Koska voi treenata flunssan jälkeen? Pidä nämä neuvot mielessä

Kärsivällisyys on valttia treenaamisen aloittamisessa flunssan loppuvaiheessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Flunssalle kannattaa antaa aikaa parantua. Kuva: Pexels

Kärsivällisyys on valttia treenaamisen aloittamisessa flunssan loppuvaiheessa.
Teksti:
Pauli Reinikainen

Ihmisiltä kuullut tarinat ja kokemukset ovat osoittaneet, että varsin monella on taipumusta lähteä liikkumaan ja treenaamaan liian aikaisin flunssan jälkeen. Pahimmillaan sen aikana.

Näinä päivinä tuntuu, että ihmisiä on enemmän sairaana kuin terveenä, joten aiheeseen puuttuminen on paikallaan.

Flunssan aikana keho on rasituksessa, vaikka lepäisimme. Se taistelee virusta tai bakteereita vastaan. Kamppailee tervehtyäkseen.

Liikkumaan lähteminen turhan aikaisessa vaiheessa on erityisen houkutteleva ajatus niille, jotka liikkuvat aktiivisesti. On vaikea pysähtyä ja levätä, etenkin jos ei ole ”kovin kipeä”. Samalla kun elimistö on vielä puolikunossa, voi tuntua siltä, että olemme riittävässä kunnossa liikkumaan. Kärsivällisyys on koetuksella. Liian aikaisen treenaamisen seurauksena voi olla jälkitauti tai flunssan pitkittyminen niin, että loppujen lopuksi olemme pedissä paljon pidempään kuin olisimme olleet, jos emme olisi lähteneet uhmaamaan flunssaa. Olen ollut monesti samassa tilanteessa, kunnes tajusin, että kropan kannattaa antaa levätä silloin, kun se sitä vaatii.

Tarkkaile sykettä

Minulta kysytään silloin tällöin, mistä tietää, että on valmis liikkumaan flunssan jälkeen. Hyvä tapa selvittää asia on kysyä itseltään, olenko terve. Jos joudut miettimään vastausta, et ole. Silloin ei kannata lähteä liikkumaan.

Väitän, että ihminen useimmiten tietää lähteneensä liikkumaan liian aikaisin, eli tietää tekevänsä väärin. Tietää, että siitä voi seurata jotain ikävää.

Jos syke nousee nopeasti eikä palaudu nopeasti levossa, on hyvä keskeyttää liikunta ja palata lepoon.

Usein ohjeistetaan, että flunssan jälkeen tulisi olla vähintään yksi, mieluiten pari kuumeetonta päivää. Senkin jälkeen saattaa tuntua, ettei kroppa ole vielä valmis liikkumaan. Jos jaksaminen on verrattain hyvällä tasolla, voi olla, että pieni liikkuminen ja aineenvaihdunnan aktivoiminen voi olla hyväkin asia. Silloin kannattaa tarkkailla sykettä. Jos syke nousee nopeasti eikä palaudu nopeasti levossa, on hyvä keskeyttää liikunta ja palata lepoon.

Flunssan jälkeen liikunta on syytä aloittaa kevyesti, esimerkiksi selvästi normaalia kevyemmällä salitreenillä, jossa syke ei nouse merkittävästi eikä ainakaan pysy korkealla pitkiä aikoja. Juokseminen ja muu sykettä reippaasti nostava liikunta kannattaa jättää siihen vaiheeseen, kun keho on palautunut täysin flunssasta. Salitreenissä sarjojen välissä kannattaa tarkistaa, palautuuko syke. Hyvä tapa on pitää peukaloa ranteella tai kaulalla ja ”kuulostella” sykettä.

Jos flunssan jälkeisen kevyen harjoituksen aikana tuntuu kylmiä väreitä, heikotusta tai sydämentykytystä, liikunta pitää keskeyttää välittömästi. Siinä tilanteessa kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Tärkeintä on kuunnella omaa kroppaa tarkasti. Liikkumaan ehtii kyllä, kun flunssa on täysin selätetty.

X