Kuntosalit pullistelevat liitoksistaan: Olisiko tässä resepti ”tammikuuilmiön” jatkumiseen?

Kirjoittaja miettii, mikä saisi tammikuisen kuntosaliharrastajan viihtymään harrastuksen parissa pidempään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuntosalien tammikuuilmiö on käynnissä, mutta mikä saisi harrastajat jatkamaan?

Kirjoittaja miettii, mikä saisi tammikuisen kuntosaliharrastajan viihtymään harrastuksen parissa pidempään.
(Päivitetty: )
Teksti:
Pauli Reinikainen

Minulta kysyttiin äskettäin LinkedIn-palvelussa, miten mielestäni kuntosaliharrastuksesta innostunut ihminen saisi motivoitua itsensä jatkamaan harrastustaan niin, ettei innostus lopahtaisi jo helmikuussa.

Vastasin, että jos tämän tietäisin, voisin todennäköisesti vaurastua hyvinvointialan konsulttina.

En siis tiedä, mutta voin vannoa, että olen miettinyt asiaa yhtä paljon kuin muutkin kuntosaliyrittäjät. Se on niin sanotusti tuhannen taalan kysymys.

Oma salimme, kuten moni muukin kuntokeskus, pullistelee väkeä tammikuussa. Yleensä jo helmikuussa on selvästi väljempää. Tämä kiertokulku etenee yhtä varmasti kuin jäiden lähtö keväisin. On väistämätöntä, että tammikuu-ilmiö ei kestä kuukausia. Mutta miksi sen pitää olla näin vuodesta toiseen?

LinkedIn-kysymys sai minut jälleen kerran pohtimaan asiaa. Kysymys kirvoitti minut laatimaan listan niistä keinoista, joilla kuntosaliharrastuksesta voisi saada pysyvämmän tavan, ehkä jopa elämäntavan.

  • Salin ilmapiiri. Jos kuntosalille meno tuntuu mukavalta, sitä ehkä haluaisi jatkaa vielä tulevina kuukausina. Jos kuntosali onnistuu luomaan matalan kynnyksen treenikokemuksen, sen parempi. Ja vielä parempi, jos kuntosalilla on myös muita aloittelijoita, jotka kokevat keskuudessaan yhteisöllisyyden tunnetta.
  • Pienryhmävalmennukset. Olen vakuuttunut siitä, että aloittelija maksaa mieluummin pienryhmävalmennuksesta kuin yksilövalmennuksesta. Perustelen tätä sillä, että yksilövalmennus on monelle liian kallis hankinta ja moni tulee mieluummin mukaan ryhmään, jossa on muita ”kohtalotovereita”. Yksin oleminen kenties liian vaativan pt:n kanssa voi olla pelottavakin ajatus.
  • Kehittymisen mittaaminen. Kehitys on nopeinta kuntosaliharrastuksen alkuvaiheessa, etenkin jos asiat tehdään edes sinne päin oikein. Voima tarttuu vanhempaankin harrastajaan. On tärkeää, että aloittelijan kehitystä mitataan jollain tavalla, jotta hän saa selkeää dataa kehityksestään. Se puolestaan parantaa motivaatiota ja kannustaa jatkamaan harrastusta.
  • Terveyden korostaminen. Jokainen tammikuussa kuntosaliharrastuksen aloittavan on tehnyt yhden elämänsä parhaista päätöksistä: ihminen haluaa vaikuttaa omaan terveyteensä ja parantaa hyvinvointiaan. Jos kuntosalilla työskentelevät ammattilaiset onnistuvat vakuuttamaan ihmisen tästä hyvästä valinnasta ja terveyttä edistävän liikunnan merkityksestä, voi olla helpompi pysyä harrastuksen parissa.
  • ”Porkkanat”. Entä jos tekisimme salilla käynnistä pelin? Kävisikö ihminen salilla useammin, jos hän saisi pienen palkinnon tietyn treenimäärän täytyttyä? Osa varmasti kävisi.
X