Vaaka voi aiheuttaa stressiä. Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Mitä ihmettä, miten muka voisin elää ilman vaakaa jos tarkoituksena on pudottaa painoa?

Tämä harhaluulo saattaa aiheuttaa jopa stressiä, kun tavoitteena on laihduttaa. Samoin kuin osakesäästämisessä on joskus hyvä ”unohtaa” osakkeet, laihduttamisessa on hyvä unohtaa vaaka. Siksi et välttämättä tarvitse sitä ollenkaan.

Ymmärrän valmentajia, jotka pitävät vaakaa oleellisena osana asiakkaansa painonpudotusta. Sillä on ehdottomasti paikkansa etenkin silloin, kun tavoitteena on pudottaa painoa suhteellisen lyhyessä ajassa esimerkiksi urheilusuoritusta varten. Näissä tapauksissa on tottakai tiedettävä tarkalleen, mitä vaaka näyttää.

Tavalliselle kuntoilijalle vaaka voi olla ”pakollinen” paha, tapa, joka ei aja tavoitteen toteutumista.

Olen tästä elävä esimerkki. Kun jatkuva itseni punnitseminen alkoi ahdistaa, päätin, että luovun vaa’an käytöstä. Tapanani oli punnita itseni aina salilla käydessäni, 5-6 kertaa viikossa. Lopulta punnitseminen alkoi stressata, koska en suoraan sanottuna useinkaan pitänyt vaa’an näyttämästä painosta. Syynä oli se, että halusin olla painavampi.

En ole koskaan omistanut vaakaa, joten sen käytöstä luopuminen oli kohtuullisen helppoa. Päätin ainoastaan, etten käy vaa’alla salilla.

Jos tunnistit itsesi edes osittain, kehoitan harkitsemaan vaa’an sijaan oman painonpudotuksen tai painonlisäyksen seuraamista peilikuvasta tai vaikkapa vaatteista. Mikä onkaan mukavampi tunne kuin se, jos suosikkifarkut istuvat paremmin? Siitä huomaat konkreettisesti, että muutosta on tapahtunut. Ja mikä parasta, hyväksyt sen, että muutos vaatii aikaa. Jatkuva vaa’an tarkkaileminen ei paranna asiaa.

Väitän, että vaa’asta luopuminen voi parantaa jopa itsetuntoasi. Kun et ajattele koko ajan painoasi kiloissa, opit ehkä arvostamaan peilikuvaasi ja sitä, miltä näytät, et sitä, paljonko painat. Painosta tulee epärelevantti tekijä painonpudotuksessa, vaikka kulttuurissamme moni tuijottaa mieluummin vaa’an lukemia kuin omaa peilikuvaansa. On hyvä myös muistaa, että vaaka ei kerro totuutta siitä, missä kunnossa olet. Samoin kuin painoindeksi ei anna oikeaa kuvaa aktiivisesti harjoittelevan ihmisen kehonkoostumuksesta.

Hyvä vaihtoehto on vähentää vaakailua hiljalleen. Voit esimerkiksi punnita itsesi kerran viikossa, kunnes huomaat, että painon vahtimisesta tulee yhä vähemmän tärkeä osa elämääsi. Lopulta et välttämättä tarvitse vaakaa enää mihinkään.

Olen huomannut, että en mieti enää painoani. Tarkkailen itseäni peilistä, olen oppinut pitämään peilikuvasta ja ennen kaikkea, nautin liikunnasta ja sen vaikutuksista kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Vaikka suhtaudun vaakaan kriittisesti, sillä on ehdottomasti paikkansa painonhallinnassa, etenkin laihdutuksen alkuvaiheessa, jolloin terveellisiä elämäntapoja vasta opetellaan. Mitä pidemmälle tavoissa etenet ja mitä paremmin pystyt ottamaan uusia tottumuksia osaksi arkeasi, sitä vähemmän joudut enää miettimään painoasi. Pahimmillaan vaaka voi aiheuttaa on-off-laihduttamista, jossa jatkuva pettyminen omaan painoon verottaa motivaatiota eikä ole omiaan pääsemään haluttuun lopputulokseen.

Miksi siis luopua vaa’asta? Tässä vielä kootusti:

  1. Vähennät stressiä. Kun et mieti päivittäin vaa’an lukemaa, voit keskittyä tärkeämpiin asioihin, kuten nauttimaan liikunnasta ilman jatkuvaa painon miettimistä ja vahvistamaan omaa itsetuntoasi.
  2. Arvostat peilikuvaasi. Kun vähennät painosi tarkkailemista, voit opetella pitämään peilikuvastasi. Peili kertoo aina totuuden siitä, miltä näytät ja mitä olet saavuttanut.
  3. Vaa’alla ei tehdä tuloksia. Tulokset tehdään pitkäjänteisellä työllä. Tulokset eivät synny hetkessä. Mitä enemmän opit omaksumaan terveellisiä elämäntapoja, sitä vähemmän vaivaat päätäsi sillä, paljonko painat. Paino ei kerro totuutta siitä, missä kunnossa olet.
X