt askel. Huomaat, että se ei vie sinua juurikaan eteenpäin ja joudut ottamaan useita pieniä askelia päästäksesi yhden normaalin askeleen mitan eteenpäin.

Ota seuraavaksi harppaus. Jos se on liian pitkä, tasapainosi horjuu ja saatat jopa kaatua. Liian pitkä harppaus kohti päämäärää ei ole suositeltavaa.

On siis fiksuinta ottaa sopivan pituinen askel. Sellainen, joka vie eteenpäin mutta joka ei kaada sinua.

2. Päätä päämäärä, jonka haluat saavuttaa (ja jonka voit saavuttaa).

Selvyyden vuoksi kerrottakoon, että puhun tässä päämäärästä ja tavoitteesta yhdenvertaisina termeinä. En voi tarpeeksi korostaa sen merkitystä, että päämäärän päättäminen on kriittisen tärkeässä roolissa itsesi motivoimisessa. Käytä päämäärän miettimiseen riittävästi aikaa. Älä päätä sitä suinpäin vaan pohdi, mitä oikeasti haluat saavuttaa, miksi haluat sen saavuttaa ja mitä tavoitteen saavuttaminen voi sinulle tuoda.

Pidän muistisäännöistä. Oikean ja sopivan päämäärän tavoittelemisessa hyvä muistisääntö on kirjainyhdistelmä UMK. Lyhenteen mukaan oikeanlainen tavoite on Uskottava, Mahdollinen ja Kohtuullinen.

Jos polvesi on kipeä tai siinä on nivelrikko, et voi ymmärrettävästi asettaa tavoitteeksesi maratonia. Et ainakaan lähitulevaisuudessa, joten se kannattaa unohtaa. Kyseinen tavoite ei ole uskottava, mahdollinen eikä kohtuullinen.

Selvästi kohtuullisempaa olisi esimerkiksi tavoite, joka tähtää 1000 metrin uimiseen tietyssä ajassa.

Kun tavoitteesi on riittävän arvokas, sinulle riittää päättäväisyyttä sen saavuttamiseen. Olen varma siitä.

3. Tee päivittäin yksi teko, joka vie sinua lähemmäs päämäärää.

Jos päämäärä on sellainen, että et viitsi ponnistella päivittäin sen saavuttamiseksi, on mietittävä, onko päämäärä oikea. Jos esimerkiksi haluat kohottaa kuntoasi mutta saat itsesi liikkeelle kävelylenkille kerran viikossa, homma ei toimi. Tarvitset lisää mentaaliharjoittelua tai välitavoitteita, jotka edesauttavat lopullisen päämäärän tavoittamista.

4. Älä ole tyytyväinen ennen kuin olet saavuttanut päämäärän.

Tässä kohtaa on syytä palata pikaisesti kohtaan numero 1. Jos olet asettanut päämäärän liian lähelle eli otat liian lyhyitä askelia, saatat ”huijata” itseäsi saavuttamalla tyytyväisyyden tason liian nopeasti. Silloin mielemme alkaa kääntää meitä takaisin mukavuudenhaluun ja hyvin nopeasti olemme takaisin alkupisteessä. Muista, että tavoitteena on ennen kaikkea elämänmuutos, jonka saavuttaessamme liikkumisesta tulee automaattista ja voimme oppia nauttimaan siitä osana elämää, ilman jatkuvien uusien tavoitteiden asettamista. Mutta sinun ei tässä vaiheessa tarvitse siirtää ajatuksia niin kauas. Se voi tuntua varsin vaikealta, joten edetään hitaasti.

Mitä polttavampi tarpeesi on tietyn tavoitteen saavuttamiseen, sitä enemmän kaadat bensaa liekkeihin. Tämän näkee usein tapauksissa, joissa lääkäri on patistanut ihmiset terveellisiin elämäntapoihin esimerkiksi korkean kolesterolin tai muun terveyshaitan takia. Liian usein ihminen saa motivaation liikkumista kohtaan vasta, kun pitkään jatkuneet epäterveelliset elämäntavat ovat aiheuttaneet terveysongelmia.

Motivaation kannalta erityisen tärkeää on löytää liikunnasta iloa. Siksi on oleellista löytää laji, josta nauttii. Kukaan toinen ei voi pakottaa ihmistä nauttimaan tietystä liikuntamuodosta, jos ihminen itse ei koe nauttivansa siitä.

Vinkkien taustatietoina on käytetty tietoisuusohjaaja Atte Alhaisen haastattelua.

X