Kuinka usein tiedät oikeasti, mitä syöt?

Äitini tokaisu herätti minut jälleen kerran ajattelemaan terveellisen syömisen perusperiaatetta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aidot maut ovat viime kädessä niitä parhaita makuja. Kuva: Pexels

Äitini tokaisu herätti minut jälleen kerran ajattelemaan terveellisen syömisen perusperiaatetta.
Teksti:
Pauli Reinikainen

Istuessani viime viikolla vanhempieni kanssa illallispöydässä, äitini tokaisi jotain mieleenpainuvaa.

– Tämä on tällaista simppeliä, mutta ainakin tietää, mitä syö!

Lautasella oli isäni valmistamia, pannulla paistettuja lohimedaljonkeja, joissa mausteena ei ollut juuri muuta kuin suola. Äitini oli valmistanut oheen persiljalla ja kevätsipulilla höystettyä kermaviilikastiketta. Niiden lisäksi söimme keitettyjä perunoita ja pannulla kevyesti pyöräytettyjä vihanneksia.

Ruoka oli hyvää, kuten monesti isäni laittamana on. Äitini tokaisu sai minut jälleen kerran tunnustamaan itselleni, että hyvän ruuan salaisuus on usein sen yksinkertaisuudessa.

Samalla mietin niitä, jotka väittävät, että terveellisesti syöminen on jollain tapaa hankalaa.

Ei se ole. Kun ruuassa maistuvat aidot maut eikä niitä ole piiloteltu kastikkeiden alle, tietää hyvällä omallatunnolla syövänsä suhteellisen terveellisesti.

Jos sen sijaan olet tottunut kuorruttamaan kaiken ruokasi mausteilla ja kastikkeilla, et välttämättä edes tiedä, miltä aidot raaka-aineet maistuvat. Kannustan kokeilemaan.

Makuaistia voi kehittää

Mietin, että jos ihminen todella haluaa tietää, mitä suuhunsa laittaa, lisäravinteiden käyttö ei tule kyseeseen.

Äitini lausahdus sai miettimään myös lisäravinteiden käyttöä. Törmäsin nimittäin sattumoisin pari päivää sitten Facebook-keskusteluun, jossa alkuperäinen postauksen kirjoittaja ihmetteli, miksi lisäravinteista on tullut monelle salitreenin elinehto. Kirjoittaja väitti varsin aiheellisesti, että monelle lisäravinteiden käyttö on itse treeniäkin tärkeämpää.

Mietin, että jos ihminen todella haluaa tietää, mitä suuhunsa laittaa, lisäravinteiden käyttö ei tule kyseeseen. Ja nyt puhun ennen kaikkea erilaisista juomajauheista kuten palautusjuomista, intrajuomista ja ennen treeniä nautittavista treeniboostereista.

Oletko koskaan perehtynyt lisäravinteissa käytettyihin aineisiin? Kuinka monen kohdalla voit rehellisesti sanoa tuntevasi kyseisen ainesosan?

Äiti lausahdus vaikutti yhä relevantimmalta. Kun tiedät mitä syöt, olet hyvällä tiellä.

Olen aiemminkin puhunut makuaistin kehittymisestä. Mitä pidempään pidät ruokavaliossasi niin sanottuja puhtaita raaka-aineita, sitä paremmin makuaistisi kehittyy nauttimaan aidoista mauista. Ennen pitkää sokerilla ja lisäaineilla buustatut elintarvikkeet alkavat maistua yksinkertaisesti pahalta.

Olen itse päättänyt jo vuosia sitten, että on paljon mukavampaa tietää mitä syö. Jos joudut arvailemaan, kysy itseltäsi, onko valintasi oikea.

X