Kiinnostaako intuitiivinen syöminen? Kuulostaa hyvältä, mutta varoituksen sana on paikallaan

Intuitiivinen syöminen voi riistäytyä käsistä, jos painonhallinnan perusasiat eivät ole tiedossa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Intuitiivinen syöminen vaatii opettelua. Kuva: Pexels

Intuitiivinen syöminen voi riistäytyä käsistä, jos painonhallinnan perusasiat eivät ole tiedossa.
Teksti:
Pauli Reinikainen

Täytyy tunnustaa: en ollut aikaisemmin kuullut termiä intuitiivinen syöminen. Ehkä siksi, että olen kuvitellut sen olevan normaali tapa syödä. Kun Yle uutisoi aiheesta, sain tietää, että intuitiivisen syömisen hyödyistä on puhunut etenkin ravitsemustieteilijä Patrik Borg.

Kyseessä on syömisrutiini, jossa henkilö voi syödä dieettejä vapaammin silloin, kun keho muistuttaa nälän tunteesta.

Kun mietin asiaa tarkemmin, oivalsin, että juuri tätä erilaisten dieettien suossa kahlaavat suomalaiset laihduttajat tarvitsevat. Intuitiivinen syöminen voi olla ratkaisu myös ruokailujen aiheuttamaan stressiin painonpudotuksessa.

Mutta. Ei se aivan niin helppoa ole.

On nimittäin paljon ihmisiä, joiden keho ei toimi kuten allekirjoittaneella tai ehkä Patrik Borgilla. Monella ihmisen keho ei välttämättä kerro, koska se tarvitsee ruokaa.

Näissä tilanteissa on vaikea noudattaa intuitiivista syömistä tavalla, jolla kyseinen metodi toimisi parhaiten.

Siksi kehoa pitää hiljalleen opettaa intuitiiviseen syömiseen. Kun nälkä yllättää, pitää syödä. Mutta jos keho tunnin päästä huutaa jälleen nälkää, signaaliin kannattaa suhtautua varauksella. Ei siis kannata tankata elimistöä yli äyräiden, koska silloin osa valuu reunojen yli.

Intuitiivista syömistä koskevat samat lainalaisuudet kuin muutakin syömistä. Ihmisen olisi hyvä syödä sen verran kun hän kuluttaa. Pluskaloreita ei nimittäin kukaan muu kuluta kuin ne syönyt ihminen itse.

Optimitilanteessa keho ilmoittaa janosta ja nälästä. On kuitenkin ruoka-aineita, joiden syöminen ei tuota samanlaista täyteläisyyden tunnetta kuin toiset. Jos herkuttelet, saatat huomata, että voit syödä suuria määriä herkkuja ilman, että koet samanlaista täyden olon tunnetta kuin esimerkiksi syötyäsi lihaa ja perunaa.

Siksi kehon viesteihin ei voi yksipuolisesti luottaa.

En neuvo ketään opettelemaan syömirutiinia, jossa nälän tunne on aina lupa ahtaa vatsaan sitä mitä mieli tekee. On selvää, että se varmaan kuulostaa houkuttelevalta, mutta painonhallinnan kannalta seuraukset ovat todennäköisesti negatiivisia.

Aina ei tarvitse ahmia vatsaa täyteen

Patri Borg muistuttaa Ylen artikkelissa, ettei intuitiivinen syöminen ole avain onneen.

”Elintavat täytyy saada kuntoon, jotta keho alkaisi lähettää nälkään ja kylläisyyteen liittyviä viestejä ja jotta niitä oppisi tulkitsemaan oikein.”

Niinpä. Ei ole siis oikotietä, tässäkään. Kun opetat kehoasi hiljalleen tottumaan terveellisempään ruokavalioon, aineenvaihduntasi sopeutuu ja ennen pitkää kylläisyyden tunne kertoo, että olet syönyt riittävästi. Kun opettelet samaan aikaan syömään kohtuullisia ruoka-annoksia, opit myös, että nälän iskiessä ei tarvitse ahmia vatsaa täyteen. Pienempikin määrä riittää.

Tiedän lukuisia ihmisiä, jotka eivät ole koskaan oppineet intuitiivisen syömisen saloja. Ruokaa tankataan vähän väliä ja vatsa tuntuu olevan loputon sammio, jonne voi heitellä mitä tahansa.

Elimistömme toimii tehokkaimmin, kun tiedämme mitä syömme. Intuitiivisen syömisen opettelua helpottaa, kun teemme valintoja vatsamme puolesta. Se ei nimittäin useinkaan osaa kieltäytyä. Olet pitkällä oppimisprosessissa, kun osaat lopettaa syömisen ajoissa ja toisaalta ymmärrät, että makeanhimon yllättäessä voit sammuttaa himon muullakin kuin makealla. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö makeaa saisi syödä, mutta mitä pidempään opetat kehoasi sopeutumaan pienemmällä sokerimäärällä, sitä vähemmän makeaa se sisäänsä vaatii.

Omassa elämässäni intuitiivinen syöminen toimii esimerkiksi niin, että kun tekee mieli makeaa, saatat hurauttaa tehosekoittimessa maukkaan smoothien. Ruokakin voi olla herkkua.

Tsemppiä oppimisprosessiin!

X