Kuva: Pexels

(Päivitetty: )
Teksti:
Pauli Reinikainen

Koronaa ei ole kukistettu, mutta suomalaiset voivat olla ylpeitä. Voimme nauttia juhannuksesta ilman merkittävää pelkoa viruksesta, joka on kevään aikana kylvänyt pelkoa meillä ja muualla. Pelkoa se kylvää edelleen monessa maassa ympäri maailmaa. Lähimpänä Ruotsissa ja Venäjällä.

On suorastaan häkellyttävän ihmeellistä, että Ruotsissa todettiin viimeisen vuorokauden aikana reilusti yli 1000 koronatapausta. Se on väkilukuun suhteutettuna reilusti enemmän kuin Kiinassa epidemian pahimpaan aikaan.

Ruotsissa epidemia ei osoita laantumisen merkkejä. Silti maassa jaksetaan ihmetellä, miksi Suomi pitää rajansa kiinni. Onneksi merkittävä osa suomalaisista ymmärtää, miksei ruotsalaisia nyt kannata päästää Suomeen. On selvää, ettei sellaista riskiä voi ottaa.

Venäjän tilanteesta tuskin kenelläkään on tarkkaa selkoa, mutta on todennäköistä, että tauti jatkaa leviämistään nyt kun rajoituksia on alettu poistaa kaikesta päätellen liian aikaisin.

Olen keskustellut monen suomalaisen yrittäjän kanssa koronatilanteen hoidosta. On luonnollista, että osa kritisoi hallituksen päätöksiä, jotka ovat aiheuttaneet mittavia taloudellisia menetyksiä. Viime kädessä kyse on kuitenkin siitä, kokevatko ihmiset olonsa turvalliseksi. En usko, että keväällä ravintoloissa olisi ollut ruuhkaa, vaikka ne olisivatkin saaneet toimia normaalisti.

Olen tämän kevään aikana ollut ylpeä suomalainen. Hallituksemme on mielestäni toiminut esimerkillisesti taudin leviämisen ehkäisemisessä.

Jälkiviisaan on helppo kritisoida koulujen sulkemista, ravintoloiden sulkemista ja Uudenmaan eristämistä. Minun mielestäni nämä toimenpiteet kertovat terveestä maalaisjärjestä. Joskus täytyy vain varautua pahimpaan, tietämättä mikä on oikea ratkaisu. Näin Suomessa tehtiin ja hyvä niin. Kiitos Sanna Marin ja kumppanit.

Ennen kaikkea haluan kiittää suomalaisia. Vaikka jossain vaiheessa epäilin, että suomalaiset eivät pysty noudattamaan hallituksen ohjeistusta (esimerkiksi kritisoidessani helsinkiläisten ruuhkauttamia puistoja toukokuussa), pelkoni on ainakin toistaiseksi osoittautunut vääräksi. Suomalaiset ovat toimineet esimerkillisesti koko maailman mittakaavassa.

Nyt ei ole aika kritisoida hallituksen toimia rajoitusten poistamisessa. WHO on antanut suosituksen tarkkailla rajoitusten asteittaista höllentämistä kahden viikon välein ja juuri näin Suomessa nyt toimitaan. Jälleen kerran fiksua, kansalaisten terveyttä kunnioittavaa toimintaa.

Kesä on kukkeimmillaan. Moni asiantuntijakin povasi, että Suomen tautipiikki osuu keskikesään. Niin ei käynyt. Nyt on tärkeintä varmistaa, ettei toista aaltoa tule. Tiedän, että me suomalaiset pystymme siihen. Tai jos toinen aalto tulee, nitistämme sen yhtä hyvin kuin ensimmäisenkin.

Nautitaan juhannuksesta hyvillä mielin. Kiitos, suomalaiset.

X