Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Osa kuntosaliharrastajista näyttää treenaavan edelleen samalla tavalla kuin kaksi vuotta sitten, jolloin koronapandemiasta ei ollut tietoakaan.

Vaikka kuntosalit eivät ole missään vaiheessa olleet epidemian leviämisen kannalta ongelmapaikkoja, niiden hygieniasääntöjen noudattamisessa on parantamisen varaa.

Pahimmillaan pieni piittaamaton joukko voi aiheuttaa sen, että koronapelkoiset eivät aloita liikuntaharrastusta lainkaan tai siirtävät aloitusta myöhemmäksi.

Jo vuosia sitten panin merkille, että Suomessa kuntosalitreenaamisen hygienia eroaa jonkin verran esimerkiksi Keski- tai Etelä-Euroopan käytännöistä. Siellä on ollut jo pitkään tapana esimerkiksi se, että kuntosalilaitteiden istuin- tai selkänojaosat peitetään pyyhkeellä käytön ajaksi. Suomessa tällaista tapaa on selvästi vieroksuttu. Näin korona-aikana kyseinen tapa olisi omiaan lisäämään joidenkin käyttäjien viihtyvyyttä kuntosaleilla.

Välillä tuntuu myös siltä, että osa koronapandemian alussa omaksutuista hygieniakäytännöistä alkaa unohtua. Vielä vajaa vuosi sitten oman kokemukseni mukaan kuntosalilaitteiden huolellinen pyyhkiminen käytön jälkeen salin tarjoamalla puhdistusaineella oli varsin yleistä. Hyvästä tavasta ei ole merkittävää hyötyä, jos sitä noudattaa vain osa käyttäjistä.

Tärkein koronahygienia on jokaisen omassa päässä. Siinä, miten käyttäydymme ja miten otamme huomioon muut salitreenaajat. Uskon, että jokainen meistä pystyy parempaan.

Samaan aikaan olemme mielestäni edelleen osin turhan lepsuja epidemiaa ehkäisevissä toimissa. Olin vastikään viisi viikkoa Espanjassa, missä maskin käyttö kuntosalilla oli varsin yleistä, joillakin saleilla pakollista. Aluksi kuvittelin, että maski ja kuntosalitreenaaminen ovat varsin huono yhdistelmä. Parin ensimmäisen kerran jälkeen maskista tuli kuitenkin luonnollinen osa treeniä eikä esimerkiksi hapenotto ollut ongelma raskaammissakaan maastavetosarjoissa. Käytin maskia jokaisessa kuntosaliharjoituksessa viiden viikon ajan. Tuona aikana tein muun muassa uuden maastavetoennätyksen.

En väitä, että maskin käyttö pitäisi olla suositus myös suomalaisilla kuntosaleilla. Uskon kuitenkin, että varsin harva on sitä kokeillut tai tullut edes ajatelleeksi, että pistäisi maskin naamalleen kuntosalitreenin ajaksi. Kokeilin muuten tänään salilla, eikä kukaan ihmetellyt.

Lopuksi vielä kuntosalitreenaajan muistilista paremman hygienian puolesta.

  1. Pese kätesi huolellisesti ennen treenin aloittamista.
  2. Älä koskettele kasvojasi tai silmiäsi treenin aikana, ainakaan pesemättä käsiäsi ensin.
  3. Pidä turvavälit. Useimmilla saleilla se on mahdollista tavalla tai toisella. Voit myös ehdottaa vieressä treenaavalle, että teette sarjat lomittain.
  4.  Yski hihaan.
  5. ÄLÄ missään nimessä tule salilla oireisena.
  6. Pyyhi laitteet ja laitteiden kahvat käytön jälkeen pesuaineella.
  7. Jos on pakko aivastaa, älä ainakaan aivasta muita päin.

Hygienisiä treenejä kaikille!

X